nasice.hr
Vijesti

32. obljetnica ustroja 132. brigade Hrvatske vojske Našice – Orahovica

Jučerašnjim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen-obilježja „Uskrsla Hrvatska“ obilježena je 32. obljetnica ustroja 132. brigade Hrvatske vojske Našice – Orahovica. 19. listopada, u našem gradu dan je sjećanja na velike, hrabre i požrtvovne ljude, pripadnike 132. brigade Hrvatske vojske Našice – Orahovica koji su dali ono najvrijednije što su imali, svoje živote. Počast njima odali su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća brojni okupljeni, a obiteljima su još jednom izrazili sućut.

Tako su vijenac zapovjedništva 132. brigade položili ratni zapovjednici general Milan Knežević i pukovnik Ivan Husnjak, a nakon njih izaslanstva Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Udruge udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata, zatim Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Našice – Đurđenovac i HVIDRA-e Našice. Vijenac predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića položio je izaslanik Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, vijenac predsjednika Vlade Andreja Plenkovića položio je izaslanik Špiro Janović, ujedno i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda uz Dalibora Bajčića, voditelja Područnog odjela za poslove obrane Osijek i izaslanika ministra obrane RH Marija Banožića, a uz njih i zapovjednik Vojarne 132. brigade HV Našice bojnik Josip Granat, vijenac Grada Našica položio je gradonačelnik Krešimir Kašuba uz počasnog građanina Vladimira Šeksa te zamjenicu predsjednika Gradskog vijeća Grada Našica Branku Baksu, svijeću je uz njih položio i Matko Šutalo gradonačelnik Grada Valpova. Nakon njih vijence je položilo izaslanstvo Općine Podgorač na čelu s načelnikom Goranom Đanićem i Ljiljanom Zidar, predsjednicom Općinskog vijeća te Općina Donja Motičina na čelu s načelnikom Željkom Kovačevićem i  predsjednicom Općinskog vijeća Ružicom Mikičić, dok je vijenac Policijske uprave OBŽ položio načelnik PP Našice Ivica Bukvić. Vijence i svijeće položili su i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te drugi uvaženi okupljeni. Prigodan program obilježavanja upotpunila je Gradska glazba Našice i Našičke mažoretkinje „Dora“.

Važan datum u novijoj našičkoj povijesti

Gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba zahvalio je svima na dolasku te posebno pozdravio zapovjednike 132. brigade.

  • Prije svega se želim zahvaliti svima na dolasku i na odavanju dužne počasti svima onima koji su dali svoje živote i svoje zdravlje kako bismo danas živjeli u slobodnoj, suverenoj i demokratskoj Republici Hrvatskoj. Ove dane, od 21. rujna do 19. listopada obilježavamo velike datume u povijesti Grada Našica, a vezane za Domovinski rat – tako smo 21. rujna obilježili Dan pobjede nad tzv. JNA u Našicama i Dan hrvatskih branitelja Grada Našica, 27. rujna odlazak naših dragovoljaca u obranu Vukovara – njih 67 od kojih se 18 nikada nije vratilo i danas, 19. listopada, proslavljamo osnivanje 132. brigade hrvatske vojske, odnosno našičke brigade. Njihov doprinos, 59 poginulih, više od 200 ranjenih te gotovo 5.000 ljudi koji su prošli kroz ovu brigadu nikada se ne smije zaboraviti. Također, dalje smo dužni promicati istinu mlađim generacijama o Domovinskom ratu i posebno se zahvaljujem našim udrugama proisteklih iz Domovinskog rata na svemu što čine. – izjavio je gradonačelnik Kašuba zahvalivši se još jednom svima na dolasku i održavanju ovog važnog datuma u novijoj našičkoj povijesti.

Nekoliko riječi o Domovinskom ratu rekao je i izaslanik predsjednika Vlade Špiro Janović, ujedno i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

  • Danas, u ovo krasno veče na ovom divnom trgu, vrlo je teško zamisliti sav užas s kojim smo bili suočeni prije trideset i dvije godine. Teško je i zamisliti ono što se dešavalo. Ali ipak mi ne smijemo zaboraviti patnju hrvatskih ljudi, patnju hrvatskih branitelja, živote koji su dali i suze njihovih obitelji. Da nam je netko tih ranih devedesetih godina mogao reći da ćemo danas biti u zemlji koja je članica Europske unije i u svim važnijim asocijacijama vjerojatno ne bismo vjerovali u to. Svaka patnja, sav taj trud hrvatskog naroda imao je svrhu. Ova Vlada na čelu s njezinim predsjednikom Andrejom Plenkovićem i ministrom hrvatskih branitelja generalom Tomom Medvedom čvrsto stoji iza hrvatskog naroda i Domovinskog rata. Također, Naša Vlada nastoji da hrvatski branitelji imaju dostojan život – stoga podižemo domove za hrvatske branitelje za one koji, nažalost, ne mogu živjeti sami i trudimo se pomoći onim najugroženijima. – rekao je Janović podsjetivši kako nas samo zajedništvo može održati.

Okupljenima se obratio i izaslanik Hrvatskog sabora Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

  • Danas 19. listopada, 32. godine nakon osnutka 132. našičke brigade ponosni smo na hrvatske branitelje, ponosni smo na žrtvu koju su tada dali da bi se tisućljetni san hrvatskog naroda ostvario, da bi živjeli u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj. Tada je trebalo imati snage i volje, ali i hrabrosti. Boriti se protiv nadmoćnijeg neprijatelja i ostvariti veliku pobjedu. Oni koji su pali traju u nama koji živimo, ali isto tako ne smiju se zaboraviti ni velike žrtve i važne odluke koje je tada donosio Hrvatski sabor, posebno ću pozdraviti zastupnike iz prvog Sabora g. Šeksa, g. Čičeka i g. Čeme. One odluke koje su oni tada donosili, danas vidimo njihovu težinu, danas vidimo njihovu važnost. Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman poveo nas je upravo u stvaranje naše Domovine i to je nešto što se ne smije nikada zaboraviti. I danas kada polažemo vijence i palimo svijeće sjećamo se 57 poginulih hrvatskih branitelja, odajemo počast svima onima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, ali ne smije se zaboraviti više od 5.000 pripadnika 132. našičke brigade. Te krvave jeseni naši branitelji borili su se i u Nuštru i u Ivanovcu, na Papuku, a posebno u Vukovaru. Ti branitelji omogućili su da danas na ovom prekrasnom Trgu dr. Franje Tuđmana imamo slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Hvala im na tome, ali hvala i svima vama što nećemo zaboraviti sve one koji su svoje živote utkali u stvaranje Republike Hrvatske. Sve i uvijek za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što, neka nam živi jedina i vječna Hrvatska.  – rekao je Miletić i pozdravio sve u ime predsjednika Hrvatskog sabora, saborskih zastupnika te župana Ivana Anušića.

Podsjetimo program obilježavanja 32. obljetniceustroja 132. brigade Hrvatske vojske Našice – Orahovica započeo je u subotu 14. listopada 3. memorijalnim ultramaratonom „132 BRIGADE HV“ u organizaciji URT Nexe Team.a, a nastavio „Izložbom ratnih fotografija 132. brigade Hrvatske vojske Našice – Orahovica“ u organizaciji HVIDRA-e.

FOTO: TV Našice

Više iz kategorije

Najveća investicija u naselja Makloševac, Ceremošnjak i Granice je dovod pitke vode

Ivona

Gradonačelnik Kašuba otvorio prvu izložbu Udruge Jaglac u Našicama

Ivona

Gradonačelnik Našica održao svečani prijem za gradonačelnika Grada Šale

Ivona