nasice.hr
Vijesti

12. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica

Jučer je održana 12. sjednica Gradskog vijeća, prva u ovoj godini, čiji je dnevni red sadržavao 5 točaka. Na sjednici je bilo prisutno svih 15 vijećnika, kao i mnogobrojni gosti, saborski zastupnik i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Šimić, županijski vijećnici Vanja Prošić i Samir Haj Barakat, ujedno i gradski vijećnik, ravnateljice, direktori i voditelji gradskih poduzeća i institucija te mediji.

Na sjednici su uz raspravu prihvaćene sve točke dnevnog reda, a svoj osvrt na nju dao je predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar.

  • Okončali smo i 12. sjednicu Gradskog vijeća na kojoj je bio prisutan maksimalan broj vijećnika, pa su svi mogli dati svoj obol što se vidjelo i u aktualnom satu koji je svih 60 minuta bio ispunjen pitanjima gradonačelniku. Sat su popunili i konstruktivni odgovori, ali i mnogobrojni prijedlozi. Sjednica je bila jedna od kraćih, jer se radilo o svega pet točaka Dnevnog reda, od kojih je jedna usvajanje zapisnika. Druge četiri točke uistinu su važne za Grad Našice. Izvješće o stanju u prostoru na području Grada Našica 2018.- 2021. ocrtava što se i na koji način radilo u gradu, što se planiralo raditi, a vidimo da se puno toga sada i realizira. Posebna točka koju ću izdvojiti, uz imenovanje ulica poginulim našičkim braniteljima i novi Statut Dječjeg vrtića Zvončić Našice koji je usklađen sa zakonom, je točka kojom je komunalna infrastruktura proglašena javnim dobrom u općoj uporabi, kao dio realizacije jedne iznimno važne investicije za cijelo područje Našica. – rekao je Krešimir Žagar.

O spomenutoj investiciji više je rekao gradonačelnik Krešimir Kašuba.

  • Što se tiče Dnevnog reda jedna od važnijih točaka bilo je imenovanje ulica na području Našica točnije vikend naselja, prije svega zbog stanovnika koji tamo žive i moraju imati adresu, to je praktični dio, a onaj drugi je empatija, sjećanje i odavanje počasti našim poginulim hrvatskim braniteljima po kojima smo ulice i imenovali. Izuzetno važna točka je prijedlog Odluke o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabi, radi se prvenstveno o pristupnoj cesti za budući Centar za starije i nemoćne, gdje treba naglasiti da o njemu maštamo 30 godina. Konkretna lokacija je u odvojku Ulice Đure Đakovića, kolokvijalno zvano Novakovo brdo. Projekt realiziramo u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, pa spremamo svu potrebnu dokumentaciju za otvoreni natječaj na državnoj razini sa sredstvima EU. Zajednički smo oformili dva operativna tima, županijski i gradski, a odradili smo i niz sastanaka sa županom Ivanom Anušićem kojem ovim putem zahvaljujem. Jer je operativno pristupio zadatku sa stvarno velikom brigom za Grad Našice. – rekao je gradonačelnik i rekao da sve pripreme idu svojim tokom. Naglasio je i da se radi o centru s nizom sadržaja, smještajnim kapacitetima od 125 kreveta, 60 soba, prostorije za cjelodnevni boravak i prostorije za poludnevni boravak i za pomoć u kući. Nije to klasičan dom, zato se i zove centar, a njime će se zadovoljiti potrebe starijih osoba na visokom europskom standardu.

Aktualni sat

Kao i svaka sjednica, i ova je započela Aktualnim satom koji je bio popunjen gotovo do zadnje minute. Bilo je tu puno pitanja, prijedloga i ideja. Gradonačelnik Krešimir Kašuba izrazio je zadovoljstvo konstruktivnom raspravom u Aktualnom satu gdje su se dotakli niza tema, većinom komunalnih što se odnosilo i na Noć muzeja na kojoj je prikazan tijek obnove dvoraca, pa se i osvrnuo na isto.

  • Navedena rekonstrukcija ima niz problema zbog energetske krize koja se reflektirala na poskupljenje građevinskog materijala i samim time produženja rokova izrade. Važno nam je bilo naglasiti da vjerujemo i sigurni smo u to da će rokovi biti ispoštovani, ali oni krajnji što je izuzetno važno zbog povlačenja sredstava EU. Pričalo se i o temi centra, točnije neuređenog parkinga za koji je rok bio u 10. mjesecu, ali radi se o nizu investicija, od Aglomeracije do radova na asfaltu i uređenju parkinga. U projektu Aglomeracije je bilo niz problema i to je osnovni razlog zašto se produžilo s radovima. Ispričavam se svim sugrađanima što imaju problem kod parkiranja i rekao sam večeras da ću u sljedećih nekoliko dana napraviti sastanak s direktorom Našičkog parka d.o.o., g. Žihom, da vidimo kako ćemo razriješiti taj problem. Na aktualnom satu pričali smo i o održavanju Perivoja, gdje sam pohvalio našu firmu Našički park koja radi svoj posao korektno, dosljedno i na vrijeme. Ne mogu ni jednu veću zamjerku izdvojiti, obzirom na obim posla koji su sad dobili, jer velika su sredstva uložena u kulturnu i prirodnu baštinu. Bilo je riječi i o udrugama i njihovom smještaju nakon uređenja dvoraca, gdje je konkretno bilo pitanja za Glazbenu školu i Radio Našice koji se vraćaju na stara mjesta. Što se tiče udruga u Gregerovoj vili, tamo su uglavnom bile političke stranke koje su našle smještaj privatno. Druge udruge rješavamo u hodu, jer u kontaktu sam s predsjednicima, kako na skupštinama tako i osobno. – rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba.
  1. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica prenošena je uživo na službenim stranicama Grada Našica putem izravnog prijenosa.

Više iz kategorije

Gradonačelnik Kašuba tradicionalno posjetio Dane otvorenih vrata Srednje škole Isidora Kršnjavoga

Ivona

Obavijest – Zbog održavanja događaja molimo građane da ne parkiraju na Sajmištu

Ivona

21. rujna – Dan pobjede nad tzv. JNA u Našicama i Dan hrvatskih branitelja Grada Našica

Ivona