nasice.hr
Vijesti

Nakon 40 godina u Našicama se ponovno upisuje generacija medicinskih sestara i tehničara

Danas je u holu Srednje škole Isidora Kršnjavog održana konferencija za medije na kojoj je najavljeno pokretanje strukovnog kurikula medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege čiji će se polaznici upisati u sljedeću školsku godinu. Konferenciji su nazočili župan Mato Lukić, dožupan Josip Miletić, gradonačelnik Krešimir Kašuba, pomoćnica ravnatelja Opće županijske bolnice Našice Zvjezdana Gvozdanović te pročelnica u Osječko-baranjskoj županiji Miranda Glavaš-Kul uz domaćina, ravnatelja Željka Filjka. Svi okupljeni izrazili su zadovoljstvo uvođenjem navedenog programa koji će osigurati obrazovanje i odgoj novih naraštaja zdravstvene struke, deficitarnog zanimanja na području Županije, ali i RH.

Obrazovanje za potrebe cijele Osječko-baranjske županije

Župan Mato Lukić u prigodnom je govoru rekao da očekuje da će novo razredno odjeljenje u Našicama biti uspješno i da će doprinijeti zadovoljenju potreba zdravstvenih ustanova Županije.

–         Do sada, ova struka se uglavnom obrazovala u tri razredna odjeljenja u Osijeku. S obzirom na potražnju na tržištu rada i nedostatak od preko 4000 medicinskih sestara na nacionalnoj razini, odlučili smo proširiti obrazovnu ponudu i ovdje u Našicama. Naša županija trenutno broji 2877 registriranih sestara i tehničara, ali to nije dovoljno s obzirom na potrebe zdravstvenih i socijalnih ustanova našeg područja, uključujući KBC, našičku bolnicu, Dom zdravlja, Zavod za javno zdravstvo te ustanove socijalne skrbi poput domova za stare i nemoćne. Osim toga, gradnja novog doma za stare i nemoćne dodatno će povećati potrebu za stručnjacima iz ove oblasti. – rekao je župan.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba istaknuo je kako se uz podršku lokalnih vlasti, stručnjaka i zajednice, očekuje da će program pružiti mladima iz Našica i okolice priliku za uspješnu karijeru u medicinskom području.

  • „Našice ima dugu tradiciju srednjeg školstva koja traje već 70 godina, a također imamo dugogodišnju tradiciju našičke bolnice i Doma zdravlja. Našička bolnica se ponosi svojim statusom jedne od najkvalitetnijih i najbolje opremljenih ustanova takvog tipa u Hrvatskoj što je izvor ponosa za nas Našičane. Današnji dan je veliki za naš Grad, jer prije četrdesetak godina iz ove srednje škole izašlo je oko 260 medicinskih sestara i tehničara, ali od tada škola nije nudila ovaj program. Ovi kadrovi su deficitarni, a s obzirom na izgradnju Centra za starije i nemoćne u sljedeće dvije godine, bit će nam još potrebniji. Važno je istaknuti da naši učenici neće morati putovati ili živjeti izvan grada kako bi se obrazovali. Ovaj dan je prilika da se zahvalimo svima koji su doprinijeli ostvarenju ovog programa. Velika zahvala ide našem tadašnjem županu, sada ministru obrane gospodinu Anušiću, kao i sadašnjem županu gospodinu Lukiću, dožupanu Miletiću, ravnatelju srednje škole, pročelnici, ali i našem dogradonačelniku, saborskom zastupniku i bivšem ravnatelju bolnice pokojnom doktoru Hrvoju Šimiću koji je godinama radio na ostvarivanju ovog programa.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba zahvalivši se svima koji su doprinijeli ostvarenju ovog važnog cilja.

Dožupan Josip Miletić  je izrazio  podršku novom programu istaknuvši kako Osječko – baranjska županija s ponosom podržava inicijative koje promiču obrazovanje i stručnost u zdravstvenom sektoru

  • Što se tiče Osječko – baranjske županije, ističem važnost očuvanja programa medicinskih tehničara. Bez obzira na želju Ministarstva da se smanji broj ovih programa u Osijeku, odlučili smo zadržati tri razredna odjeljenja. Važno je pratiti potrebe tržišta rada i osigurati obrazovnu ponudu koja odgovara potrebama zajednice, a to je nešto što smo radili i nastavit ćemo raditi i u budućnosti. – zaključio je dožupan Miletić.

Prva generacija starta najesen

Ravnatelj Željko Filjak istaknuo je da je ovo nova prekretnica u obrazovanju koja kao novina dolazi baš u godini u kojoj srednjoškolsko obrazovanje u Našicama obilježava 70 godina postojanja. Dodao je da će program početi najesen, a da će se ovaj petogodišnji program moći upisati ukupno 24 učenika. Prve dvije godine provodit će se gimnazijski program dok su ostale tri godine struke. Novi program posebno podupiru iz Opće županijske bolnice gdje ističu da se vesele novim naraštajima koji će biti spremni raditi u našim bolnicama i zdravstvenim ustanovama. Poseban je detalj i činjenica da se ovaj program predstavio uoči Međunarodnog Dana sestrinstva.

 

Više iz kategorije

Svečani prijem učenika i mentora

Ivona

16. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica

Ivona

Ulaganje u opremu ključno za održavanje mreže

Marac