nasice.hr
Vijesti

12. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica

Jučer je održana 12. sjednica Gradskog vijeća, prva u ovoj godini, čiji je dnevni red sadržavao 5 točaka. Na sjednici je bilo prisutno svih 15 vijećnika, kao i mnogobrojni gosti, saborski zastupnik i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Šimić, županijski vijećnici Vanja Prošić i Samir Haj Barakat, ujedno i gradski vijećnik, ravnateljice, direktori i voditelji gradskih poduzeća i institucija te mediji.

Na sjednici su uz raspravu prihvaćene sve točke dnevnog reda, a svoj osvrt na nju dao je predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar.

  • Okončali smo i 12. sjednicu Gradskog vijeća na kojoj je bio prisutan maksimalan broj vijećnika, pa su svi mogli dati svoj obol što se vidjelo i u aktualnom satu koji je svih 60 minuta bio ispunjen pitanjima gradonačelniku. Sat su popunili i konstruktivni odgovori, ali i mnogobrojni prijedlozi. Sjednica je bila jedna od kraćih, jer se radilo o svega pet točaka Dnevnog reda, od kojih je jedna usvajanje zapisnika. Druge četiri točke uistinu su važne za Grad Našice. Izvješće o stanju u prostoru na području Grada Našica 2018.- 2021. ocrtava što se i na koji način radilo u gradu, što se planiralo raditi, a vidimo da se puno toga sada i realizira. Posebna točka koju ću izdvojiti, uz imenovanje ulica poginulim našičkim braniteljima i novi Statut Dječjeg vrtića Zvončić Našice koji je usklađen sa zakonom, je točka kojom je komunalna infrastruktura proglašena javnim dobrom u općoj uporabi, kao dio realizacije jedne iznimno važne investicije za cijelo područje Našica. – rekao je Krešimir Žagar.

O spomenutoj investiciji više je rekao gradonačelnik Krešimir Kašuba.

  • Što se tiče Dnevnog reda jedna od važnijih točaka bilo je imenovanje ulica na području Našica točnije vikend naselja, prije svega zbog stanovnika koji tamo žive i moraju imati adresu, to je praktični dio, a onaj drugi je empatija, sjećanje i odavanje počasti našim poginulim hrvatskim braniteljima po kojima smo ulice i imenovali. Izuzetno važna točka je prijedlog Odluke o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabi, radi se prvenstveno o pristupnoj cesti za budući Centar za starije i nemoćne, gdje treba naglasiti da o njemu maštamo 30 godina. Konkretna lokacija je u odvojku Ulice Đure Đakovića, kolokvijalno zvano Novakovo brdo. Projekt realiziramo u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, pa spremamo svu potrebnu dokumentaciju za otvoreni natječaj na državnoj razini sa sredstvima EU. Zajednički smo oformili dva operativna tima, županijski i gradski, a odradili smo i niz sastanaka sa županom Ivanom Anušićem kojem ovim putem zahvaljujem. Jer je operativno pristupio zadatku sa stvarno velikom brigom za Grad Našice. – rekao je gradonačelnik i rekao da sve pripreme idu svojim tokom. Naglasio je i da se radi o centru s nizom sadržaja, smještajnim kapacitetima od 125 kreveta, 60 soba, prostorije za cjelodnevni boravak i prostorije za poludnevni boravak i za pomoć u kući. Nije to klasičan dom, zato se i zove centar, a njime će se zadovoljiti potrebe starijih osoba na visokom europskom standardu.

Aktualni sat

Kao i svaka sjednica, i ova je započela Aktualnim satom koji je bio popunjen gotovo do zadnje minute. Bilo je tu puno pitanja, prijedloga i ideja. Gradonačelnik Krešimir Kašuba izrazio je zadovoljstvo konstruktivnom raspravom u Aktualnom satu gdje su se dotakli niza tema, većinom komunalnih što se odnosilo i na Noć muzeja na kojoj je prikazan tijek obnove dvoraca, pa se i osvrnuo na isto.

  • Navedena rekonstrukcija ima niz problema zbog energetske krize koja se reflektirala na poskupljenje građevinskog materijala i samim time produženja rokova izrade. Važno nam je bilo naglasiti da vjerujemo i sigurni smo u to da će rokovi biti ispoštovani, ali oni krajnji što je izuzetno važno zbog povlačenja sredstava EU. Pričalo se i o temi centra, točnije neuređenog parkinga za koji je rok bio u 10. mjesecu, ali radi se o nizu investicija, od Aglomeracije do radova na asfaltu i uređenju parkinga. U projektu Aglomeracije je bilo niz problema i to je osnovni razlog zašto se produžilo s radovima. Ispričavam se svim sugrađanima što imaju problem kod parkiranja i rekao sam večeras da ću u sljedećih nekoliko dana napraviti sastanak s direktorom Našičkog parka d.o.o., g. Žihom, da vidimo kako ćemo razriješiti taj problem. Na aktualnom satu pričali smo i o održavanju Perivoja, gdje sam pohvalio našu firmu Našički park koja radi svoj posao korektno, dosljedno i na vrijeme. Ne mogu ni jednu veću zamjerku izdvojiti, obzirom na obim posla koji su sad dobili, jer velika su sredstva uložena u kulturnu i prirodnu baštinu. Bilo je riječi i o udrugama i njihovom smještaju nakon uređenja dvoraca, gdje je konkretno bilo pitanja za Glazbenu školu i Radio Našice koji se vraćaju na stara mjesta. Što se tiče udruga u Gregerovoj vili, tamo su uglavnom bile političke stranke koje su našle smještaj privatno. Druge udruge rješavamo u hodu, jer u kontaktu sam s predsjednicima, kako na skupštinama tako i osobno. – rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba.
  1. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica prenošena je uživo na službenim stranicama Grada Našica putem izravnog prijenosa.

Više iz kategorije

Svijeće i cvijeće za blagdan Svih svetih

Ivona

Projektom Aglomeracije osigurati će se viša kvaliteta života svih mještana

Ivona

Čestitka gradonačelnika Krešimira Kašube povodom Dana policije

Ivona