nasice.hr
Vijesti

20. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica

U Gradskoj vijećnici u ponedjeljak, 3. lipnja, održana je 20. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica. Na njoj je bilo prisutno 11 vijećnika, a dnevni je red sadržavao 23. točke. Gotovo sve točke prihvaćene su jednoglasno, a većina se točaka odnosila na izvješća, tako je prihvaćeno izvješće o izvršenju proračuna za 2023. godinu, zatim programa javnih potreba Grada Našica te Izvješće o radu Gradonačelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2023. godine. Vijećnici su prihvatili i Program potpora poduzetništvu za 2024. godinu, dali su glas i za sklapanje Sporazuma prijateljstva i suradnje Općine Sunja i Grada Našica, izabrani su članovi Savjeta mladih Grada Našica, novi ravnatelj Gradske knjižnice Našice, a donesene su i prve Izmjene i dopune Proračuna Grada Našica za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu. Sjednici Gradskog vijeća uz gradske vijećnike nazočili su direktorice, direktori i ravnateljice gradskih institucija i tvrtki, županijski vijećnik Vanja Prošić i Samir Haj Barakat, ujedno i gradski vijećnik te mediji.

Aktualni sat

I ova je sjednica započela aktualnim satom na kojem su postavljena razna pitanja koja su se ticala razvoja grada. Na aktualni sat i samu sjednicu i ovog se puta osvrnuo gradonačelnik Krešimir Kašuba zahvalivši vijećnicima na pitanjima i prijedlozima.

  • Na dvadesetoj sjednici Gradskog vijeća Grada Našica raspravljali smo o raznim aktualnim temama. Posebno je bila zanimljivo pitanja o signalizaciji u centru grada, a ona će biti riješena u najkraćem mogućem roku. Također, ponovno je otvoreno pitanje spomeničke rente, koje je važno za najuži dio Našica, posebice oko Trga dr. Franje Tuđmana. Prema pravilima Europske unije i zakonu Republike Hrvatske, 60 % prihoda od spomeničke rente ide Gradu Našicama, a 40% na nacionalnu razinu. Prihodi su definirani iznosima od minimalno 13 centi do maksimalno 5 eura po kvadratnom metru, ovisno o vrsti objekta. Za ugostiteljske objekte određeno je 20 centi, za trgovine 30 centi, dok banke plaćaju nešto viši iznos. Ukupni godišnji prihodi od spomeničke rente iznose oko 34 tisuće eura i namjenski se troše za održavanje kulturnog krajobraza, uključujući perivoj obitelji Pejačević. Tijekom današnje sjednice Gradskog vijeća, jedna od ključnih točaka bila je rebalans proračuna Grada Našica. Rebalans je uobičajen za ovaj mjesec i provodi se radi usklađivanja, posebice zbog velikih investicijskih ciklusa koji su u tijeku – završili smo jedan, drugi još traje, a uskoro započinjemo i treći. Važna točka bila je i imenovanje nove ravnateljice Gradske knjižnice, gospođe Marije Buha, kojoj čestitam i s kojom očekujem uspješnu suradnju. Također, izabrali smo nove članove Savjeta mladih grada Našica: Lauru Kanis, Mateju Krupu, Dorijana Lamota, Antonelu Gvozdanović i Mateu Sečak. Želim im uspješan rad, nadajući se da će nastaviti s inicijativama koje su prepoznatljive u našem gradu. Za kraj bih istaknuo prijedlog odluke o suglasnosti za Sporazum o prijateljstvu i suradnji između Općine Sunja i Grada Našica s kojom nas veže dugogodišnje prijateljstvo. To prijateljstvo potaknula je Udruga rekreativnog trčanja „Nexe Team” kroz svoj projekt „Od velikog do malog Vukovara”, promičući istinu o Domovinskom ratu. Našice, s osam udruga proisteklih iz Domovinskog rata, duboko su senzibilizirane za temu ovu temu, što je temelj naše suradnje s Općinom Sunja koja je poznata po svojoj srdačnosti i zajedništvu. – rekao je gradonačelnik.

Predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar dao je svoj osvrt na sjednicu koja je bila konstruktivna, a većina je točaka donesena jednoglasno.

  • Sjednica koja je sadržavala 23. točke dnevnog reda očekivano smo mislili da će trajati dugo, jer su sve točke sadržajne vezane za proteklu godinu, većinom izvješća te rebalans Proračuna. Zahvaljujući preciznim i dobro pripremljenim izvješćima na kojima zahvaljujem djelatnicima Gradske uprave i Gradonačelniku rasprave gotovo pa nije ni trebalo biti, jer izvješća su većinom jednoglasno i prihvaćena. Uz rebalans Proračuna svakako bi iz dnevnog reda izdvojio imenovanje nove ravnateljice Gradske knjižnice Našice, jednog od kulturnih stupova našeg grada gdje dosadašnjoj ravnateljici zahvaljujemo na angažmanu svih proteklih godina, a gospođi Buha želimo da u svom mandatu napravi nove iskorake i da u novom prostoru knjižnice dobijemo nešto što su Našičani već dugo priželjkivali. Neka to bude mjesto susreta svih građana. Tu je i Savjet mladih Grada Našica koji će u sljedećem mandatnom razdoblju provoditi brojne projekte za mlade. I naravno naše novo službeno prijateljstvo s Općinom Sunjom u promicanju njihove sudbine u Domovinskom ratu, ali i na brojnim drugim područjima. – rekao je predsjednik i zahvalio svim vijećnicima na sudjelovanju u sjednici.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Našica bila je prenošena uživo na službenim stranicama Grada Našica.

Više iz kategorije

Program – 23. Dani slavonske šume

Ivona

Jelke u Gradskoj upravi ukrašene dječjim radovima

Ivona

Drugi dan Božićnog sajma uz vrtićance

Ivona