nasice.hr
Vijesti

67 hrabrih našičkih dragovoljaca za Vukovar

Vukovarski dragovoljci s našičkog područja položili su vijenac i zapalili svijeće za svoje poginule, nestale i umrle suborce i sve poginule hrvatske branitelje ispred spomen-obilježja Uskrsla Hrvatska. Time je obilježena 31. obljetnice odlaska 67 hrabrih našičkih Vukovaraca u obranu grada Vukovara. Vijenac su u ime Udruge vukovarskih veterana Našice na spomen-obilježje „Uskrsla Hrvatska“ položili Antun Vrbanac i Nebojša Balen. Na okolnosti odlaska u Vukovar podsjetio je predsjednik Davor Batrac Keks, a imena poginulih, nestalih i umrlih pročitao je tajnik udruge Branimir Jokić.

– Uloga naše udruge je da se mi koji smo preživjeli držimo zajedno. Moramo se sjetiti naših prijatelja koji su dali živote za ovu našu prelijepu zemlju i za budućnost naše djece. Zahvala svim hrvatskim braniteljima, od Vukovara do Dubrovnika – rekao je Davor Batrac.

Vukovarskim dragovoljcima u odavanju počasti svima kojih, nažalost, više nema među nama, paljenjem svijeća pridružili su se gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević i predstavnici HVIDR-e.

– Ovo je velika obljetnica – 31. obljetnica od dana kada je 67 hrabrih ljudi otišlo u grad heroj braniti naše Našice i cijelu Republiku Hrvatsku. Dužni smo na ovakve datume odati počast onima koji su dali najvrijednije što su imali – svoje živote. Mi u Gradu Našicama želimo dati jasnu i glasnu poruku da vukovarskim dragovoljcima iskazujemo veliku zahvalnost. Želimo njihovu uključenost u zajednicu i djelovanje u obrazovnim institucijama, na čemu sam im posebno zahvalan jer promiču istinu u Domovinskom ratu, svjedoče svoja iskustva našoj djeci i mladeži kako se takvo nešto više nikada ne bi ponovilo – rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Jučer je otrčana i tradicionalna 10. Memorijalna utrka „67 za Vukovar“. Trkači rekreativci Grada Našica otrčali su dionicu u dužini od 32 km za sve poginule i preminule hrvatske branitelje te trčanjem povezali spomen obilježja u Našicama, Donjoj Motičini, Feričancima, Đurđenovcu i Velimirovcu , gdje su tijekom trčanja zastali te odali počast i zapalili svijeću.

Izvor: Radio Našice

U Vukovaru poginulo 18 branitelja

Prije 31. godinu dragovoljci iz Donje Motičine, Đurđenovca, Beljevine, Koške, Feričanaca, Našica, Velimirovca, Lađanske, Jelisavca, Našičke Breznice te susjednih naselja okupili su se na našičkom sajmištu, odakle su prebačeni do Bogdanovaca. Kukuruznim putem došli su u Vukovar te su raspoređeni na Mitnicu i sajmište. Od 27. rujna 1991.g. pa sve do sloma obrane Vukovara, Našički Vukovarci,  sudjelovali su u svim borbama u gradu zajedno sa pripadnicima ZNG-a, MUP-a i HOS-a. Po slamanju hrabre obrane branitelja sudbina je bila slijedeća: 18 dragovoljaca su ili poginuli u borbama u gradu ili ubijeni na Ovčari, a neki od njih se i dan danas vode kao nestali , 11 dragovoljaca je uspjelo izaći u proboju iz grada koji je organiziran 17.11.1991.g., 5 dragovoljca su kao teški ranjenici evakuirani u listopadu u konvoju ranjenika iz Vukovarske bolnice, dok su ostalih 33 završili u srpskim koncentracijskim logorima Begejci, Stajičevo, Niš, Beograd, Sremska Mitrovica, gdje su podvrgnuti strahovitim mučenjima i torturama, boravili od 3 do 8 mjeseci, među istima je i nekoliko dragovoljaca koji su pred Beogradskim Vojnim sudom osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Daljnja sudbina dragovoljaca je ta da su neke poradi teških trauma i ozljeda zadobivenim u borbama u Vukovaru, a kasnije i u logorima, umirovili sa visokim stupnjem invaliditeta, ostali su se ponovno priključili postrojbama Hrvatske vojske, te su prošli sva ratišta.

Više iz kategorije

Memorijal Dore Pejačević, 4. – 7. svibnja 2023.

Ivona

Svečani prijem učenika i mentora

Ivona

Održan 1. Našički jesenski sajam

Ivona