nasice.hr
Vijesti

Obilježen 137. rođendan Dore Pejačević

Danas je obilježen 137. rođendan Dore Pejačević (rođena 10. rujna 1885.) najistaknutije Našičanke, prve hrvatske i druge europske skladateljice. Cvijeće i svijeće na njen su grob položili predstavnici Grada Našica, Osnovne glazbene škole Kontesa Dora, Osnovne škole Dore Pejačević, Zavičajnog muzeja Našice, Ogranka matice Hrvatske u Našicama i Udruge za hrvatsku povjesnicu u Našicama, a obilježavanju su prisustvovali članovi Tamburaškog društva Dore Pejačević, učenici i drugi okupljeni.

Osim rođendan naše Dore Pejačević, obilježavamo i rođendan Osnovne glazbene škole „Kontesa Dora“, u Našicama, osnovane 1985. godine, na 100. obljetnicu Dorina rođenja. Grad Našice je ponosan i ja se u ime Grada zahvaljujem organizaciji ovog obilježavanja, već tradicionalnog, gdje sa Dorinim skladbama veličamo i promičemo naš grad. – rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Okupljene su pozdravile i ravnateljica Osnovne glazbene škole Kontesa Dora Darija Vlajnić i ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak.

Dorinu Canzonettu na violoni je izvela profesorica OGŠ Kontesa Dora – Ivana Novaković.

O Dori

Dora Pejačević rođena je u Budimpešti 1885. godine. Kći je hrvatskog bana, grofa Teodora Pejačevića i mađarske barunice Lille Vay de Vaya, školovane pjevačice i pijanistice. Dora svoje prve glazbene poduke i opće obrazovanje stječe u roditeljskom domu kroz poduke privatnih učitelja. Glazbu je počela učiti kao dijete kod mađarskog orguljaša Károlya Noszede koji je ljeti dolazio u Našice. Svoje prve radove Dora stvara u dobi od dvanaest godina. Po navršenoj četrnaestoj godini, počinje se ozbiljno baviti glazbom, te od 1902. do 1905. godine boravi u Zagrebu gdje privatno uči glasovir, violinu i istrumentaciju. Istodobno se bavi skladanjem manjih klavirskih opusa, kao što su Canzonette op. 8, Život cvijeća op. 19, Šest stavaka za klavir i Maštanje. U šesnaestoj godini života skladala je Žalosnu koračnicu. Nakon smrti Dora je privremeno pokopana u Münchenu. Nakon dva mjeseca (po njezinoj želji) njezini posmrtni ostaci preneseni su u Našice. Na sprovodu joj pjevalo Hrvatsko pjevačko društvo Lisinski iz Našica, a na orguljama je svirana Žalosna koračnica, koju je skladala Dora.

Sljedeće godine, 2023. obilježavamo 100. obljetnicu smrti Dore Pejačević povodom koje će se u Našicama u listopadu organizirati znanstveno-stručni skup u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Zavičajnog muzeja Našice.

Više iz kategorije

Gradonačelnik upriličio svečani prijem predstavnika vjerskih zajednica

Marac

Poziv za sudionike 21. Festivala Dani slavonske šume

admin

29. obljetnica ustrojavanja 5. Gardijske brigade „SOKOLOVI” i dan 1. oklopno – mehanizirane bojne „SOKOLOVI”

Marac