nasice.hr
Vijesti

Iz državnog proračuna odobreno oko 2 milijuna kuna za projekte Grada Našica

U petak, 17. rujna gradonačelniku Krešimiru Kašubi uručeni su ugovori o sufinanciranju projekata izuzetno važnih za Našice. Ugovore je dodijelila ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak uz prisutnost župana Ivana Anušića.,

„Radi se o tri velika projekta koja su pisana u posljednjih nekoliko godina, a trenutno se nalaze u visokoj gotovosti, dok je jedan od njih u potpunosti gotov. Uručenim ugovorima je u naš Grad iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU pristiglo oko 2 milijuna kuna.” – rekao je ponosno gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Sufinancirana tri EU projekta

Sufinancirana su tri važna projekta za našički kraj – Izgradnja područnog dječjeg vrtića u Jelisavcu, Izgradnja osnovne i dodatne zajedničke infrastrukture u industrijskoj zoni Našice i Ulaganje u rekonstrukciju i dogradnju mjesnog doma i dogradnju vatrogasnog doma u naselju Velimirovac.

„Izgradnja društvenog doma u Velimirovcu vrijedna je 9 milijuna kuna, od čega je sufinancirano 90% iz fondova Europske unije. Našice se nalazi u petoj kategoriji razvijenosti, najvišoj kategoriji, pa nismo ni bili u mogućnosti povući sredstva u 100% iznosu od Europske unije. Što znači da smo ostatak od 10%, odnosno milijun i pol kuna morali osigurati vlastitim sredstvima. Tu je naš prošli gradonačelnik, Josip Miletić, našao način da povučemo dodatna sredstva s nacionalne razine, točnije Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Tim korakom, ali i potpisivanjem ugovora osigurano nam je 50% od ukupnih davanja iz našeg proračuna, pa su nam odobrena sredstva u iznosu od oko 700 000 kuna. Po ovom principu odobrena su nam i sredstva na preostala dva projekta, čime je Ministarstvo pomoglo razvoju Našica sa ukupno 2 milijuna kuna.” – dodaje gradonačelnik uz velike zahvale ministrici Nataši Tramišak i županu Ivanu Anušiću.

Sukladno tome projektima je odobreno:

  • Dječji vrtić Zvončić Našice – Grad Našice, Izgradnja područnog dječjeg vrtića u Jelisavcu, 471.500,92
  • Grad Našice, Izgradnja osnovne i dodatne zajedničke infrastrukture u industrijskoj zoni Našice, 1.297.879,02 kn
  • Grad Našice, Ulaganje u rekonstrukciju i dogradnju mjesnog doma i dogradnju vatrogasnog doma u naselju Velimirovac, 717.893,13 kn

Projekti od izuzetne važnosti za demografiju, gospodarstvo i društvo

Sufinancirani projekti važni su jer potiču razvoj u nekoliko domena, demografskoj, gospodarskoj i društvenoj.

„Među projektima se svakako ističe Dječji vrtić Jelisavac. U Našicama ove godine bilježimo demografski rast, od 8%, u broju vrtićke djece. Iako je prošle godine otvoren navedeni vrtić, ipak ove godine nismo uspjeli upisati svu djecu, njih 36. Sukladno tome odlučili smo se napisati projekt za još jedan dječji vrtić koji planiramo izgraditi u Markovcu Našičkom, također sredstvima Europske unije. Cilj nam je dugoročno zbrinuti svu djecu, a ove godine smo to napravili na način sufinanciranja vrtića prema istim uvjetima za sve. Što se tiče Industrijske zone, one je živa materija i na njoj se kontinuirano radi već dvadesetak godina. Ulaganje u cestovnu infrastrukturu, na čemu se trenutno radi, od velike je važnosti za kvalitetu poslovanja i pristup parcelama. Kada govorimo o društvenom konceptu, ističem i izgradnju Društvenog doma u Velimirovcu koja priča o kvaliteti života našeg grada. Važni su nam takvi objekti koji pružaju prostor za djelovanje udruga i aktivnosti mještana. Njihovom izgradnjom potičemo mnogobrojna društvena događanja, ali i okupljanje mladih i starih.” – rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Više iz kategorije

Povodom Dana grada više od 50 događanja

Ivona

Kava s Gradonačelnikom – za umirovljenike

Ivona

Čestitka povodom Dana državnosti Republike Hrvatske

Ivona