EnglishDeutschHrvatski
vukovar4

Danas su u Našicama ispred spomen obilježja Uskrsla Hrvatska, povodom 25. obljetnice pada Vukovara upaljene svijeće, položeni vijenci te je održana molitva za sve poginule branitelje koji su dali svoje živote u obrani ovog herojskog grada.

Prije samog polaganja na trgu doktora Franje Tuđmana, u neposrednoj blizini fontane, u organizaciji Grada Našica, upaljene su svijeće te je pomoću njih ispisano veliko srce i ime grada Vukovara. Tako je naš glavni trg danas pretvoren u mjesto sjećanja na sve branitelje i civilne žrtve koji nažalost nisu više sa nama i prema kojima osjećamo iznimnu zahvalnost.

vukovar3a

Gradonačelnik Krešimir Žagar se u nekoliko riječi osvrnuo se na ovu tradiciju kojom Našice posljednjih nekoliko godina iskazuju zahvalnost Vukovaru i vukovarskim braniteljima.

„U ovo doba godine i u posebno emotivnom trenutku uoči 18.studenog, najtužnijeg dana novije hrvatske povijesti već se tradicionalno okupljamo kako bi zapalili svijeće. Na ovakav simboličan način i s obzirom na 25. obljetnicu svijećama pišemo što je Našicama u srcu, a to je Vukovar. Kao što je poznato, od 67 branitelja sada već 31 više nisu među nama, tako da smo se ispred spomen obilježja Uskrsla Hrvatska sjetili njih i svih branitelja Vukovara kao i civilnih žrtava kao simbola stradanja, ali i obrane cjelokupne naše Hrvatske. Ukoliko se vratimo 25 godina unazad, sjećamo se vukovarskog užasa ljudi i vapaja branitelja, kao i Siniše Glavaševića čije smo riječi danas citirali. Osjećamo tugu, pogotovo s članovima obitelji poginulih vukovarskih branitelja i svih ostalih poginulih branitelja, ali i ponos na koji način su uspjeli izdržati sve te silne dane samim time spriječiti daljnju agresiju na Hrvatsku te ugraditi sebe u slobodu cijele nam naše domovine.

vukovar5

Ovom prilikom želim zahvaliti svima koji su došli na gradski trg, koji su donijeli svijeće i složili ih na najljepši mogući način. Zahvaljujem i svima onima koji će svijeću zapaliti u svojim domovima, na prozorima, balkonima i vratima te se na taj način sjetiti Vukovaraca i svih vukovarskih žrtava. Hvala i onima koji će sutra biti u koloni sjećanja i hodati od vukovarske bolnice pa sve do groblja ili u nedjelju sa djecom poginulih branitelja od vukovarskog groblja do Ovčare. Zapravo hvala svima koji se sjećaju Vukovara ne samo na sutrašnji dan i tijekom ovih tužnih dana, nego svakog dana u godini. To je sjećanje koje mora ostati u nama, jer Vukovar, to smo svi mi.“- rekao je za kraj gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar.  

vukovar6

GRAD TO STE VI

"Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad?"

"Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom? Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko ce Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac - netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema?


Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti.
A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad - to ste vi."

Siniša Glavašević, Priča o gradu

vukovar3

 

Povezani pojmovi:

Gradonačelnik

gradonacelnik josip miletic
Close the dialog

Kontaktirajte Grad Našice

logo lenta
hodocasnicki put turisticki nasice

INDUSTRIJSKA ZONA

industrijskazona

www.nasice.hr | Službene stranice grada Našica | Sva prava pridržana.