nasice.hr
Vijesti

10. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica

U našičkoj gradskoj vijećnici održana je 10. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica na kojoj je sudjelovalo 14 od 15 vijećnika. Sjednici su prisustvovali i direktori i ravnatelji gradskih poduzeća čija su izvješća bila predmet točaka Dnevnog reda.

Aktualni sat s kojim započinje sjednica i ovoga je puta bio ispunjen do gotovo zadnje minute pitanjima vijećnika, a oni su se odnosili na proslavu Dana Grada Našica za koji je izdvojeno oko 400 000 kuna, pa je inicijativa bila da se toliki iznos drugi puta usmjeri prema poduzetnicima. Gradonačelnik je istaknuo da Grad poduzetnike prati u njihovom radu te dodao da je u vrijeme pandemije fond za potpore poduzetnicima s 300 000 kuna podignut na milijun. Raspravljalo se i o mostu u Vukojevcima, za koji je istaknuto da je izvođač uveden u radove, te da će radovi početi do nove godine. Također dodao je da je projekt čekao dodatne izvore financiranja koji su pristigli i to u iznosu od 60% ukupne cijene od Ministarstva unutarnjih poslova. Pitanja su se ticala i uređenja kružnih tokova te nedostataka u smislu navodnjavanja, rečeno je da je u obzir uzeta najpovoljnija ponuda koja je 3 puta bila manja od ostalih dostavljenih. Sada kružne tokove navodnjavaju vatrogasci pa je zatražen iznos troškova odvojen za tu stavku, a vezano za vatrogasce dotaknulo se i problematike kupnje vatrogasnih ljestvi koje čija je cijena od 7 do 10 milijuna kuna. Raspravljalo se i o subvencijama troškova školovanja za srednjoškolce koji su upisali zanimanja u drugim gradovima, jer istih nema u našičkoj školi, te je iznesena ideja o nagrađivanju najboljeg maturanta s 3 000 kuna kao financijska pomoć u početku studiranja. Upiti su bili upućeni gradonačelniku i za saniranje kolnika Industrijske zone te za točan broj potpisanih ugovora financiranih iz sredstava EU u mandatnom razdoblju. Gradonačelnik je istaknuo da svi veliki projekti zahtijevaju dugoročnu pripremu, pa tako ono što će on potpisati ili je potpisao može biti realizirano za vrijeme nekog trećeg gradonačelnika. Od projekata koje je osobno započeo kao gradonačelnik istaknuo je Centar industrijske zone i Ulicu A. G. Matoša. Vijećničko pitanje ticalo se i rasprave točaka dnevnog reda na sastanku Gradskog odbora HDZ-a Našica, na što je gradonačelnik rekao da je upravo on taj koji predlaže točke dnevnog reda, te da se na sastanku raspravljalo o samim prijedlozima, ali ne i o detaljima točaka koje su razrađene u materijalima, a koje su svi vijećnici dobili u isto vrijeme, 5 dana prije održavanja sjednice Gradskog vijeća. Osvrnulo se zatim na južnu obilaznicu, koja još nije prioritetna cesta za uređivanje, ali i pitanje budućnosti Hotela Park koji je u privatnom vlasništvu. Dana je i inicijativa da se sukladno odobrenju države za zapošljavanje novih 300 psihologa u našičkim školama koje ga nemaju isti i zaposle, te da se uputi molba nadležnima oko košnje obilaznice u Markovcu Našičkom.

  • Na aktualnom satu dosta se pitanja ticalo ulaganja u mlade pa je tako istaknut Centar industrijske zone za koji smo od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije dobili 5,5 milijuna kuna, a izgradnja će započeti sljedeće godine, baš kao i POS-ovih stanova. Centar predstavlja start-up poziciju za mlade poduzetnike što nam je od izuzetne važnosti. Ulaganje u naše mlade po razvojnoj strategiji Grada Našica tiče se ulaganja u rješavanje stambenog pitanja, zapošljavanja, predškole i škola i prema tim smjernicama djelujemo. Vijećnike je zanimala i tehnička dokumentacija vezana za buduće projekte na kojima aktivno radimo, baš kao i za projekte Kulturne i Prirodne baštine koji su u stadiju izvođenja. Do sada su završena dva naša trga, dr. Franje Tuđmana i Isidora Kršnjavog, uređena je Aleja lipa i prostor iza Malog dvorca Pejačević, a rokovi završetka drugih projekta produženi u zakonskim okvirima. Slijede nam sada rekonstrukcije cesta u Ulici A. G. Matoša i Ulici hrvatskih branitelja, te izgradnja mosta u naselju Vukojevci za koji je potpisan ugovor te se uskoro kreće s radom. – rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba nakon sjednice Gradskog vijeća osvrnuvši se na izvješće svog rada u proteklih 6 mjeseci za koje je zatražen detaljan prikaz odnosa s poduzetnicima. Gradonačelnik je istaknuo da je svakodnevno u komunikaciji s istima, kako s velikima poput NEXE d.d. tako i s malim i mikro, a da se njihovi problemi u razgovoru s pročelnicima rješavaju na licu mjesta.

Dnevni red sadržavao 24. točke

Nakon aktualnog sata krenuo je rad po izglasanom Dnevnom redu koji je sadržavao 24. točke. Većina ih je prihvaćena jednoglasno, dok je većinom glasova usvojen Zapisnik s 9. sjednice, izvješće o radu i financijskom poslovanju Našičkog vodovoda d.o.o. Našice za 2021. godinu, izvješće o radu i financijskom poslovanju Našičkog parka d.o.o. Našice za 2021. godinu, prijedlog Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Našica za prvo polugodište 2022. godine, prijedlog Odluke o rasporedu rezultata Grada Našica za 2021. godinu, prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o davanju suglasnosti za zaduživanje Našičkom vodovodu d.o.o. Našice kod Privredne banke Zagreb d.d. i davanju jamstva za ispunjenje preuzetih obveza, prijedlog Rješenja o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, prijedlog Rješenja o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, prijedlog Rješenja o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za uvođenje u posjed poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države te Izvješće o radu Gradonačelnika za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2022. godine.

  • Aktualni sat ove sjednice bio je ispunjen do gotovo posljednje minute, a pitanja su bila konstruktivna, gradonačelnik je odgovorio, pa vjerujem da će vijećnici biti zadovoljni. Što se same sjednice tiče, bila je izvještajna. Izvješća su tako podnijele gradske tvrtke i ustanove Našički park, Našički vodovod, NARA i Dječji vrtić Zvončić za proteklo razdoblje, dok je Savjet mladih Grada Našica podnio zahtjev za prihvaćanje prijedloga Plana i programa rada za 2023. godinu. Izvješća su bila dobro napisana, tako da i rasprava nije bila široka. Među njima bi istaknuo izvješće o izvršenju proračuna za prvo polugodište koje je uistinu detaljno prikazano, pa rasprave gotovo da i nije bilo, baš kao i izvješće gradonačelnika za prvih 6 mjeseci tekuće godine. Povijesne točke odnose se na usklađivanje sa zakonom, točka o osnivanju Kulturnog vijeća Grada Našica, te prijedlog Odluke o izmjenama odluke o Socijalnoj skrbi koja će olakšati život našim socijalno ugroženim građanima. – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Žagar te zahvalio vijećnicima, ravnateljima, direktorima i medijima koji su prisustvovali sjednici.

Više iz kategorije

Nastavljaju se investicije u naselje Jelisavac

Ivona

Dan slovačkog filma u Našicama

Ivona

Obavijest građanima o praćenju kvalitete zraka

Ivona