EnglishDeutschHrvatski
Nacrt prijedloga Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama

RAZLOG DONOŠENJA AKTA

Zakon o zaštiti životinja (NN/RH 102/17) uređuje način postupanja sa životinjama, uvjete koji su potrebni za zaštitu životinja pri držanju, uzgoju, izvođenju zahvata na životinjama, usmrćivanju, prijevozu, korištenju životinja u znanstvene svrhe, držanju životinja u zoološkim vrtovima, u cirkusima i drugim predstavama, prilikom prodaje kućnih ljubimaca te postupanje s napuštenim i izgubljenim životinjama, inspekcijski nadzor i prekršajne odredbe.

Napuštene i izgubljene životinje, a osobito psi i mačke izazivaju veliku zainteresiranost javnosti i udruga za prava i dobrobit životinja, što zahtjeva značajno sudjelovanje nadležnih tijela, osobito veterinarske inspekcije i jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave u rješavanju pitanja koja nastaju kao posljedica nedovoljne svijesti vlasnika pasa o odgovornom posjedovanju životinja, a za zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih životinja potrebna su i značajna financijska sredstva jedinice lokalne samouprave.

Pravni temelj za donošenje Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama sadržan je u odredbama Zakona o zaštiti životinja, i to:

- u odredbi članka 49. stavka 4. kojom propisuje da način postupanja s divljim životinjama pronađenim izvan prirodnog staništa propisuju općim aktima predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave;

- u odredbi članka 51. stavka 5. kojom propisuje da uvjete i način držanja kućnih ljubimaca propisuju općim aktima predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave;

- u odredbi članka 62. stavka 5. kojom propisuje da način postupanja s napuštenim ili izgubljenim životinjama propisuju općim aktima predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave;

- u odredbi članka 84. stavka 1. kojom propisuje da ako komunalni redar u nadzoru nad provedbom općeg akta koji uređuje zaštitu životinja utvrdi povredu tog akta, ima pravo i obvezu naplatiti novčanu kaznu propisanu općim aktom predstavničkog tijela jedinica lokalne samouprave.

Obzirom na naprijed navedeno pristupilo se izradi Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama.

Pozivamo predstavnike zainteresirane javnosti da najkasnije do 20. travnja 2018. godine dostave svoje komentare na Nacrt prijedloga Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama na OBRASCU za savjetovanje na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Po završetku savjetovanja, svi pristigli doprinosi bit će javno dostupni na internetskoj stranici Grada Našica te priloženi uz prijedlog akta o kojem će raspravljati Gradsko vijeće Grada Našica.

Zahvaljujemo na doprinosu u izradi Nacrta prijedloga Odluke.

 

Dokumenti (objava 20.03.2018. godine)

 
  
 

 

Povezani pojmovi:

Gradonačelnik

Kresimir Kasuba 2021
logo
koronavirus grad 2
zona glavna
Close the dialog

Kontaktirajte Grad Našice

lokalni2021
logo lenta
izbori2020
izbori2019
Logo izboriZaEu2019 2
logo manjine 2019
hodocasnicki put turisticki nasice

INDUSTRIJSKA ZONA

industrijskazona

www.nasice.hr | Službene stranice grada Našica | Sva prava pridržana.