nasice.hr
Vijesti

18. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica

U Gradskoj vijećnici u ponedjeljak, 11. ožujka, održana je 18. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica, prva u 2024. godini. Na njoj je bilo prisutno 14 vijećnika, a dnevni je red sadržavao 19 točaka. Gotovo sve točke prihvaćene su jednoglasno osim prijedloga Odluke o ukidanju postrojbe civilne zaštite opće namjene Grada Našica koju je dodatno nakon sjednice prokomentirao gradonačelnik Krešimir Kašuba. Vijećnici su tako prihvatili izvješće o sigurnosti te o nezaposlenosti i zapošljavanju, o radu Savjeta mladih Grada Našica, Sporazum između gradova Našice i Šal’a, Odluku o preimenovanju ulica u gradu Našicama i mjestu Jelisavac, Program potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Našica za 2024. godinu, Odluku o izmjeni Odluke o komunalnoj naknadi, Smjernice za organizaciju i razvoj civilne zaštite na području Grada Našica za razdoblje 2024. – 2027. godine. Donesene su i odluke o raspisivanju Natječaja za novi saziv Savjeta mladih Grada Našica te za imenovanje ravnatelja Gradske knjižnice Našice. Razriješena je dosadašnja članica Radnih tijela Gradskog vijeća i na njeno mjesto imenovana nova članica do isteka mandata Radnih tijela, te su donesene odluke o nagradama za rad članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina za Grad Našice. Prihvaćena je i Odluka o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabi, Odluka o ukidanju svojstva javnog dobra u općoj uporabi u k.o. Našice i k.o. Ceremošnjak, Odluka o davanju suglasnosti na izmjene Ugovora o kupoprodaji nekretnina u Industrijskoj zoni u Našicama te Odluka o donošenju Procjene rizika od velikih nesreća za područje Grada Našica – Revizija II. Sjednici Gradskog vijeća uz gradske vijećnike nazočili su direktorice, direktori i ravnateljice gradskih institucija i tvrtki te zapovjednik JVP-a, načelnik Policijske postaje Našice Ivica Bukvić, županijski vijećnik Vanja Prošić i mediji.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Žagar na završetku sjednice zahvalio je vijećnicima na konstruktivnom radu te na jednoglasnom prihvaćanju gotovo svih točaka dnevnog reda.

  • Kako smo navikli na duge sjednice, ova je bila iznenađujuće kratka iako je dnevni red sadržavao 19 točaka. Od cijele sjednice posebno bih istaknuo Informaciju o stanju sigurnosti i Izvješće o nezaposlenosti i zapošljavanju u 2023. godini te Program potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Grada Našica za 2024. godinu koji je važan za naše poljoprivrednike. Imali smo i jednu posebno emotivnu točku, a to je imenovanje ulice u gradu Našicama u čast prvoj civilnoj žrtvi Domovinskog rata na području Našica. Uz naša tri branitelja, ovim činom on nikada neće biti zaboravljen. Izglasali smo i ukinuće postrojbe civilne zaštite jer je revizija pokazala da obilujemo organizacijama i udrugama koje pružaju zaštitu i koje su dobro obučene, opskrbljene i odlično surađuju s gradom, a to su prvenstveno vatrogasna društva, Crveni križ i Stožer civilne zaštite koji djeluje pod okriljem grada. – rekao je predsjednik Žagar te zahvalio na pitanjima postavljenim na aktualnom satu.

Aktualni sat

I ova je sjednica započela aktualnim satom na kojem su postavljena razna pitanja koja su se ticala uređenja Gradske knjižnice Našice te prostora čitaonice, odvoza i recikliranja smeća, obilaska mjesnih odbora i projekta Centra za integracije i razvoj, Urbanističkog plana uređenja Tavanac-Lapovac, analize vode na području mjesta Gradac te uređenja okoliša oko novoizgrađenog pružnog prijelaza u Markovcu Našičkom. Na aktualni sat i ovog se puta osvrnuo gradonačelnik Krešimir Kašuba zahvalivši vijećnicima na pitanjima i prijedlozima.

  • Iz aktualnog sata izdvojio bih pitanje vezano za kvalitetu vode u Gradcu, gdje imamo problem koji nije od jučer. Prema analizama voda nije za upotrebu. No, Grad Našice u suradnji s Mjesnom odborom ulaže velika sredstva u osiguravanje vode koja će biti za upotrebu te o tome informiramo građane. U Gradcu se rade dubinska čišćenja i dezinfekcije čime se štiti zdravlje ljudi. Ipak mi smo prije nekoliko godina krenuli u korjenito rješavanje ovog problema, i u Gradcu, ali i na prostoru cijelog našičkog područja, projektom aglomeracije, povijesnim ulaganjem od 30 milijuna eura, gdje se dovodimo u europski vrh s 99% pokrivenosti pitkom vodom. Očekujemo da će do ljeta i Gradac imati pitku vodu. Zanimljivo pitanje je bilo vezano i za pružni prijelaz u Markovcu Našičkom koji smo čekali desetak godina, a čiji je projekt išao jako sporo, od dobivanja građevinske dozvole do komunikacije s HŽ-om. Nakon svega što smo prošli, uređenje okoliša oko oba prijelaza na što je upozorila vijećnica gđa. Miškulin sada je slatka briga, stoga ćemo uputiti HŽ-u dopis da to urede. Vijećnici su se tijekom sjednice osvrnuli i na ukidanje postrojbe civilne zaštite što na prvu zvuči dramatično, no nakon objašnjenja od strane pročelnice Vidaković-Gelenčir i zapovjednika Matkovića, te mene osobno, i ova je točka prihvaćena. Ovim se ukida tek zadnja razina zaštite, ne sama civilna zaštita. Ono što je važno naglasiti po tom pitanju, da civilna zaštita u našem gradu postoji i funkcionira što je bilo itekako vidljivo na vježbama koje imamo redovito svake godine, no i u slučajevima elementarne nepogode. Naš grad ima jednu specifičnost, a to su vatrogasci, koji su na visokoj razini, ali i okupljaju veliki broj naših mještana. Sigurnost naših sugrađana na prvom mjestu i ova točka nikako nije utjecala na to, dapače podatci govore da se sigurnost povećava. Tome će doprinijeti i donacija vatrogasnih ljestvi za JVP, ali i dva vozila za Vukojevce i Zoljan od strane austrijske pokrajine Tirol. – rekao je gradonačelnik i zahvalio vijećnicama i vijećnicima što pokazuju interes za grad Našice.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Našica bila je prenošena uživo na službenim stranicama Grada Našica.

Više iz kategorije

Projektom Aglomeracije osigurati će se viša kvaliteta života svih mještana

Ivona

Grad Našice podupire razvoj novih sportskih disciplina Auto kluba Panonija

Ivona

U Zoljanu uskoro završava izgradnja investicije ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna

Ivona