nasice.hr
Vijesti

22. Večer polesnjaka uz mirise tradicionalnog slovačkog specijaliteta

Tradicionalnu, 22. Večer polesnjaka osim folklornog programa upotpunila je gastronomska ponuda tradicionalnog jela od krumpira, polesnjaka po kojem je manifestacija i dobila ime. Ove godine peklo ga je samo pet domaćih ekipa: “Noćne neviniatka”, “Tlačenica”, “Cipovičke”, “Spevačky”i “Druške”, no to svakako nije umanjilo doživljaj. U više od 4 000 pripremljenih polesnjaka uživali su mještani Markovca Našičkog i mnogobrojni gosti.

Uz polesnjake i folklorni programa

Manifestaciju su organizirali Matica slovačka Markovac i SKUU “Franjo Strapač” Markovac pa su sve okupljene pozdravili Branka Baksa i Ivan Hanižjar uz koje je dobrodošlicu posjetiteljima poželio predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Karlo Kanis. Ovogodišnju “Večer polesnjaka” otvorio je gradonačelnik Krešimir Kašuba, a program su vodili markovački folkloraši Roko Baksa Mihovilović i Karlo Malovčak. Okupljenima su se obratili, i pozvali na važnost očuvanja slovačke tradicije, konzul u Veleposlanstvu Republike Slovačke u RH Zdenko Galbavy, predsjednik Saveza Slovaka u Hrvatskoj Mirko Vavra i član Savjeta za nacionalne manjine RH Vladimir Bilek. Manifestaciju su podržali saborski zastupnik Hrvoje Šimić, predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar i drugi gradski vijećnici, kao i ostali uvaženi gosti.

Miris pečenog krumpira širio se cijelim Markovcem, a pjesma i ples okupljenih folkloraša prikazala je i slovačku i hrvatsku tradiciju. U folklornom dijelu programa, uz domaćine – članove SKUU “Franjo Strapač”, nastupili su i HKD “Lisinski” Našice te slovačka kulturno-umjetnička društva “Braća Banas” Josipovac i “Ludovit Štur” Ilok.

Više iz kategorije

Dan našičkog sporta okupio nikad veći broj sudionika

Marac

Šaranski kup na Lapovcu okupio 18 ekipa

Marac

Odana počast Zdravku Hermanu

admin
Veličina slova
Kontrast