nasice.hr
Vijesti

100. obljetnica smrti Dore Pejačević

Danas je u susret 100. obljetnici smrti Dore Pejačević održana komemoracija na njenom grobu kod Kapele Uzašašća Gospodnjega. Odati počast prvoj hrvatskoj i drugoj europskoj skladateljici došli su predstavnici Grada Našica, gradonačelnik Krešimir Kašuba i voditeljica Danijela Buljan, predstavnici OGŠ Kontesa Dora, OŠ Dore Pejačević, Turističke zajednice Grada Našica, Zavičajnog muzeja Našice, Ogranka Matice hrvatske, Udruge za hrvatsku povjesnicu,  te drugi okupljeni predstavnici institucija, udruga i pojedinci. Na Dorin je grob prvo postavljeno cvijeće i svijeće, nakon čega su se obratili ravnateljica OGŠ Kontesa Dora Darija Vlajnić i gradonačelnik Krešimir Kašuba. Njenom stvaralačkom životu počast je odana i glazbenom točkom prof. Ivana Krajačića te pjesmom Ante Gardaša „Zapis na brezovoj kori“ koju je pročitala učenica Gabrijela Nekić, ispred učenika glazbene škole.

Danas za Doru Pejačević znaju ne samo stručnjaci, nego i šira kulturna javnost, od Europe i Amerike do dalekog Japana. Njena nas glazba povezuje i nadahnjuje, ona je trajna vrijednost na kojoj odgajamo mlade generacije! Sigurna sam da će ime Dore Pejačević još dugo živjeti među nama, a njena glazba trajno teći slavonskom ravnicom, našičkim dvorcima i perivojem, prostorima koje je toliko voljela i koji su je inspirirali za stvaralaštvo. Već od početka ove godine u svakoj prigodi izvodimo njena djela i govorimo o njenom životu, započeli smo i koncertnu sezonu ovogodišnjeg Memorijala Dore Pejačević inspirativnim nastupom pijanistice Lane Genc, a nastavljamo ga već u ovu subotu nastupom mlade pijanistice i naše sugrađanke Ane Šostar u Hotelu Park Panolija, pridružite nam se! – rekla je ravnateljica Darija Vlajnić.

Važnost njezinog djela i lika istaknuo je gradonačelnik Krešimir Kašuba koji se zahvalio svima na dolasku istaknuvši da Dora povezuje mnoge, jer bila je i umjetnica, i humanitarka i Našičanka.

  • Od izuzetne nam je važnosti današnja komemoracija i obilježavanje 100. obljetnice smrti Dore Pejačević, koja je najpoznatija Našičanka, prva hrvatska i druga europska skladateljica. Često kažemo da je Grad Našice grad grofova te ga kao takvog i Ove godine otvaramo i vrata objekata u sklopu kulturne baštine i to je sigurno simbolika ove obljetnice. Uvijek naglašavamo kako je Dora umrla 5.3. u Minchenu, a pokopana je prema vlastitoj želji 5.5. u Našicama, i taj ćemo datum posebno obilježiti upravo na ovom mjestu. Njenu obljetnicu kroz ovu godinu obilježavamo nizom događanja, a počeli smo već u siječnju kroz Večer vina u Perivoju te nastavili nizom koncerata, na kojem zahvaljujemo OGŠ Kontesa Dora. – rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Više iz kategorije

Prijavite se na natjecanje u sklopu manifestacije Dani slavonske šume

Marac

Čestitka povodom Dana Hrvatskih željeznica

Ivona

Nasilje treba biti osuđeno – Našice su siguran grad

Marac