nasice.hr
Vijesti

22. Večer polesnjaka uz mirise tradicionalnog slovačkog specijaliteta

Tradicionalnu, 22. Večer polesnjaka osim folklornog programa upotpunila je gastronomska ponuda tradicionalnog jela od krumpira, polesnjaka po kojem je manifestacija i dobila ime. Ove godine peklo ga je samo pet domaćih ekipa: “Noćne neviniatka”, “Tlačenica”, “Cipovičke”, “Spevačky”i “Druške”, no to svakako nije umanjilo doživljaj. U više od 4 000 pripremljenih polesnjaka uživali su mještani Markovca Našičkog i mnogobrojni gosti.

Uz polesnjake i folklorni programa

Manifestaciju su organizirali Matica slovačka Markovac i SKUU “Franjo Strapač” Markovac pa su sve okupljene pozdravili Branka Baksa i Ivan Hanižjar uz koje je dobrodošlicu posjetiteljima poželio predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Karlo Kanis. Ovogodišnju “Večer polesnjaka” otvorio je gradonačelnik Krešimir Kašuba, a program su vodili markovački folkloraši Roko Baksa Mihovilović i Karlo Malovčak. Okupljenima su se obratili, i pozvali na važnost očuvanja slovačke tradicije, konzul u Veleposlanstvu Republike Slovačke u RH Zdenko Galbavy, predsjednik Saveza Slovaka u Hrvatskoj Mirko Vavra i član Savjeta za nacionalne manjine RH Vladimir Bilek. Manifestaciju su podržali saborski zastupnik Hrvoje Šimić, predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar i drugi gradski vijećnici, kao i ostali uvaženi gosti.

Miris pečenog krumpira širio se cijelim Markovcem, a pjesma i ples okupljenih folkloraša prikazala je i slovačku i hrvatsku tradiciju. U folklornom dijelu programa, uz domaćine – članove SKUU “Franjo Strapač”, nastupili su i HKD “Lisinski” Našice te slovačka kulturno-umjetnička društva “Braća Banas” Josipovac i “Ludovit Štur” Ilok.

Više iz kategorije

Završena prva faza izgradnje nogostupa u Ulici Ivana Brnjika Slovaka u Jelisavcu

Ivona

Odana počast prvom poginulom branitelju s našičkog područja Zdravku Hermanu

Ivona

Odana počast Matiji Repincu prvoj civilnoj žrtvi Domovinskog rata s našičkog područja

Ivona