nasice.hr
Vijesti

Na zadnjoj ovogodišnjoj Sjednici Gradskog vijeća Grada Našica prihvaćen proračun za 2023. godinu u visini od 17.943.000,00 eura

Gradsko vijeće Grada Našica jučer je održalo posljednju ovogodišnju sjednicu na kojoj je većinom glasova svih vijećnika prihvaćen proračun za 2023. godinu kao i projekcije za 2024. i 2025. godinu. Proračun vrijedan 17.943.000,00 eura predstavili su gradonačelnik Krešimir Kašuba i pročelnik za financije i proračun Franjo Vladika, a on uključuje nastavak započetih projekata rekonstrukcije dvoraca Pejačević, Velikog i Malog, Centar industrijske zone, projekt Aglomeracije, izgradnju jaslica na Urbariji, POS-ove stanove, ali kako je istaknuto i brojne socijalne mjere, poput uskrsnica, jednokratne pomoći, stipendija, potpore poduzetnicima, sufinanciranja troška dječjeg vrtića i drugo…

  • Najvažniji i temeljni akt 11. sjednice svakako je proračun za 2023. godinu, koji je razvojni i socijalan. Važno je istaknuti da su u Našicama povijesna ulaganja, kada govorimo investicijski. U proteklih nekoliko godina u naš je grad uloženo pola milijarde kuna, razni projekti, koji se dijelom završavaju, dijelom su u jeku, dok se novi otvaraju. Važno je bilo naglasiti da su prioritetne stvari ovog proračuna započeti projekti koji se dovršavaju, no valja istaknuti i dva dovršena sa uporabnom dozvolom Trg dr. Franje Tuđmana i Društveni dom Stjepan Pintarić u Velimirovcu. Započinjemo i nove projekte, a to su investicije koje smo potpisali u 2022. godini, POS-ovi stanovi čija izgradnja počinje u 2023. godini, kao i Centar industrijske zone vrijednosti 11 milijuna kuna koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i Osječko-baranjske županije. Započet će se i projekt vrtića sa jaslicama na Urbariji za koji smo dobili 100% financiranje u iznosu od 8 milijuna kuna, a ovoj vijesti treba dodati i 8% više djece u prethodnoj pedagoškoj godini što ulijeva jedan optimizam. Krećemo i u optimizaciju javne rasvjete sa uštedom od preko 60% te najveći projekt Aglomeracije kojim se svrstavamo u sam državni vrh jer ćemo u 99% domaćinstava imati tekuću vodu, što je temelj kvalitete života. Proporcionalno smo ulagali i u prigradska naselja, a isto nastavljamo i u novom proračunskom razdoblju. – rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba i zahvalio Vladi RH na mjerama zbog kojih građani nisu osjetili posljedice krize, no i sam je Grad donio mjeru pod nazivom energetski dodatak koju će po potrebi koristiti.

Dnevni red od 42. točke

Sjednici je bilo nazočno 14 vijećnika pred kojima su se našle 42 točke dnevnog reda. Po već uobičajenoj zakonskoj praksi, i ova je sjednica Gradskog vijeća Grada Našica započela Aktualnim satom za trajanja kojega su vijećnici postavljali pitanja gradonačelniku Krešimiru Kašubi. Sjednici su uz vijećnike bili prisutni i dogradonačelnik i saborski zastupnik Hrvoje Šimić, saborska zastupnica Vesna Vučemilović, županijski vijećnik Vanja Prošić, ravnateljice, direktori i voditelji gradskih poduzeća i institucija te mediji.

Usporedno sa Proračunom, na koji je Koalicija SDP, HNS i HSS uložila četiri amandmana, gradonačelnik je uz obrazloženje objasnio zašto ne prihvaća iste, a većinom glasova svih vijećnika je potvrđeno, u nastavku sjednice donesen je i niz akata koji su vezani na sam Proračun. Usvojen je tako prijedlog Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi Grada Našica u 2023. godini, prijedlog Programa javnih potreba u kulturi Grada Našica u 2023. godini, prijedlog Programa javnih potreba u športu Grada Našica u 2023. godini te prijedlog Programa javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Našica u 2023. godini. Većinom glasova prihvaćen je i rebalans proračuna za 2022. godinu u iznosu od 105.842.000,00 kuna. Vijećnici su jednoglasno prihvatili i osnivanje Lokalne akcijske grupe u ribarstvu i akvakulturi Pannonia, prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o grobljima, prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o parkiranju i zaustavljanju na području Grada Našica, prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o javnim priznanjima Grada Našica, prijedlog Plana rada Gradskog vijeća Grada Našica za 2023. godinu te prijedlog Odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću Grada Našica za 2023. godinu.

Budući da je ovo bila posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Našica na kraju se svim okupljenima obratio gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba te poželio blagoslovljene blagdane i sretnu i uspješnu novu godinu. Čestitkama se pridružio i predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar.

Predsjednik Gradskoj vijeća zaključio je da će godina na izmaku ostati u sjećanju svim gradskim vijećnicima, gradonačelniku i gradskoj upravi odlukama koje su donosili, pa i rebalansima koje su često imali zbog energetske situacije i europskih projekata.

  • Tijekom godine su se otvarale brojne mogućnosti koje smo htjeli maksimalno iskoristi stoga smo odradili puno sjednica Gradskog vijeća i puno točaka baš kao i danas čak 42. točke s rebalansom proračuna za 2022. godinu. Njime je došlo do usklađenja na kraju godine, da se vidi što se i na koji način događalo, a donesen je i proračun za sljedeću godinu, nikad ljepši i veći, razvojni proračun. Bez obzira što ne možemo ni znati kakva nas godina očekuje, recesija,  inflacija, mi okvire imamo i tako se ponašamo. Kao i svake godine vjerujemo da ćemo i iduću godinu iznijeti jednako uspješno. Zahvalili smo se i vijećnicima opozicije i oporbe na konstruktivnim sjednicama Vijeća, aktualnim satovima koji su najčešće bili ispunjeni do zadnje minute u pitanjima i odgovorima koje je gradonačelnik davao. No to nisu samo pitanja naših vijećnika nego i građana, sve ono što ih tišti i muči u komunalnom smislu, ali nekako u životnom smislu, sve se moglo čuti ovdje na Vijeću. Na vijeću smo raspravljali o infrastrukturalnim stvarima, investicijama za koje smo prvo donosili odluke, kako bi se one mogle provesti. Što se tiče turističke priče, kulturnih događanja, bez obzira na probleme, recesiju i moguće štednje koje nas čekaju, život grada je održan. Ljudi vide da se živi u gradu i u odnosu na okruženje, život u Našicama je lijep. – rekao je predsjednik Gradskog vijeća.

Čestitke na radu uputio i saborski zastupnik

Osvrt na sjednicu dao je i saborski zastupnik Hrvoje Šimić čestitavši gradonačelniku i svim članovima Gradskog vijeća na donošenju osnovnog akta Grada Našica, proračuna za 2023. godinu.

  • Proračun je razvojni i socijalni, a njegovo planiranje i u konačnici donošenje realizirano je kroz suradnju sa našom Županijom na čelu sa županom Ivanom Antunovićem, ali također i državnom razinom. Vidimo da je Vlada Republike Hrvatske i Sabor Republike Hrvatske tijekom ove godine donio niz izuzetno bitnih zakona, niz izuzetno bitnih odluka. Znamo da je iza nas i pandemija korona virusa, da je u tijeku rat u Ukrajini, velika energenata kriza, globalna inflacija, no sa državne se razine doprinijelo jednom ipak lakšem nošenju s ovom krizom, jer donesen je takozvani jesenski paket mjera koji je olakšao i našim najugroženijim građanima, našim kućanstvima, također i javnom sektoru, uključujući i naše bolnice, vrtiće, gradske uprave, škole lakše nošeni s porastom cijene energenata, prije svega struje, ali također i plina. Također olakšao je i život našim gospodarstvenicima, jer bez tog jednog zajedništva ne bi bilo ovakve kvalitete života kakva je i u gradu Našicama, ali i šire. Također možemo reći da je ovo godina velikih rezultata rada naše državne politike Vlade Republike Hrvatske na čelu s Andrejom Plenkovićem, da je ovo godino, kada je pušten u promet Pelješki most koji smo čekali dugo godina da je spojen kompletan teritorij na teritoriju Republike Hrvatske, da su donesene odluke u Europskom parlamentu i Hrvatskom saboru koje će se realizirati ulaskom u Eurozonu, ulaskom u prostor Schengena što ćemo tek mi kao Hrvati vidjeti koje su to rezultati i beneficije koje nas čekaju. – rekao je Hrvoje Šimić pohvalivši rezultate i hrvatske reprezentacije, te čestitao Božić i poželio sve najbolje u novoj godini.
  1. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica prenošena je uživo na službenim stranicama Grada Našica putem izravnog prijenosa.

Više iz kategorije

Grad Našice osigurat će sredstva za obnovu dječjeg igrališta na Urbariji

Ivona

Čestitka liječnicima povodom blagdana svetog Luke evanđeliste – zaštitnika liječnika

Ivona

Zapaljene svijeće povodom obljetnice ustroja 132. brigade Hrvatske vojske Našice – Orahovica

Ivona