nasice.hr
Vijesti

Obilježena 76. godišnjica velike tragedije Crni potok

U sklopu programa obilježavanja Dana Grada Našica danas je na Spomen – području Crni potok tradicionalno održana komemoracija kojim je obilježena 76. obljetnica tragedije koja se dogodila u lipnju 1945. kada su jedinice jugoslavenske vojske ubile, prema službenoj brojci, 1600 zarobljenih vojnika i civila.

Izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće

Za žrtve je služena sveta misa, a u sklopu komemoracije izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće. Tradiciju obilježavanja tragedije na Crnom potoku, svake treće subote u mjesecu lipnju, utemeljili su Grad Našice, Udruga ratnih veterana „Hrvatski domobran“ u Našicama, Udruga za hrvatsku povjesnicu Našice i Ogranak Matice hrvatske uz našičku planinarsku Sekciju sv. Bernard.

Na početku komemoracije sve nazočne je ispred Udruge ratnih veterana “Hrvatski domobran” pozdravio Julio Pepelko koji je u svom govoru podsjetio na tragična događanja iz lipnja 1945.

Sve nazočne pozdravio je i gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba i naglasio kako se ovakva tragedija ne smije zaboraviti.

„Netko će reći kako vrijeme liječi sve, ali ovo što se ovdje dogodili prije 76 godina ne može vrijeme izliječiti i ne može se zaboraviti. Ovo tlo je natopljeno krvlju nedužnih civila. Naša domovina je u Domovinskom ratu natopljena krvlju hrvatskih branitelja koji su dali ono najvrjednije što su imali u tom trenutku, a to su vlastiti životi. Dužno smo s ovog mjesta promicati hrvatsku povijest, pričati istinu djeci i mladeži o Drugom svjetskom ratu, pričati istinu o Domovinskom ratu.” – obratio se okupljenima Krešimir Kašuba i pri tom pozdravio i zahvalio na dolasku svim članovima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, svim članovima obitelji žrtava, saborskom zastupniku Hrvoju Šimiću, predsjedniku Gradskog vijeća Krešimiru Žagaru, franjevcima, vijećnicima Grada Našica i ostalim okupljenim sugrađanima i gostima.

Komemoracija se održava već 19 godina

Predsjednik Udruge „Hrvatski domobran” ogranak Našice Željko Tomić zahvalio se Ministarstvu hrvatskih branitelja i njihovim predstavnicima – gospođi Ivoni Paltrinieri i Ani Filko koje su svojom nazočnošću uvećale komemoraciju.

„Komemoracija se održava već 19 godina i nadam se da će se tradicija nastaviti i u budućnosti predsjednik. Napomenuo bih da je i situacija s pandemijom koronavirusa uzrokovala to da na samoj komemoraciji prisustvuje manji broj ljudi. Na obilježavanje je došlo oko 140 ljudi iz cijele Hrvatske – od Duge Rese, Zagreba, Popovače te iz cijele Slavonije i Baranje, a sveukupno je došlo nekih tridesetak udruga.” – izjavio je Željko Tomić.

Nakon mise, kod spomen obilježja stradalim žrtvama Crnog potoka vijence su položili i zapalili svijeće izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s Ivonom Paltrinieri i Anom Filko, izaslanstvo grada Našica na čelu s gradonačelnikom Krešimirom Kašubom i predsjednikom Gradskog vijeća Krešimirom Žagarom, saborski zastupnik i dogradonačelnik Grada Našica Hrvoje Šimić, vijećnik Županijske skupštine Vanja Prošić, izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članovi Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran kao i mnogi drugi sugrađani i gosti.

Više iz kategorije

Odana počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu

Ivona

Industrijska zona proširena i već ima zainteresiranih poduzetnika

Marac

Čestitka gradonačelnika svim učiteljima, nastavnicima, profesorima i odgajateljima

Ivona