nasice.hr
Vijesti

In memoriam – mr.sc. Vesna Bosanac, dr.med.spec.pedijatar

Nakon duge i teške bolesti napustila nas je heroina Domovinskog rata doktorica Vesna Bosanac.

Doktorica Bosanac bila je ratna i poslijeratna ravnateljica vukovarske bolnice. U najtežim vremenima za Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu, bitci za Vukovar, Vesna je vođena hrabrim srcem svojim primjerom pokazala i dokazala koliko je bila velik čovjek. Na čelo Medicinskog centra Vukovar i Ratne bolnice Vukovar postavljena je 24. srpnja 1991. godine. Ono što se dogodilo te jeseni nitko nije očekivao, a ravnateljica je tada bila žena na odgovornoj, ali i hrabroj funkciji. Tih mjeseci u granatiranoj bolnici bez hrane i lijekova liječeno je i operirano na tisuće ranjenika. Doktorica Bosanac s brojnim djelatnicima nije napuštala bolnicu do pada grada, a onda je završila u zatočeništvu. Tri tjedna provela je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, još dva dana u Beogradu, prije nego je razmijenjena i prije nego je stigla u Zagreb u prosincu 1991.

Odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, primila je “Povelju Republike Hrvatske” u ime Opće županijske bolnice Vukovar od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, a Udruga branitelja Podravke u suradnji s drugim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata dodijelila joj je Veliku zlatnu plaketu za sve što je učinila za dobrobit Hrvatske.

Kao ravnateljica vukovarske bolnice u najtežim ratnim trenutcima grada Vukovara postala je simbolom herojstva, građanske hrabrosti, humanosti i domoljublja.

Počivala u miru Božjem i laka joj bila Hrvatska gruda!

Više iz kategorije

Učenici iz Jelisavca posjetili gradonačelnika Krešimira Kašubu

Ivona

Vukovar u srcu

Ivona

Čestitka

Ivona