nasice.hr
Vijesti

Najavljeni Dani slavonske šume

Danas je u Perivoju Pejačević održana medijska konferencija na kojoj je najavljen festival Dani slavonske šume u organizaciji Grada Našica, Turističke zajednice grada Našice i Hrvatskih šuma d.o.o. Konferenciju za medije održali su gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, direktorica Turističke zajednice Ines Resler te Ivan Mikičić, organizator i voditelj natjecanja na 23. Danima slavonskih šuma.

Gradonačelnik Kašuba rekao je da festival predstavlja zaštitni znak Našica i promovira grad na regionalnoj i državnoj razini.

  • Manifestacija je ovo koja raduje sve Našičane, ali i goste koji dolaze iz svih dijelova Hrvatske tako da je možemo slobodno okarakterizirati kao jednu od najvažnijih na ovom području. Ona obilježava dugu i bogatu društvenu, kulturnu, sportsku i gospodarsku povijest našičkog područja, a započela je davnih 70-ih godina prošlog stoljeća. S nekoliko godina prekida ona je nastavljena i u današnje vrijeme, osim prezentacije šumarske tradicije Dani slavonske šume predstavljaju gospodarski sajam koji objedinjava udruge i obrtnike, gdje se predstavlja njihov vrijedan rad. Ovogodišnja manifestacija će nam poslužiti kao platforma za predstavljanje Centra industrijske zone kojeg smo započeli graditi u Industrijskoj zoni Našice i koji će biti od nemjerljive koristi za mlade poduzetnike. Također ćemo predstaviti i sva događanja u Gradu te sve projekte vezane za našu turističku priču. – izjavio je gradonačelnik Kašuba zaključivši kako šumarstvo ima veliki značaj za ovaj kraj.

Direktorica Turističke zajednice Grada Našice Ines Resler pozvala je posjetitelje na ovogodišnji festival koji tradicionalno privlači velik broj posjetitelja.

  • Prije svega bih naglasila kako će se i ovogodišnja manifestacija odviti u Velikom parku, odnosno u Perivoju dvorca obitelji Pejačević. Naime, radi se o spomeniku parkovne arhitekture. Istaknula bih kako smo u postupku prijava još nekih projekata vezanih za uređenje ovaj park od kojih ću izdvojiti obnovu jezera i Dorinog paviljona. Što se tiče samog programa i ove godine održat će se Obrtnički sajam koji organiziramo u suradnji s Udruženjem obrtnika Našice, ali i sajam udruga na kojem će one predstaviti svoj rad. Tu je, naravno, i Podravka kup – tradicionalno natjecanje u kuhanju čobanca na kojem će se okupiti veliki broj ekipa, a odvija se pod pokroviteljstvom Podravke. – izjavila je direktorica Resler najavivši svečani koncert HKD-a „Lisinski” koji će se održati te subote u 20 sati u Perivoju Pejačević.

Organizator i voditelj natjecanja Ivan Mikičić predstavio je nekoliko predavanja koja će se održati u sklopu ove manifestacije, a pozvao je i sve sugrađane te posjetitelje da se uključe u natjecanja.

  • Prijave za natjecanja su otvorene sve do početka samog natjecanja i tko god se želi prijaviti uvijek stigne. Osim samog natjecanja koje je na rasporedu u subotu, imamo i nekoliko drugih aktivnosti koje počinju već u četvrtak, 31. kolovoza – u 19 sati otvaranjem izložbe „Okom šumara” koja je obišla gotovo sve kontinente. Osim toga, u planu su i razna predavanja na aktualne teme kao što su novi izazovi u lovstvu s naglaskom na pojavu, nažalost, svinjske kuge, a predavanje će održati Marijan Grubešić, prof. dr. sc. sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu. Idući dan, u petak, će se održati predavanje na temu „Potencijalna prijetnja karantenskih vrsta kukaca u šumama Republike Hrvatske”, a predavač je magistar inženjer šumarstva Andrija Jukić. Također bih najavio predavanje „Napredni drvni materijali za graditeljstvo”, tj. predavanje o „Ojačanim i stabiliziranim hrastovim drvnim pločama” predavača izvanrednog profesora doktora znanosti Vjekoslava Živkovića. – rekao je Mikičić.

Više iz kategorije

100 godina DVD Markovac Našički

Ivona

Međunarodni dan muzeja

Ivona

Sjećanje na Doru Pejačević – Obilježena 100. obljetnica smrti najveće hrvatske skladateljice

Ivona