nasice.hr
Vijesti

Priopćenje gradonačelnika Grada Našica Krešimira Kašube

S obzirom na događanja sa protekle sjednice Gradskog vijeća Grada Našica, ja kao gradonačelnik, ali i kao predlagatelj većine točaka, smatram se dužnim iznijeti pojašnjenja koja građani moraju znati. Radi se o točki 17. dnevnog reda, prijedloga Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Našica, a temeljeno na inicijativi koja je dana prije 6 mjeseci, na proteklim sjednicama Gradskog vijeća, a koja je izazvala negativnu reakciju oporbe što je u konačnici rezultiralo njihovim napuštanjem gradske vijećnice i sjednice Gradskog vijeća. Prijedlogom te Odluke želja je bila da građanima emitiramo sjednice Gradskog vijeća uživo, što je zapravo i sami temelj ovog prijedloga odluke. Zbog toga smo morali staviti u proceduru i administrativno provesti dopune Poslovnika Gradskog vijeća koji, drugim riječima propisuje vođenje sjednica i rad Vijeća, a sve prema Statutu Grada Našica. Ono što se pokazalo spornim, su dijelovi članka 6. Odluke, iako mislim da se tu zapravo nismo dobro shvatili, odnosno da oporba to nije dobro interpretirala. Članak 6. glasi „Nije dopušteno snimanje sjednice Gradskog vijeća mobitelima, kamerama, fotoaparatima ili drugim sredstvima od strane vijećnika, ili osoba koje u svojstvu javnosti ili gostiju prisustvuju sjednici Gradskog vijeća.“ Tumačenje toga, je da se odluka, odnosno zabrana, ne odnosi na medije, te da „osobe u svojstvu javnosti“ nisu mediji i medijske kuće, nego zainteresirano građanstvo koje ima pravo prisustvovat sjednicama Gradskog vijeća i pratiti njegov rad, sukladno odredbama Poslovnika“ Druga sporna činjenica, o kojoj se oglasila oporba, glasi „O prijenosu i načinu prijenosa sjednice Gradskog vijeća odlučuje predsjednik Gradskog vijeća.“ Tumačenje ovoga tiče se toga da zbog isključivo tehničkih razloga o tome odlučuje predsjednik Gradskog vijeća. Građani moraju biti upoznati sa činjenicom, da predsjednik Gradskog vijeća, prema Statutu i Poslovniku saziva sjednice, organizira i predsjedava istima. On je izabran od vijećnika gradskog vijeća i u svakom trenutku njemu može biti izglasano nepovjerenje. Vratit ćemo se, iz praktičnih razloga, mjerama Covid-19 pandemije, gdje je, do samo par mjeseci, odluke i to hitne morao donositi upravo predsjedavajući, odnosno predsjednik Gradskog vijeća. Primjerice mogli smo imati situaciju da je prilikom ulaza u Gradsku upravu, nekoliko vijećnika imalo povišenu temperaturu i nije moglo fizički prisustvovati sjednici. U takvom slučaju predsjednik Gradskog vijeća mora donijeti odluku, osigurati pravovaljanost odluka prisustvom kvoruma, te odlučiti na koji način i putem kojih medija će se prenositi sjednica.

            Moram, sukladno tome, objasniti i administrativni slijed postupka donošenja jedne takve odluke. Pokretanje postupka ide na način da se prvo izrađuje Nacrt prijedloga Odluke o izmjeni i dopuni Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Našica prema Statutu, Ustavi i zakonima RH za što je zadužen nadležni Upravni odjel. Dalje, taj Nacrt ide na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, objavljenom na službenim stranicama Grada Našica. Drugim riječima tko god je imao nekakvu drugačiju inicijativu, dopunu i/ili komentar na Nacrt, odnosno Odluku imao je priliku, od 1. do 31. ožujka, o tome se i očitovati. Nakon toga gradonačelnik utvrđuje prijedlog, a predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica uvrštava ga u Dnevni red sjednice. Prijedlog Odluke zatim pregledava i razmatra Odbor za statutarno pravna pitanja Gradskog vijeća Grada Našica koji ga dodatno, ukoliko ima potrebe, usklađuje sa Ustavom, zakonima i Gradskim aktima. Na osnovu toga ide u daljnju proceduru. Navedeni Odbor sazvan je dva dana prije 7. sjednice Gradskog vijeća, točnije 25. travnja, a ono što je važno naglasiti da je članica Odbora upravo vijećnica ispred Koalicije SDP, HNS i HSS i da je po struci pravnica. Važno je naglasiti i to da je njena obveza, kao članice, iznijeti svoj stav, mišljenje i glasati. U zapisniku posljednje sjednice stoji da je navedena tu odluku podržala i za nju glasala potvrdivši da prijedlog nema nikakve greške, kao i to da nisu potrebne ikakve dopune. Nakon toga na sam dan sjednice, 27. travnja u 00,34 sata, stigao je pisani amandman, koji je prvo izvan roka te poslan u word formatu koji nije prihvatljiv. Prema Poslovniku amandmani moraju biti poslani najkasnije dan prije održavanja sjednice i u pravilnom formatu sa potpisom podnositelja. Ipak, prema Poslovniku omogućeno je usmeno iznošenje amandmana o kojem su vijećnici glasali. Amandman je usmeno iznijela već spomenuta vijećnica iz Koalicije SDP, HNS i HSS, ujedno članica Odbora za statutarno-pravna pitanja, te koristila terminologiju da je to totalitaristički, autokratski, sklono cenzuri pa čak i protuustavno. Na to se nadovezao i predsjednik Kluba vijećnika Koalicije koristeći gotovo istu terminologiju. Sve je to tonski zabilježeno.

Ono što je bitno za napomenuti je da Odluka zapravo donosi, i to prvi put u povijesti Gradskog vijeća Grada Našica, video prijenos uživo sjednica Gradskog vijeća koje će građani moći pratiti na gradskim stranicama (www.nasice.hr). Uz to moram napomenuti da nakon ovog Prijedloga Odluke, koja je na sjednici i prihvaćena, ista ide na kontrolu nadležnom ministarstvu, odnosno Ministarstvu pravosuđa i uprave RH na nadzor zakonitosti. Ukoliko uopće ima spornih odredbi koje su donesene u toj Odluci, te sporne odredbe moraju biti uklonjene. Nakon svih ovih procedura, apsolutno je jasno da je isključena bilo kakva mogućnost manipulacija i navedenih teških riječi, jer to je ne prihvatljivo.

            Žalosno je, da su lijepe stvari koje se događaju u Našicama, a to su prije svega investicije, ulaganje u naše udruge, uređenost grada i našu kvalitetu života ostale u drugom planu. Stoga želim staviti naglasak na to i očekujem tu od oporbe konstruktivnost i dobru volju. Istaknut ću stoga koje su još odluke o investicijama donesene i o čemu se raspravljalo na Aktualnom satu, jer žao mi je što su oporbeni vijećnici demonstrativno napustili Vijećnicu i nisu iskoristili svoje pravo da dokraja komentiraju upravo ovakve teme. U procesu smo istaknutih povijesnih ulaganja u Londžicu, izgradnju mrtvačnice, cesta, rasvjete i mjesnog doma, kao i višemilijunska ulaganja privatnog investitora koji na taj način otvara, što je nama najzanimljivije, nova radna mjesta. Dotaknuli smo se i naselja Vukojevci u kojima se ulaže u rasvjetu, a u sklopu projekta Aglomeracije osigurava kanalizacija, kao temeljna infrastruktura. Istaknuta je i vrlo važna tema dječjeg vrtića, koja je isto tako zasjenjena, a tiče se nominiranja vrtića u Markovcu Našičkom i jaslica na području Urbarije. U prošloj upisnoj godini imali smo manjak kapaciteta u gradskom vrtiću pa smo sklopili ugovore sa privatnicima, a nominacijom ćemo taj problem dodatno osigurati. Razgovarali smo i o ulaganjima u Martin, o turističkoj priči, manifestaciji Našička viteška priča, koja će baš sutra, 30. travnja biti prezentirana javnosti. Projekt koji će u budućnosti postati tradicionalna, jer imamo jedninu u cijelosti očuvanu templarsku crkve. Martin je uz to prigradsko naselje sa visokom infrastrukturom u koji ćemo nastaviti ulagati, kroz rasvjetu u Ulici Matije Gupca, a u planu je izgradnja i svlačionica za koje smo ishodovali građevinsku dozvolu. Puno je dobrih tema, koje su nažalost, zbog ovakve proceduralne ostale u sjeni.

GRADONAČELNIK

Krešimir Kašuba, dr.med.vet.

Više iz kategorije

Prvi digitalni popis stanovništva u RH počinje u ponedjeljak – Putem sustava e-Građani bit će omogućeno samopopisivanje

Marac

Gradonačelnik Kašuba čestitao 100. rođendan gospodinu Filipu Tutiću

Ivona

Vrtićanci okitili jelke na glavnom gradskom trgu

Ivona