EnglishDeutschHrvatski
polaganje3

Jučer je povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada, izaslanstvo Grada Našica ispred spomen obilježja Uskrsla Hrvatska položilo vijence i upalilo svijeće.

polaganje2

Uz veliki broj sugrađana na polaganju su prisutni bili mnogi hrvatski branitelji, roditelji, djeca, udovice  i ostali članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja, gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar, predsjednik Gradskog vijeća Josip Miletić, zamjenik gradonačelnika i saborski zastupnik Stjepan Pintarić, predsjednik Mjesnog odbora Grada Našica Josip Matek, predsjednik Savjeta mladih Grada Našica Ivan Keglević, te ostali prisutni gradski vijećnici, predsjednici vijeća Mjesnih odbora sa područja grada Našica te župnik fra. Zoran Bibić.

Kao i svaki put do sada svečanost su svojim izvedbama uljepšali Gradska glazba Našice i mažoretkinje Dora Našice.

polaganje4

Nakon himne i minute šutnje za sve poginule, nestale i preminule branitelje, okupljenima se toplim riječima obratio gradonačelnik Krešimir Žagar, koji je među naglasio važnost ove 25. obljetnice, jednog od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti.

polaganje1

 „8. listopada je dan koji proslavljamo s ponosom i sretno zbog ostvarenog dugogodišnjeg sna, ali i sa suzom u oku i žalosti zbog mnogih izgubljenih života. Ovaj datum 8. listopada je vrlo važan kako sada zbog obilježavanja Dana neovisnosti, ali on je važan i zbog mnogih drugih događaja koji su se također zbili na ovim područjima i koji su vrlo važni za Hrvatsku. Tako se osim 8. listopada 1991. godine od kada se slavi Dan neovisnosti moramo sjetiti i dana 8. listopada 1075. godine kada je okrunjen kraj Zvonimir. On je bio jedan od najuspješnijih kraljeva u hrvatskoj povijesti što je u tom trenutku značilo i da je kraljevina Hrvatska međunarodno priznata, ali je nažalost uslijedio i krvavi rat te je ta neovisnost ubrzo izgubljena. Isto tako moramo se sjetiti i datuma 8. listopada 1871. godine kada je počela i Rakovička buna koja je za nekoliko dana ipak ugušena kada su krvavo ubijeni vođe pobune. Jedan od njih je svakako bio i Eugen Kvaternik, a cilj ove pobune je bila upravo isto tako neovisnost i sloboda Hrvatske. I evo prije 25 godina, upravo 8. listopada 1991. godine, hrvatski Sabor donosi odluku da je Hrvatska slobodna, da se raskidaju sve državno-pravne veze s ostalim republikama u tadašnjoj Jugoslaviji i od tada Hrvatska počinje živjeti slobodu koju danas imamo. Uz ovaj datum moramo spomenuti i datum poput 30. svibnja kada je osnovan Hrvatski Sabor, te 25. lipnja, dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske . I sada 8. listopada kada je prošao moratorij od 100 dana i kada je stavljena točka na „i“ ovaj datum je zapisan zlatnim slovima. Nažalost, znamo koliko se tragedija već događalo u hrvatskom narodu i u tom trenutku, koliko je tjedana već Vukovar bio razaran. Uz ovaj grad heroj, također su stradavali gradovi poput i naših Našica, ali i Osijeka, Bjelovara, Pakraca, Dubrovnika, Borova Sela, a nažalost sjećamo se i „krvavog Uskrsa“ na Plitvicama. Dakle, do 8. listopada 1991. godine bilo je već velikih žrtava diljem cijele Hrvatske. Nažalost, i poslije ovog dana, Hrvatsku je čekalo još mnogo gubitaka, muka i izgubljenih života. To najbolje znaju naši hrvatski branitelji koji su u svemu tome izgubili svoje zdravlje, te članovi obitelji koji su izgubili svoje najmilije. Zbog svega toga 8. listopada je datum koji nosi posebnu težinu jer je to dan naših branitelja i pokojnih, i to ne samo za vrijeme Domovinskog rata već i žrtava poput onih na Crnom potoku i drugih sličnih mjesta te svih onih koji su svoju žrtvu ugradili u temelje slobodne Hrvatske.“ - rekao je među ostalim gradonačelnik Krešimir Žagar.

 

Povezani pojmovi:

Gradonačelnik

gradonacelnik josip miletic
Close the dialog

Kontaktirajte Grad Našice

logo lenta
hodocasnicki put turisticki nasice

INDUSTRIJSKA ZONA

industrijskazona

www.nasice.hr | Službene stranice grada Našica | Sva prava pridržana.