nasice.hr
Vijesti

2. Našička viteška priča

Grad Našice, Turistička zajednica Grada Našice i Mjesni odbor Martin organizirali su drugu po redu manifestaciju „Našička viteška priča”. Kako navode organizatori osnovna ideja za manifestaciju je proizašla nakon razmišljanja što bi se novo moglo ponuditi u gradu i kako iskoristiti templarsku crkvu u Martinu koja je jedina očuvana građevina ovakve vrste u Republici Hrvatskoj i jedna od rijetkih u Europi. Kroz interaktivni prikaz povijesti koji poziva na sudjelovanje baš svakog posjetitelja, manifestacija je ponudila jedinstveno iskustvo srednjovjekovlja, ali i osvijestila sve okupljene o bogatstvu baštine našičkog kraja koji je poseban po kulturnoj ostavštini templara.

Bogat program započeo je interaktivnim povijesnim predavanjem profesora Ivana Leša koji je posjetitelje upoznao s bajkovitom i uzbudljivom poviješću templara na području Europe i Hrvatske. Program se nastavio dječjom igraonicom „U potrazi za templarskim blagom” na kraju koje je okupljene sudionike oduševio templar na konju. Posjetitelji su mogli uživati u eno i gastro ponudi srednjovjekovnih jela te u programu oživljene povijesti kroz prikaz tadašnjeg života, viteških turnira, radionica streličarstva i mačevanja, tradicionalnih obrta, mušketira i srednjovjekovnih dama.

Našička viteška priča kao dio turističke ponude Grada Našica

Prema riječima direktorice Turističke zajednice Ines Resler ova manifestacija ima dublji cilj – poticanje svijesti o povijesnoj i kulturnoj baštini regije, a suradnja između Grada Našica, Turističke zajednice i Mjesnog odbora Martin na Našičkoj viteškoj priči pokazuje predanost očuvanju povijesti i prenošenju vrijednosti prošlih vremena na buduće generacije.

  • Na ovaj način želimo obilježiti i ovo mjesto i našu kulturu, a posebno ovu templarsku crkvu koja je kao takva jedinstvena u Hrvatskoj. Ovo je lijepa priča koju ćemo već iduće godine nadograditi novim sadržajima i tako ovu manifestaciju podići na jedan viši nivo . – izjavila je direktorica Resler zaključivši kako ovaj dio Hrvatske ima dosta toga za ponuditi zahvaljujući bogatoj kulturnoj tradiciji.

Promocija kulturne baštine

Gradonačelnik Krešimir Kašuba ističe kako je Našička viteška priča projekt koji se pomno planirao u svrhu promocije kulturne baštine grada Našica, a idućih godina će se sadržajno proširiti.

  • Našička viteška priča i ove se godine pokazala kao nezaboravan spektakl koji je svima okupljenima pokazao kako je izgledao život u Srednjem vijeku. Isto tako, ovo je za naš grad manifestacija od izuzetne važnosti. Našice ove godine obilježavaju 794. obljetnicu i upravo je ova manifestacija temelj svega. Ponosni smo na kulturu, tradiciju i povijest našeg grada, kako onu stariju, tako i noviju. – rekao je gradonačelnik Kašuba zahvalivši se svima koji su pripomogli održavanju ove priče.

Viteške skupine iz cijele Hrvatske

Svoje “aktivnosti” na padini iza crkve pokazali su članovi viteških skupina “Vitezovi vranski” iz naselja Vrana u općini Pakoštane, “Streličari krvavog mosta” iz Zagreba, “Koprivnički mušketiri i haramije” i “Red vitezova Ružice grada” iz Orahovice. Jedan od važnijih trenutaka Našičke viteške priče bila je rekonstrukcija bitke koja se odvila na otvorenom polju. Borbe mačevima i streljaštvu privukli su pažnju i oduševili posjetitelje svih generacija. Nakon bitke mnogobrojni posjetitelji su mogli uživati u izvrsnom i energičnom nastupu svjetski priznate i poznate violončelistice Ane Rucner koja nije mogla sakriti oduševljenje lokacijom kao i kulturnom baštinom našičkog kraja. Priča je završena vatrenim showom u izvedbi udruge Anno domini.

Više iz kategorije

Potpisan Sporazum o međusobnoj suradnji između Policijske uprave Osječko-baranjske i Grada Našica

Ivona

Svečani prijem članova TD “Dora Pejačević” Našice

Ivona

Obilježavanje Dan državnosti

Ivona