nasice.hr
O NašicamaVijesti

Našička viteška priča okupljene posjetitelje vratila u srednji vijek

Manifestacija Našička viteška priča održana je po prvi puta. Cjelodnevni povijesni spektakl odvio se u Martinu, u crkvi sv. Martina, te na samoj padini ispod crkve. Na oduševljenje posjetitelja, bogat program započeo je interaktivnim povijesnim predavanjem, a nastavio dječjom igraonicom „U potrazi za templarskim blagom”. Posjetitelji su mogli uživati u eno i gastro ponudi srednjovjekovnih jela, a ponuđene su bile tačke, štrudla s jabukama i sirom. Program oživljene povijesti trajao je do zalaska sunca, a okupljeni su ušli u svijet srednjovjekovnog života, viteških turnira, probali su i mačevanje te se podružili sa vitezovima i djevama. 

Jedina u cijelosti očuvana templarska crkva 

Glavna zvijezda, na vrhu brda, bila je upravo crkva sv. Martina iz 13. stoljeća, jedina u cijelosti očuvana templarska građevina u Hrvatskoj. Danas je ona spomenik nulte kategorije pod zaštitom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. U njenu unutrašnjost zavirili su rijetki, uglavnom Martinjani i njihovi gosti, a ovoga puta to su mogli svi zainteresirani. Njena povijest bila je osnovna inspiracija za još jedan turistički proizvod našičkog kraja, istaknuo je gradonačelnik Krešimir Kašuba. 

– Okupilo se tu puno djece, roditelja, gostiju, sadržaj je za sve uzraste, a ovo je jedna lijepa priča koja prije svega treba promovirati grad Našice i Martin. Našice ove godine slave 793. rođendan, a prvi put su spomenute upravo u 13. stoljeću. Ono što posebno želim naglasiti je kostimografija – prelijepe djeve obučene u srednjovjekovnu odjeću, a imamo i templarskog viteza na konju. Sve je to dar Grada Našica posjetiteljima i sigurni smo da će to biti tradicija koja će promicati naš grad ne samo u Hrvatskoj nego i izvan granica, jer je ovaj spomenik to i zaslužio. – rekao je gradonačelnik Kašuba podsjetivši da je manifestacija bila spremna za studeni prošle godine, no zbog epidemioloških mjera je odgođena. 

 – Cilj je bio djeci, mladima, ali i svima ostalima pokazati kako je izgledao život u srednjem vijeku kroz prikaz oživljenje povijesti. Velik interes izazvala je potraga za templarskim blagom u kojoj je svu djecu iznenadio i prigodno darivao vitez na konju. Na padini ispod crkve prikazano je streličarstvo, mačevanje i stari zanati u organizaciji Udruge vitezova Ružice grada te Anno Domini – mušketira i haramija iz Koprivnice. – rekla je predsjednica Povjerenstva za turizam i manifestacije Grada Našica Ines Resler. Kod pripremanja ovih sadržaja organizatori su razgovarali s nastavnicima povijesti našičkih škola, a cijela se priča temelji na povijesnim činjenicama. 

– Očekivanja su velika, godina je započela u siječnju s manifestacijom Večer vina u Perivoju u kojoj je oživljena povijest obitelji Pejačević, sada je oživljena Našička viteška priča. U obnovi su dvorci, to su velika ulaganja koja će biti ugrađena u turističku priču. Perivoj Pejačević je također u projektu “Parkovni biseri Slavonije” koji je pri kraju i smatram da Našice ima jako dobru turističku budućnost. – dodala je Resler.

Sljedeće godine još više sadržaja

Ovom manifestacijom htjelo se posjetiteljima približiti povijesno blago koje nije poznato, a vezano je uz najstariji sakralni objekt našičkog kraja.

– Posjed su dobili templari koji su izgradili crkvu, a pretpostavlja se da su uz nju bile i pripadajuće zgrade, no više o tome znat će se kada se provedu sustavna arheološka istraživanja. Ova manifestacija je zamišljena tako da iz godine u godinu raste kako bi se svake godine gostima ponudili novi sadržaji. Upravo iz tog razloga  i naziv  “Našičke viteške priče”  jer se nismo htjeli bazirati na jedno mjesto nego na čitavo našičko područje koje je bogato srednjovjekovnim tajnama. – rekao je Miroslav Šarić, član Povjerenstva i zaposlenik Zavičajnog muzeja Našice.  Događaj je zaokružio koncert Tamburaškog društva „Dora Pejačević” i Osnovne glazbene škole Kontesa Dora Našice, te vatreni spektakl koji su izveli gosti iz Koprivnice.

 

Manifestacija je ostvarena u organizaciji Grada Našica, Povjerenstva za turizam i manifestacije Grada Našica, Turističke zajednice Grada Našica i NARA d.o.o., te uz pomoć Našičkog parka d.o.o., Udruge mladih Info, MK Racing Našice, HKD Lisinski Našice, Udruge starih športova Slavonac Našice, TD Dora Pejačević i ️OGŠ Kontesa Dora, Red vitezova Ružice Grada Orahovica, Anno Domini Koprivnica, Oraščić j.d.o.o., Enosophia & Nexe Grupa, Josipa Varge i Montenegre te TV Našica koji su zaslužni za spot i fotografije.

Više iz kategorije

Za lakši pristup vrtiću Zvončić

admin

14. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica

Ivona

Grad Našice u ljubičastom

Ivona