nasice.hr
Vijesti

Završena obnova Vile Gröger nove adrese Gradske knjižnice Našice

Gradonačelnik Krešimir Kašuba zajedno sa suradnicima – pročelnicom Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalni sustav Magdalenom Vidaković – Gelenčir, pročelnikom Upravnog odjela za investicije i prostorno planiranje Matijom Brkićem, voditeljem Odsjeka za investicije, urbanizam i zaštitu okoliša Božom Papcem, direktorom NARA-e Ivanom Beloševićem, ravnateljicom Gradske knjižnice Našice Silvijom Šokić te izvođačima radova obišao je jednu od najljepših građevina na našičkom području – Vilu Gröger koja je nedavno dobila uporabnu dozvolu. Projekt obnove, koji je započeo prije nekoliko godina, uključivao je temeljitu restauraciju fasade, zamjenu krovišta i obnovu interijera, čime je vraćen stari sjaj ovoj jedinstvenoj zgradi. Nakon obavljenih radova, Knjižnica uskoro kreće sa selidbom dok se otvaranje očekuje na proljeće iduće godine.

Gradonačelnik Kašuba istaknuo je kako se Vila Gröger, uz dvorce Pejačević – Veliki i Mali, obnavlja u sklopu projekta Kulturne baštine te je naglasio važnost knjižnica kao kulturnih i obrazovnih centara u lokalnoj zajednici.

  • Na početku moram naglasiti kako je ovo jedinstvena zgrada na našičkom području izgrađena početkom 20. stoljeća. Ona je završena – dobili smo tehničku, ali i uporabnu dozvolu, a u narednom periodu krećemo u preseljenje knjižničnog materijala u moderno uređeni prostor od 1190 kvadratnih metara. Također, ovaj će prostor ponuditi našim sugrađanima mjesto gdje će svi moći provoditi dane – od najmlađih do najstarijih, od onih koji se žele dodatno obrazovati do klasičnih zaljubljenika u knjigu. Sama investicija je koštala 1.440.000,00 eura, a najveći dio sredstava je financiran iz fondova EU – 85%, a manjim dijelom tu su uložena državna i gradska sredstva. Moram naglasiti kako je put do dovršetka obnove bio trnovit, jer smo prošli kroz ekonomsku krizu koja je zahvatila gotovo sve zemlje Europske unije i trebalo je puno vještina da se ovaj projekt završi. Ovom prilikom se moram zahvaliti i izvođačima radova što je posao dovršen u roku, ali i gradskoj upravi te svim stručnim djelatnicima kao i nadzoru. Također se posebno zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske koje je ta sredstva, u najvećoj mjeri, omogućila. – izjavio je gradonačelnik Kašuba.

Više iz kategorije

Čestitka gradonačelnika Krešimira Kašube

Ivona

Gradonačelnik Krešimir Kašuba potpisao ugovore za projekte i programe iz područja kulture

Ivona

Na radnom sastanku dogovoreni daljnji koraci u organizaciji Svjetskog prvenstva u lovu šarana u Našicama  

Ivona