nasice.hr
Vijesti

26. dječja smotra slovačkog folklora u Republici Hrvatskoj

Vikend je obilježila 26. dječja smotra slovačkog folklora u Republici Hrvatskoj koja se održala u Jelisavcu. U kulturnom centru Slovaka, a povodom 30. obljetnice Saveza Slovaka u naš kraj stiglo je više od stotinu mališana koji su na dostojan način prezentirali svoju kulturu. U ime Saveza smotru je otvorio predsjednik Mirko Vavra, a okupljene goste pozdravio je i gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba.

  • Mi, u Našicama, smo ponosni i poštujemo sve nacionalne manjine, a najveća od njih na našem području svakako je slovačka. Slobodno možemo reći da su Našice centar Slovaka u Hrvatskoj i da su Slovaci s ovog područja involvirani u sve dijelove našeg društva, političkog, kulturnog, sportskog, gospodarskog i to je uistinu naše bogatstvo. Zahvaljujem se organizatorima na ovom događanju koje je na razini cijele Hrvatske, a time se naše područje i Grad Našice promiče kao europsko središte kulture. – rekao je gradonačelnik Kašuba.

Okupljenima se obratio i saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, članica Savjeta za nacionalne manjine RH Branka Baksa, zamjenik predsjednice Vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Zlatko Dudjak, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Jelisavac Vedran Dervić i predsjednik Matice slovačke Jelisavac Danijel Kubala. Prije samog otvaranja smotre vlč. Patrik Alatić predvodio je molitvu za okupljene te ih blagoslovio. U kulturnom programu predstavilo se 11 društava, od toga 9 slovačkih, jedno hrvatsko i jedno češko društvo. Bogat program otvorili su nastupom domaćini dječja folklorna skupina SKUS-a “Ivan Brnjik Slovak” Jelisavac, nakon kojih su slijedili članovi dječje skupine matica slovačkih Jurjevac, Jakšić, Međurić, Miljevci i Soljani, “Češka beseda” Končanica, SKUD “Braća Banas” Josipovac, SKUU “Franjo Strapač” Markovac, KUD “Ivan Meštrović” Vrpolje i SKOS “L’udovit Štur” Ilok.

Uz Savez Slovaka u RH smotru je organizirala i Matica slovačka Jelisavac.

Izvor: Radio Našice

Više iz kategorije

Dodijeljene zahvalnice i priznanja za dobrovoljne darivatelje krvi

Ivona

Večer vina u Perivoju

Ivona

Obilježavanje 30. obljetnice osnutka 81. samostalne gardijske bojne “Kumovi”

Ivona