nasice.hr
Vijesti

Otvoreni 22. Dani slavonske šume

Danas su u Perivoju Pejačević otvoreni Dani slavonske šume, 22. po redu. Prava je to turistička, gospodarska, kulturna, ekološka, znanstvena, gastronomska, zabavno – kreativna i sportska manifestacija koja svake godine okupi stotine sudionika i više tisuća posjetitelja u prelijepom Perivoju Pejačević. Brojni izlagači, obrtnici, udruge i organizacije i ove su godine posjetiteljima ponuditi raznoliku gastronomsku ponudu te autohtone proizvode, kojih u Slavoniji ne manjka. Nakon prijema uzvanika kod gradonačelnika Krešimira Kašube uslijedilo je službeno otvorenje koje su nastupima upriličili  članovi Gradske udruge umirovljenika Našice i HKD Lisinski. Okupljene goste pozdravili su gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, direktor Sektora šumarstva Hrvatskih šuma d.o.o. Krešimir Žagar, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić i Dragan Jelić, izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik državnog tajnika Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koji je Dane i otvorio. Događaj su svojim dolaskom podržali i Hrvoje Šimić, izaslanik predsjednika Sabora, saborski zastupnik i zamjenik gradonačelnika Grada Našica, Karlo Ressler zastupnik u Europskom parlamentu, ravnateljica Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renata Ojurović, ispred Ministarstva poljoprivrede , počasni građanini Grada Našica general Mladen Markać i Branko Uvodić, koji je i vodio program otvaranja, te mnogi drugi.

Gradonačelnik Našica podsjetio je na prirodno bogatstvo našičkog kraja, ali i kulturno kroz obitelj Pejačević. – Grad Našice, grad je obrtnika, njih više od 500, grad je i udruga, njih oko 100, a svi oni danas prezentiraju svoj rad i djelovanje. – dodao je gradonačelnik te još jednom naglasio da se danas obilježava i rođendan najpoznatije Našičanke Dore Pejačević. U skopu Prijema kod gradonačelnika održana je konferencija projekta Kulturne baštine.

Ispred Hrvstakih šuma d.o.o., organizatora manifestacije Krešimir Žagar posebno je pozdravo predstavnike podružnica, šumare i sjekače koji su se natjecali u raznim vještinama.

Zamjenik Župana Josip Miletić rekao je da Županija uvijek stoji uz ovakve manifestacije, kako financijski tako i na sve druge načine.

Izaslanik predsjednika Vlade Dragan Jelić rekao je da manifestacija Dani slavonske šume dokazuje koliko je građanima važno da se druže te promoviraju slavonske običaje i šume. – Puno obitelji ovisi o našim šumama i meni je drago da se njima gospodari kako treba, naručito u ovoj energetskoj krizi. – dodao je Jelić te napomenuo da je Vlada napravila mjere kojima se smanjuju cijene, pa građani ne moraju biti zabrinuti da neće biti drva i peleta. Čestitao je svima na organizaciji ovog izuzetnog događaja, a on će u potpunosti zablistati nakon obnove dvoraca Pejačević.

Slijedilo je potom natjecanje profesionalnih radnika sjekača u šumarskim disciplinama Hrvatskih šuma iz slavonskih podružnica te gledateljima svakako zanimljivo natjecanje rekreativaca u brzini prepiljivanja trupaca ručnom pilom. Otvoren je i 16. obrtnički sajam na kojem su se predstavili obrtnici iz Našica, ali i cijele Slavonije. Svoj obol manifestaciji dao je i Zavičajni muzej Našice jednim predavanjem te izložbom „Tradicijska svinjokolja“ uz prodaju i degustaciju proizvoda od mesa crne svinje. Građani su mogli kušati besplatan čobanac, ali i drugi slavonski specijalitet šarane na rašljama i fiš.

Organizatori ove manifestacije su Grad Našice, Hrvatske šume d.o.o.– Uprava šuma podružnica Našice  i Turistička zajednica Grada Našica uz brojne sponzore.

Više iz kategorije

Ivona

U planu izgradnja novog dijela obilaznice

admin

NEXE teži zelenoj tranziciji – Grad Našice podupire inicijativu

Ivona