nasice.hr
Vijesti

Gradonačelnik upriličio svečani prijem predstavnika vjerskih zajednica

U Uredu gradonačelnika održan je tradicionalni svečani prijem predstavnika vjerskih zajednica koje djeluju na području grada Našica. Dobrodošlicu su im poželjeli gradonačelnik Krešimir Kašuba, dogradonačelnik i saborski zastupnik Hrvoje Šimić, te pročelnici Franjo VladikaMagdalena Vidaković Gelenčir i Manuela Pintarić.

Zajednički će ulagati u ljude

Prijemu su ispred vjerskih zajednica prisustvovali gvardijan našičke župe Petar Cvekan i franjevac Marijan Vidović, iz župe Velimirovac župnik Ivan Certić, iz župe Markovac župnik Patrik Alatić te pastor Zdravko Kleščik Evanđeoske pentekostne Crkve. Kroz opušteni razgovor složili su se oko istoga, da je važno ulagati u ljude i njihovu duhovnosti. Gradonačelnik je poslušao planove svake zajednice za ovu godinu, a aktivnosti za realizaciju nekih već su u provedbi.

„Zaključili smo kako je ovo godina čovjeka i u potpunosti ćemo se posvetiti radu na ovoj osnovnoj ideji – gradit ćemo grad sretnih ljudi.” – rekao je gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba te se nadovezao na cjelokupnu ideju razvoja Našica kao turističkog središta u što ulaze i vjerske građevine, ali i povijesni predmeti koji se čuvaju u samostanu.

„Jedan od bitnijih projekata je turistička promidžba Grada Našica, gdje samo Našice ima veliki potencijal. Na našičkom području djeluje veliki broj udruga, čak četrdesetak je sportskog karaktera i one su jedni od temelja turističke priče. Na čelu, kako uvijek ističemo, je izuzetno uspješan rukometni klub „Nexe”. A, također, temelj ovog turističkog projekta je i obitelj Pejačević, odnosno prva hrvatska skladateljica Dora Pejačević. Fokus je još i na zdravstvenom turizmu u čijem je središtu Opća županijska bolnica Našice. Također bih istaknuo i našičku povijest, to jest našičke franjevce koji posjeduju bogati muzejski arhiv, a naglasio bih i templarsku crkvu koja je spomenik nulte kategorije. Spomenuo bih kako smo napravili i jedan projekt vezan za ovu crkvu koji se trebao održati u studenom prošle godine, ali zbog svima nam znanih okolnosti on je odgođen i, vjerujem kako će se održati ovog proljeća, a radi se o viteškoj priči.” – dodao je Krešimir Kašuba, gradonačelnik Grada Našica.

„Mi se susrećemo s gradonačelnikom i gradskim vlastima često i ovaj godišnji sastanak zapravo je prisjećanje na sve ono lijepo što smo prošli kroz godinu. Mi franjevci smo od početka stvaranja grada u Našicama i možemo reći da smo srasli s ovim gradom. Sve što je grad to su franjevci i obrnuto. Naš samostan i crkva su otvoreni za sve susrete i sva događanja. Na isti način i mi podupiremo sva gradska događanja. Drago mi je što u gradu možemo vidjeti puno lopata, bagera, a u novije vrijeme i dizalica, jer grad i znači građenje. S time ne gradimo samo nešto što se vidi nego i puno lijepih odnosa. Svi koji dolaze u Našice ističu da je to grad pitomih i kulturnih ljudi, a to je nešto najljepše što smo izgradili, ali nastavljamo i graditi.” – rekao je gvardijan Petar Cvekan. Osvrnuo se gvardijan i na male ljude na periferiji grada koji ni na koji način nisu zanemareni, vidljivo je to bilo za vrijeme poplava u Zoljanu svi su priskočili u pomoć, obnovili crkvu, ali i pomogli ljudima materijalno. Cilj im je obnoviti samostan i crkvu koji su spomenici nulte kategorije. U planovima se istaknula i ideja o zaštiti kapelice u Vukojevcima kao spomenika kulturne baštine, ali i problem sa parkiralištem kod Evanđeoske pentekostne Crkve.

Uz gradnju infrastrukture treba graditi i ljude

Saborski zastupnik Hrvoje Šimić, inače liječnik, istaknuo je da čovjeka čine tri dimenzije, tjelesno, materijalno, ali i duhovno.

„Lijepo je biti dio svečanog prijema predstavnika vjerskih zajednica koje djeluju na području grada Našica, počevši od naših franjevaca koji su dio grada Našica od prvog spominjanja do dan danas, pa sve do svećenika koji djeluju u našim župama, također i gospodina Kleščika, pastora Evanđeoske pentekostne Crkve. Na današnjem smo se sastanku dotakli svega bitnog, a kada se govori o vjerskim zajednicama, bitnih je reći da osim ulaganja u infrastrukturu našeg grada, ljepotu grada i promišljanja za gospodarski napredak i osiguranja radnih mjesta, izuzetno je bitno što vjerske zajednice i provode, ulaganje u duhovnost. Čovjek se ne sadrži samo od tjelesnog i od materijalnog, nego i od onoga što je svima bitno, duhovnog djela. Sa te tri dimenzije čovjek je kompletan, čovjek može zadovoljnije raditi, stvarati, graditi i jednostavnije živjeti.” – rekao je saborski zastupnik Hrvoje Šimić i zahvalio svim vjerskim zajednicama na svemu što rade za naše građane. Dodao je da je na političarima, predstavnicima društvenog života, da stvore sve ono ostalo, što je potrebno za jedan pristojan život.

Više iz kategorije

Grad investiranjem u Londžicu investira i u gospodarstvo

Ivona

Čestitka za Dan policije

Ivona

OBILJEŽAVANJE DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA I DANA SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE

Marac