nasice.hr
Vijesti

794. rođendan Grada Našica proslavljen svečano

Dan grada Našica i blagdan zaštitnika grada sv. Antuna jučer je proslavljen svetom misom uz procesiju središtem grada, a nastavljen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja Uskrsla Hrvatska. Počast hrvatskim braniteljima iskazali su brojni gosti i sugrađani, a prigodan program upriličile su Našičke mažoretkinje Dora i Gradska glazba Našice. Proslava je nastavljena svečanom sjednica Gradskog vijeća. Čestitke Našičankama i Našičanima, povodom Dana grada te dobrodošlicu brojnim gostima zaželjeli su predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar i gradonačelnik Krešimir Kašuba. Na svečanoj sjednici nazočili su, među ostalim uzvanicima i izaslanik predsjednika Sabora RH i saborski zastupnik Goran Ivanović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i župana Osječko – baranjske županije Josip Miletić, zamjenik gradonačelnika Grada Našica i saborski zastupnik Hrvoje Šimić, počasni građani Grada Našica Vladimir Šeks i Mladen Markač, saborska zastupnica Nataša Tramišak, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, saborski zastupnik Vladimir Bilek, potpredsjednik Skupštine OBŽ i načelnik Općine Podgorač Goran Đanić, vijećnik Skupštine OBŽ Vanja Prošić te mnogi drugi uvaženi gosti, predstavnici gospodarstva, zdravstva, školstva, vojske, policije, kulture, političkog, javnog i društvenog života Osječko-baranjske županije i Grada Našica.

Predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar iskazao je uvjerenje kako će svi članovi Vijeća u narednom razdoblju, baš kao i do sada, dati sve od sebe zauzimajući se za projekte koji su od općeg interesa za ovu zajednicu.

  • Danas proslavljamo 794. rođendan Našica čija je tradicija duboko utkana u Hrvatskoj i europskoj povijesti. Ona je utkana u kulturnom, vjerskom, glazbenom, ali i u gospodarskom smislu što se nastavlja i danas. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana grada predstavit ćemo sve ono što se činilo ne samo proteklu godinu dana već ono što činimo desetljećima. Gradske vlasti, koje obnašaju dužnosti u gradu, iz godine u godinu kontinuirano rade na poboljšanju uvjeta života njegovih stanovnika. To donosi velike izazove i danas je prilika da pred našim gostima i prijateljima pohvalimo rad Gradske uprave, gradonačelnika, ali i svih onih koji su pridonijeli tome, a to su i djelatnici u kulturnom, sportskom životu, predstavnici udruga kao i gospodarstvenici. – izjavio je Žagar naglasivši kako je Našice u odnosu na prošle godine još ljepši i poželjniji grad za život.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba u ovoj svečanoj prilici je naglasio ključne projekte i uspjehe koji su oblikovali prošlost i sadašnjost grada Našica. Spomenuo je izgradnju novih infrastrukturnih objekata, ulaganje u obrazovanje i kulturu te razvoj turizma koji privlači posjetitelje iz cijele regije.

  • Nalazimo se u povijesnom trenutku novčanih ulaganja u Grad, jer je u proteklih 6 godina u Našice investirano više od 100 milijuna eura – veći broj investicija je završen, jedan dio će biti gotov ove godine, a idućih godina one se nastavljaju. Naime, počinjemo izgradnju Centra industrijske zone u vrijednosti od 1,5 milijuna eura kao i vrtića vrijednosti od preko milijun eura. Grad Našice bilježi porast broja obrtnika u prošloj godini od 5%, a broj djece upisane u vrtić od 11% i to su sve pozitivni trendovi jedne od osnovnih strategija Republike Hrvatske, i Grada Našica, a to je demografska obnova. Također smo krenuli u projekt izgradnje Centra za starije i nemoćne, ali isto tako dovršeno je idejno rješenje Sportsko – rekreacijskog centra čiji je radni naziv „Nexe Arena”. U planu je da Centra industrijske zone bude gotov do 2026. godine, kao i vrtić, jer ove godine počinjemo s građevinskim radovima za koje smo osigurali sredstva. Također, ove godine počinjemo i s izgradnjom stanova iz programa društveno poticane stanogradnje, njih 15. – rekao je Kašuba istaknuvši kako proslava Dana Grada nije samo prilika za retrospektivu, ona također označava početak novih projekata i ambicioznih planova za budućnost Našica.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i župana Osječko – baranjske županije Josip Miletić u čestitci za Dan Grada istaknuo je kako Grad Našice u kontinuitetu raste i razvija se na svim područjima u izrazito pozitivnom smjeru.

  • Koristim ovu prigodu kako bih čestito 794. rođendan našega grada. Moram svakako naglasiti kako su, u prethodnom razdoblju, brojni projekti gotovi ili se privode svom kraju, dok će se budućim projektima još više podići kvaliteta života. Uz sve to, grad smo tradicionalnog obiteljskog načina života. Danas po zagovoru svetog Antuna Padovanskog želim svim obiteljima u Gradu Našicama poželjeti bolji i kvalitetniji život, a naravno, podršku tome davat će i Osječko – baranjska županija i Vlada Republike Hrvatske sa svojim mjerama, ali i s mnogobrojnim budućim projektima. – rekao je Miletić.

Čestitkama se pridružio i izaslanik predsjednika Sabora RH i saborski zastupnik Goran Ivanović.

  • Na početku svim građankama i građanima grada Našica želim čestitati njihov dan u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i u ime svih zastupnika s područja četvrte i pete izborne jedinice. Ovi projekti koje ste ostvarili u Našicama samo od prošle svečane sjednice pa do danas su impresivni i to je znak da se može mnogo toga napraviti ako imate dobru projektnu ekipu, ako imate dobru ekipu u Gradskoj upravi te ako ste, prije svega, zagovornik ostanka na prostoru Slavonije, Baranje i Srijema. Nije lagano, nije jednostavno, izazovno je, no ja bih rekao da su to ljudi koji su te izazove već savladali i koji dobro odrađuju svoj posao. Držimo se skupa i budimo jedno drugima potpora. Partnerski odnos gospodarstvenika i Gradske uprave se pokazuju kroz niz projekata. – izjavio je zastupnik Ivanović zaključivši kako je Antunovo jedno od najvažnijih datuma Slavonije te je svima poželio puno zdravlja i uspjeha u ovoj kao i u godinama koje su ispred nas.

Uručena i prigodna javna priznanja Grada Našica

Svečana sjednica prilika je i da se zahvali istaknutim Našičanima koji su svojim nesebičnim činovima na određene načine pomogli zajednici. Većinu dobitnika nominiralo je Gradsko društvo Crvenog križa Našice za više puta darovanu krv, dok su se među dobitnicima Zahvalnica istaknule i dvije udruge, SKUU Franjo Strapač Markovac Našički za višegodišnji predani rad i URT Nexe Team za istaknute rezultate.

Svečanu sjednicu upotpunili prigodni nastupi Našičana

U sklopu svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Našica upriličeni su brojni nastupi čiji je cilj bio prikazati bogatstvo našičkih institucija, udruga i društava. Najviše ovacija dobili su naravno najmlađi, polaznici Dječjeg vrtića Zvončić Našice – Grad Našice koji su izveli himnu svog vrtića, jednako zanimljivi bili su učenici Osnovne glazbene škole Kontesa Dora Ana Ćerepinko na gitari i Marko Flanjak na harmonici. O povijesti našeg grada pričali su učenici Srednje škole Isidora Kršnjavoga, a kao dobitnici Zahvalnice Grada Našica nastupili su članovi SKUU Franjo Strapač Markovac Našički. Himnu su na samom početku sjednice izveli članovi pjevačkog zbora HKD „Lisinski“ Našice, a zatvorili su ga članovi plesne skupine zajedno s Tamburaškim društvom Dora Pejačević.

Više iz kategorije

Gradonačelnik Kašuba otvorio 14. Memorijalni vatrogasni kup „Matković – Ivić” i 19. Vatrogasni kup za djecu

Ivona

Grad Našice i ove će godine povodom uskrsnih blagdana isplatiti uskrsnice umirovljenicima

Ivona

Donacija vatrogasnih vozila DVD-u Zoljan i Vukojevci

Ivona