nasice.hr
Vijesti

16. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica

U Gradskoj vijećnici u četvrtak, 26. listopada, održana je 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica na kojoj je bilo prisutno 14 vijećnika. Dnevni red sadržavao je 15. točaka, te je na njoj prihvaćeno izvješće Javne vatrogasne zajednice Našice, Dječjeg vrtića Zvončić Našice – Grad Našice, izvršenje Proračuna Grada Našica za razdoblje od I. do VI. mjeseca 2023. godine kao i Izvješće o radu Gradonačelnika Grada Našica za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2023. godine. Donesene su i odluke o lokalnim porezima, o izmjeni Poslovnika Gradskog vijeća, o osnivanju Savjeta mladih Grada Našica te Rješenje o imenovanju nove stare ravnateljice Zavičajnog muzeja Našice Silvije Lučevnjak koja je dobila i pljesak okupljenih. Sjednici Gradskog vijeća uz gradske vijećnike nazočili su direktorice, direktori i ravnateljice gradskih institucija i tvrtki te zapovjednik JVP-a, saborska zastupnica Vesna Vučemilović, županijski vijećnik Vanja Prošić i mediji.

Sjednicu je nakon završetka prokomentirao predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Žagar koji se osvrnuo na rad i djelovanje nedavno preminulog saborskog zastupnika i zamjenika gradonačelnika Hrvoja Šimića za kojeg je na samom početku održana i minuta šutnje.

  • Ova sjednica je bila posebna prvenstveno jer smo ju započeli tužnim činom, minutom šutnje, sjećanja i zahvalnosti za našeg preminulog saborskog zastupnika i zamjenika gradonačelnika Hrvoja Šimića. Zahvalili smo mu za sve što je učinio za naš grad i za našu Domovinu kao zamjenik gradonačelnika, ali i kao saborski zastupnik. Iako 15. točaka dnevnog reda ne zvuči puno sjednica je nakon aktualnog sata trajala sat i pol, a usvojili smo puno izvješća koja su nas vratila u 2022. godinu, ali i u godine prije. Rasprava je bila vrlo konstruktivna, a odgovori koji su bili rečeni upućivali su da je rad bio kvalitetan. Uz druge izglasane točke komunalnom poduzeću danas je dana i podrška za nabavku novog vozila za odvoz smeća kojim će se pospješiti dio komunalne infrastrukture i standarda u Gradu. – rekao je predsjednik Žagar.

Na aktualni sat i ovog se puta osvrnuo gradonačelnik Krešimir Kašuba zahvalivši vijećnicima na pitanjima, a posebno na danim prijedlozima koji dolaze posredničkim putem od građana.

  • Prvo pitanje na aktualnom satu bilo je vezano uz Centar za starije i nemoćne, za koji smo prije nekih mjesec dana potpisali ugovor o dodjeli sredstava, 6,2 milijuna eura, za izgradnju i u koji svakako idemo. Ovo neće biti klasičan dom nego centar za starije koji će imati 127 ležajeva za 3 i 4 skupinu ljudi, odnosno polupokretne i nepokretne, i 15 za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti. Ostali dio doma sastojat će se od centra za poludnevni i cjelodnevni boravak gdje će biti organizirano društveno djelovanje, a imat će i ležajeve za popodnevni odmor, te naravno doručak, ručak i večeru. Kući će stariji ići samo prespavati. I četvrti dio je pomoć u kući, slično kao projekt Zaželi. Bit će to centar po standardima EU i predstavljat će visoki standard brige za starije, a na tragu smo toga i u brizi za najmlađe, jer te dvije skupine su najranjivije. Tako smo dobili od EU 100% financiranje izgradnje novog dječjeg vrtića sa novih 6 skupina odnosno kapacitetom od 100-ak djece. Upravo taj broj nam treba za jedan duži period, jer drugu godinu za redom bilježimo 10% više upisane djece u Dječji vrtić Zvončić nego godinu prije. Na istu temu veže se i mjera Vlade prema kojoj će Grad Našice dobiti 350.000,00 eura, sredstva koja Grad Našice već koristi iz gradskog proračuna što je bio i odgovor na sjednici. Još prije dvije godine Grad je donio odluku da sva djeca budu upisana pod istim financijskim uvjetima, pa roditeljima sufinanciramo boravak djece i u gradskom i u privatnim vrtićima. Pitanja su bila vezana i za ulice koje direktno utječu na sigurnost naših građana te projekt aglomeracije u sklopu kojeg su napravljeni veliki radovi. Radi se o povijesnom projektu vrijednom 208 milijuna kuna, tj. 37 milijuna eura. U sklopu projekta je i rekonstrukcija ulica koje su uništene pri radu, a rok za završetak istog je 31.12. Znam da bi svi htjeli da to ide brže, i ja osobno, ali nažalost, Grad nema instrumente požurivanja, no raduje činjenica što se bližimo krajnjem roku. Bilo je i pitanje vezano za zagađenje zraka, gdje je važno istaknuti da imamo stanicu za mjerenje kvalitete zraka koja se nalazi u Zoljanu za čije je očitanje nadležan Hrvatski hidrometeorološki zavod. Kako je na području Našica nekada bila još jedna mjerna stanica, odlučeno je da će se ona ponovno postaviti te će i ona biti pod nadležnosti Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda. Važno je istaknuti da su svi rezultati mjerenja kvalitete zraka negativni i da je kvaliteta dobra. Ostale teme bile su vezane za savjete vijećnika za uređenje nekih pozicija u gradu i po tome ćemo i postupiti. – rekao je gradonačelnik i zahvalio vijećnicama i vijećnicima što pokazuju interes za grad Našice.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Našica bila je prenošena uživo na službenim stranicama Grada Našica.

Više iz kategorije

Program – 23. Dani slavonske šume

Ivona

ODRŽAN SASTANAK NA TEMU POVEĆANJA PLAĆA ZAPOSLENIH U DJEČJEM VRTIĆU ZVONČIĆ NAŠICE – GRAD NAŠICE

Marac

Grad Našice ispratio još jednu generaciju maturanata

Ivona