nasice.hr
Vijesti

Našice će težiti povećanju kvalitete života svih mještana – radionica izrade Razvojne strategije Grada Našica

U Gradskoj vijećnici Grada Našica održana je radionica u sklopu izrade Razvojne strategije Grada Našica za budući kratkoročni i dugoročni razvoj grada na kojoj su sudjelovali predstavnici našičkih gospodarstvenika, obrtnika, institucija i Gradske uprave.

Temeljni smjer razvoja Našica je povećanje kvalitete života i stvaranje uvjeta za rast broja stanovnika s fokusom na održivost te ulaganje u gospodarstvo i inovacije. Zaključaj je to okupljenih dionika s područja Našica koji su kroz radionicu raspravljali o potencijalnim područjima razvoja grada. Nakon provedene I. faze, odnosno pregleda stanja grada na temelju mišljenja stanovnika, krenulo se u II. fazu koja obuhvaća radionice osmišljavanja rješenja. Tvrtka koja provodi izradu Razvojne strategije Grada Našica u obzir je uzela i mišljenja svih okupljenih na radionici koji su istaknuli probleme i prilike svoje struke i područja rada. Svoj stav istaknuo je i gradonačelnik Krešimir Kašuba te naglasio da Našice imaju resurse za praćenje zacrtanog smjera razvoja u sljedećih godinu, dvije, pa i dugoročno, za budućih deset, čak i pedeset godina.

„Na radionici smo se osvrnuli na I. fazu izrade Strategije, koja obuhvaća procjenu sadašnjeg stanja u Našicama dobivenog kroz provedenu anketu mještana. Rezultati pokazuju da je 59% građana zadovoljno kvalitetom života u Gradu Našicama, te sa samom sigurnošću u jednom obiteljskom gradu. Bitno je napomenuti da je tih 59% natprosječan udio, ako gledamo na nivou Republike Hrvatske. U prvoj fazi strategije je utvrđeno da Našice, kao većina gradova u RH ima problem sa emigracijom, od toga 70% mještana migrira unutar RH, dok 30% odlazi van granica. Temelji smjer koji ćemo razvijati, a njegovo konkretiziranje predviđeno je za jesen ove godine, je stvaranje uvjeta za kvalitetu života, odnosno povratak sumještana koji su iz objektivnih razloga migrirali iz Našica. Ključne stvari za ostvarivanje temeljnog smjera razvoja su radna mjesta, sami uvjeti rada, školstvo te predškolska usluga koja je izuzetno bitna za mlade obitelji. Mi te resurse, u pravilu, imamo samo ih moramo razvijati. Ono što je još istaknuto kao važno za kompletnu sliku je rješavanje stambenog pitanja. Potražnja je velika i radimo na tome, gotov je projekt POS-ovih stanova, rade se privatne investicije izgradnje stanova, a u projektiranju su i dva projekta izgradnje većeg broja stanova, od toga 70-tak stanova gradi tvrtka NEXE d.d. “ – rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Strategija se dotiče usmjerenja Grada sve do 2050. godine, te rada Gradske uprave, svih gradskih institucija i tvrtki, ali i poduzetnika s područja Našica, a rezultati, odnosno gotova Strategija javnosti će biti prezentirana početkom jeseni.

Više iz kategorije

Našičkim kuglačima gradonačelnik Kašuba predao vrijednu donaciju

Marac

Međunarodni dan starijih osoba- Čestitka gradonačelnika

Ivona

Grad Našice uz potporu NARA-e d.o.o. osigurao preko 1,6 milijuna eura dodatnih financijskih sredstava za projekte i investicije na području Našica

Ivona