nasice.hr
Vijesti

U četiri prigradska naselja grade se četiri mrtvačnice

Grad Našice krenuo je u investicije izgradnje mrtvačnica u čak četiri prigradska naselja. Mrtvačnice se grade etapno, tako je ona u Zoljanu došla u završnu fazu, u Londžici ulazi u drugu odnosno izgradnju do krova, a u Makloševcu i Ceremošnjaku izgradnja tek kreće. Investicije su to koje su mještani s nestrpljenjem čekali, a gradonačelnik Krešimir Kašuba naglasio je da je cilj osigurati dostojan ispraćaj pokojnika.

  • U redovitom obilasku investicija vezanih za okolna naselja Grada Našica, posjetili smo gradilišta i lokacije izgradnje mrtvačnica koje smo započeli prije godinu i pol dana. Posjetili smo mjesto Ceremošnjak gdje ove godine započinje izgradnja mrtvačnice vrijednosti 24.173,30 eura. U istom mjestu važno je istaknuti radove na Aglomeraciji što je temeljno i ključno, dovođenje vode do svakog domaćinstva. U razgovoru sa predstavnicima Mjesnog odbora utvrdili smo i neke manje komunalne zahtjeve koje ćemo u narednom periodu izvesti. Nakon toga bili smo u Makloševcu, gdje se isto tako započinje izgradnja mrtvačnice, investicije koja je desetljećima bila čekana i drago mi je da smo sada osigurali proračunska sredstva u iznosu od 24.325,98 eura. U Makloševcu su i velika ulaganja što se tiče vodovodne mreže, Aglomeracije, koja tokom ove godine treba biti završena. Isto tako smo zbog problematike sa tekućom vodom velika sredstva uložili u pitku vodu, odnosno osigurali da svaka kuća ima pitku vodu, i niz komunalnih zahvata koje smo tokom godine napravili, od izmještanja autobusne stanice i nekih manjih ulaganja u dom, sa porukom da ćemo ulaganja u Makloševac nastaviti. U Zoljanu smo u završnoj fazi izgradnje mrtvačnice. Kompletna investicija u svim fazama je u iznosu od 45.446,73 eura i ona je u visokoj gotovosti, a sada se uređuju samo prilazni putevi i ona će biti u funkciji u vrlo kratkom periodu. U Zoljanu je isto tako važno naglasiti da, a to je potvrđeno i u razgovoru s predstavnicima Mjesnog odbora, kontinuirano ulažemo. Aglomeracija se odvija u mjestima Poljana, Donjoj Maloj i Štukinom brdu, s tim da nam je u planu i rekonstrukcija ceste u mjestima Poljana i Donja Mala. Isto tako nastavljamo kontinuirano ulaganje u nogometni klub, što je dogovoreno sa predstavnicima Kluba i Mjesnog odbora. Dogovor je u ovoj godini i kupovina zemljišta uz Društveni dom gdje planiramo uložiti u dogradnju DVD-a Zoljan koji ima dugu tradiciju, ali i ističe se svojim radom i to je za svaku pohvalu. Sljedeća mrtvačnica u sklopu investicija je u Londžici, gdje je prošle godine završena I. faza, a sad ulazimo u II. fazu izgradnje do pod krov. Investicija ove faze je u vrijednosti 23.201,00 eura. Kao i u Makloševcu, Ceremošnjaku, pa i u Zoljanu, navedena investicija nešto je što se dugo čekalo, i mogu samo reći da mi je drago da su mještani zadovoljni razvojem investicija te da ćemo riješiti te dugogodišnje probleme. – rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Mrtvačnica u Zoljanu uskoro u funkciji

Mrtvačnica u Zoljanu u potpunosti je završena, uređuju se sada okoliš i prilazni putevi, a njeno se korištenje očekuje u vrlo skorom roku.

  • Prva faza ove investicije za mjesto Zoljan je završena. Mrtvačnica je u potpunosti gotova te će uskoro biti stavljena u funkciju. Nova mrtvačnica za Zoljan je od velike važnosti jer postojeća nije imala vodu, sanitarni čvor te su se ispraćaji obavljali ispred samog groblja i na cesti, a i statika same zgrade je upitna. Teren ispred mrtvačnice za sada je privremeno uređen, jer će se uređivati kroz II. fazu izgradnju koja obuhvaća izgradnju prilazne ceste i parkirališta iza nove mrtvačnice. Želio bih naglasiti da mi je izrazito drago što naselje Zoljan ima potporu Grada Našica i gradonačelnika Krešimira Kašube kroz ulaganja kao što je ovaj projekt, Nogometni klub Zoljan i samu Aglomeraciju koja se izvodi sa ciljem poboljšanja života stanovnika mjesta Zoljan. – rekao je zamjenik predsjednika Mjesnog odbora Zoljan Jurica Katavić.

U naselju Makloševac nastavljaju se ulaganja

Mještani Makloševca investicijom izgradnje mrtvačnice su zadovoljni, no najviše se vesele povijesnom projektu Aglomeracije odnosno pitkoj vodi za sva kućanstva.

  • Zahvalio bi se prije svega gradonačelniku što se konačno u mjesto Makloševac ulaže nešto, jer njegovi prethodnici to nisu. Mi imamo konkretno problem sa zagađenom vodom u bunarima koja nije ni za piće ni za ljudsku upotrebu. Bivši gradonačelnici su to zanemarili, iako su bili dobro upoznati s tom situacijom, pa se zapitam kako čovjek može stavljati išta prije ljudskog zdravlja. Međutim došao je sada gradonačelnik Kašuba i sad su se stvari počele mijenjati na bolje. Pri kraju je projekt Aglomeracije kroz koji ćemo dobiti pitku vodu što je jedan mogli bi reći povijesni trenutak za ovo mjesto. Kreće se sa izgradnjom mrtvačnice što je isto bio jedan od većih problema jer do sada pokojnike nismo mogli ispraćati dostojno. Zahvalio bi se Gradu i gradonačelniku što su nam omogućili pitku vodu na način da svako kućanstvo ima u galonima osiguranu pitku vodu. Provodi se i kontinuirano kloriranje bunara sa analizama vode kako bi tu vodu mogli koristi barem za kućanstvo. – rekao je Dorian Rajić, predsjednik Mjesnog odbora Makloševac zahvalivši još jednom na suradnji uz nadanja da će se ista i nastaviti.

I Ceremošnjak dobiva mrtvačnicu

Mjesto Ceremošnjak, odnosno njegovi mještani izgradnju mrtvačnice čekaju dugi niz godina, pa im početak izgradnje u 2023. godini puno znači.

  • Investicije kreću u našem mjestu, voda je tu, što je bio dugogodišnji problem i to će sada biti riješeno. Slijedi nam izgradnja mrtvačnice, isto dugoočekivane investicije, čak nekih 30 godina. Javna rasvjeta kroz mjesto će isto ići nova sa LED lampama, a sve zahvaljujući gradonačelniku i Gradu Našicama na potpori i suradnji. – rekao je i zahvalio predsjednik Mjesnog odbora Ceremošnjak Vladamir Katanić i dodao da su mještani zadovoljni.

Više iz kategorije

Održavanjem parka do još ljepše zelene oaze u samom centru Našica

Ivona

Grad Našice i ove godine osigurao poklon pakete za uskrsne blagdane

Ivona

Obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske

Ivona