nasice.hr
Vijesti

Obilježena 31. obljetnica ustroja 132. brigade Hrvatske vojske Našice – Orahovica

Ispred spomen-obilježja Uskrsla Hrvatska održan je središnji dio 31. obljetnice ustroja 132. brigade Hrvatske vojske Našice – Orahovica gdje su položeni vijenci i zapaljenje svijeće za sve poginule hrvatske branitelje, a posebno pripadnike 132. brigade. Tako je vijenac zapovjedništva 132. brigade položio jedan od ratnih zapovjednika – pukovnik Ivan Husnjak, vijenac predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića položio je izaslanik saborski zastupnik Stipan Šašlin, vijenac predsjednika Vlade Andreja Plenkovića položio je izaslanik Josip Miletić – zamjenik župana Osječko-baranjske županije uz generala Kornelija Brkića – izaslanika potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, vijenac Grada Našica položio je gradonačelnik Krešimir Kašuba uz počasnog građanina Vladimira Šeksa, vijenac Policijske uprave OBŽ položili su načelnik PU Ladislav Bece i načelnik PP Našice Ivica Bukvić uz zapovjednika Vojarne 132. brigade HV Našice bojnika Josipa Granata. Vijenac Općine Podgorač položio je načelnik  Goran Đanić i predsjednica Općinskog vijeća  Ljiljana Zidar, a vijenac Općine Donja Motičina načelnik Željko Kovačević i općinski vijećnik Davor Vrabac. Vijence su položila i izaslanstva Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Našice – Đurđenovac i HVIDRA-e Našice, Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Udruge udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Osječko-baranjske županije te članovi Gradskog povjerenstva za branitelje, dok su svijeće na spomen-obilježje donijeli članovi ostalih udruga proizišlih iz Domovinskog rata te drugi uvaženi okupljeni. Prigodan program obilježavanja upotpunila je Gradska glazba Našice i Našičke mažoretkinje „Dora“.

Minuta šutnje i molitva

Za sve poginule i preminule hrvatske branitelje odana je počast minutom šutnje, nakon koje su pročitana njihova imena, njih 59, kao i povjesnica nastanka 132. brigade Hrvatske vojske. Molitvu za poginule izmolio je našički župnik fra Tomislav Faletar koji je okupljene pozvao na sv. misu zadušnicu za sve branitelje, a posebno pripadnike 132. brigade.

Žrtva branitelja ne smije se nikada zaboraviti

Pripadnicima Brigade, obiteljima poginulih te ostalim nazočnima prigodnim riječima obratili su se gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Josip Miletić, zamjenik župana Osječko – baranjske županije Ivana Anušića te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Stipan Šašlin.

  • 132. brigada ponos je svih Našičana, ali i čitave Slavonije jer je sudjelovala u obrani Republike Hrvatske preko Ivanovca i Nuštra pa sve do brojnih drugih bojišta tijekom krvave 1991. kao i narednih ratnih godina. 132. našička brigade Hrvatske vojske imala je zapaženu ulogu u Domovinskom ratu, jer je bila na jednoj od najisturenijih pozicija, pogotovo u prosincu 1991., kad su se događale najveće ratne operacije. Tada je pao Antunovac, te su bili okruženi s tri strane. Njihov doprinos, 59 poginulih, više od 200 ranjenih te gotovo 5.000 ljudi koji su prošli kroz 132. našičku brigadu nikada se ne smije zaboraviti. Hrvatski branitelji, pripadnici 132. brigade, u Domovinskom ratu dali su ono najvrjednije što su imali, a to su vlastiti životi.  Oni su se žrtvovali kako bismo mi danas živjeli u slobodnim Našicama, Slavoniji i Republici Hrvatskoj. Na tribini Biciklističkog kluba Našice, koja se realizirala u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata bila je puna dvorana srednjoškolaca, gdje su na jedan prikladan način Hrvatski branitelji pričali o Domovinskom ratu i prikazali sve strahote, stradavanja i krvavu povijest Republike Hrvatske na kojoj moramo zidati budućnost.  – zaključio je gradonačelnik Kašuba te istaknuo da mu je bilo osobito drago čuti generala Brkića koji je izjavio da mu je prvi dojam u Našicama bila mladost i investicije, kao i primjetna promjena vizure grada. Zaključio je tako gradonačelnik da je upravo to strategija Grada Našica da se kroz promicanje povijesti i istine o Domovinskom ratu gradi bolja budućnost.

  • S osobitom radošću danas u Našicama svjedočimo 31. obljetnici osnutka 132. našičke brigade, slavne brigade koja je branila istok Hrvatske te izvojevala veliku pobjedu hrvatskoga naroda koji danas može svjedočiti svoju samostalnost i neovisnost, a svakako više od 5 tisuća pripadnika i 59 poginulih ostavili su trajni spomen svima nama i njihova zadaća u Domovinskom ratu i doprinos ne smije se nikada zaboraviti. 132. našička brigada branila je Hrvatsku u Nuštru i Ivanovcu te na Papuku, ali i na brojnim drugim ratištima gdje je to bila potreba. Prije svega treba zahvaliti svakome od njih koji je sudjelovao, jer njihov doprinos je neizmjeran. Hrvatska domovina stvorena je krvlju u Domovinskom ratu, ali isto tako i voljom hrvatskoga naroda uz vodstvo prvog hrvatskog predsjednika doktora Franje Tuđmana. Važna današnja poruka je da se takve stvari ne smiju nikada zaboraviti – neka nam živi jedina i vječna Hrvatska. – istaknuo je izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića.

  • Ponosan sam i osobito mi je zadovoljstvo što sam danas u ulozi izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora došao ovdje u Našice, vidjeti svoje suborce s kojima sam tih godina sudjelovao u borbama, te smo se nalazili ovdje na bojišnicama, poglavito oko Osijeka. Zajedno smo branili prije svega Osijek i ovaj dio Slavonije, kako bi se u konačnici i mi Baranjci mogli vratiti na svoje ognjište. Doista smo ponosni na te dane i ovo je jedna naša trajna obveza da čuvamo uspomenu na sve naše poginule suborce koji su dali svoje živote za našu današnju Hrvatsku. Na nama koji smo još ovdje, obveza je, da lijepu našu Hrvatsku i dalje izgrađujemo te čuvamo i prenosimo uspomene na naše mlade generacije, da nikada više ne doživi ono što smo mi doživjeli i proživjeli. – naglasio je izaslanik predsjednika sabora Gordana Jandroković Stipan Šašlin.

Obilježavanje je završeno prigodnim domjenkom u Hotelu Park Panolija, a do 20:00 sati, u prostorijama HVIDR-e, bila je otvorena i „Izložba ratnih fotografija 132. brigade Hrvatske vojske Našice – Orahovica“ nadopunjena novim fotografijama iz toga vremena.

FOTO: TV Našice

Više iz kategorije

3. sportske igre hrvatskih branitelja Grada Našica u organizaciji Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata „Orao” Orahovica – Našice

Ivona

Maškare preuzele ključeve grada

Ivona

30. obljetnica Dana pobjede

Marac