nasice.hr
Vijesti

9. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica

U Gradskoj vijećnici Grada Našica održana je 9. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica na kojoj je od ukupno 15 vijećnika bilo prisutno njih 14. Uobičajeno sjednica je započela aktualnim satom na kojem se raspravljalo o načinu prikupljanju otpada od strane djelatnika Našičkog parka d.o.o. čemu su priložene i fotografije kao dokazi. Također predloženo je i to da se uslijed nestanka vode zbog radova u centru grada građanima osigura cisterna s pitkom vodom. Inicijativa je prihvaćena, a o prikupljanju otpada raspravit će se na sastanku s direktorom Našičkog parka. Raspravljalo se i o broju zaposlenih u Našičkom vodovodu d.o.o., te zašto prema saznanjima vijećnika nema termina za sahrane poslijepodne. Detaljna izvješća gradskih tvrtki Našičkog parka d.o.o. i Našičkog vodovoda d.o.o. bit će prezentirana na jesen, pa će se tad moći više raspravljati o strukturi zaposlenih. Što se tiče sahrana, one se ugovaraju prema željama obitelji pokojnika. Pitano je i o pješačkom prijelazu preko pruge kod silosa za koji je izrađena sva dokumentacija, ali se čeka suglasnost od Hrvatskih željeznica kako bi se moglo krenuti u izgradnju. Spomenut je i vandalizam, odnosno uništavanje imovine grada na javnim površinama te sankcije za eventualno otkrivene počinitelje. Zatražen je i pisani ispis troškova proslave Dana grada koja je trajala više od mjesec dana i obuhvatila više od 50 manifestacija. Također navedeno je da građane zanima i kada će se izgraditi mrtvačnica u Makloševcu te nastaviti radovi na mrtvačnici u Londžici. Obje investicije idu prema planu, za gradnju u Makloševcu čeka se stavka u idućem proračunskom razdoblju dok je sve ostalo spremno, a u Londžici je završena prva faza izgradnje, dok je druga faza planirana za sljedeću godinu. Predloženo je i to da se na svaku sjednicu Gradskog vijeća pozovu ravnatelji i direktori gradskih institucija i tvrtki, a dan je i prijedlog da se s Hrvatskim željeznicama dogovori uklanjanje starog vagona na samom ulazu u grad. Upiti su bili usmjereni i prema nedavnim investicijama i oštećenjima koja su se pojavila, poput klupa u centru i igrališta u parku, i hoće li se popravci svesti pod garanciju izvođača ili će za njih troškove snositi Grad.

Dnevni red sa 7. točaka
Nakon aktualnog sata na red je došla sama sjednica Gradskog vijeća s predloženih 7 točaka dnevnog reda, a nakon rasprava jednoglasno su donesene Odluka o izboru najpovoljnijih ponuda za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Našica i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o parkiranju i zaustavljanju vozila na području Grada Našica,na koju je nakon rasprave gradonačelnik Krešimir Kašuba podnio usmeni amandman i koji je jednoglasno usvojen. Većinom glasova donesene su: Odluka o zaduživanju kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak za financiranje investicije projekta Rekonstrukcija javne rasvjete Grada Našica (optimizacija javne rasvjete), Odluka o davanju suglasnosti za izdavanje instrumenata osiguranja plaćanja, Odluke o davanju suglasnosti za zaduživanje Našičkom vodovodu d.o.o. Našice kod Privredne banke Zagreb d.d. i davanju jamstva za ispunjenje preuzetih obveza te Odluka o izmjeni Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Našica za 2022. godinu.

Investicije koje će vratiti uloženo
Predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Žagar zahvalio se na sudjelovanju svim vijećnicima.

– Točke dnevnog reda su bile vrlo važne, a istaknuo bih iznimno povoljno zaduživanje u vrijednosti 7,4 milijuna kuna, a koje će se zapravo vratiti uštedama, ulaganjem u javnu rasvjetu uvođenjem led rasvjete i automatiziranjemiste.Taj korak već se dugo planira u gradu, no nije bilo dovoljno dobrih uvjeta kreditiranja, stoga se zahvaljujem gradonačelniku i Gradskoj upravi što su poduzeli i ovaj korak. Zaduženje Našičkog vodovoda na tragu je prethodnog, jer će se izgradnjom solarnih panela smanjiti troškovi u sklopu velikog projekta Aglomeracije. – rekao je predsjednik te dodao da se prema Poslovniku u aktualnom se satu direktorima i ravnateljima gradskih poduzeća i ustanova ne mogu postavljati pitanja, no i to se može ispraviti Poslovnikom ili iznimnim davanjem dopuštenja.

Gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba istaknuo je da su na 9. sjednici Gradskog vijeća donesene izuzetno važne odluke koje utječu na uštedama u gradskom proračunu.
– Grad Našice će, kao što je trend i u ostalim gradovima Republike Hrvatske, uz pomoć kredita s kamatnom stopom 0,25 % promijeniti led rasvjetu kroz koju će se na godišnjoj razini štedjeti 850.000,00 kn. Zamijenit će se 2 500 rasvjetnih tijela od kojih je nekolicina već zamijenjena. Izglasano je i to da tvrtka Našički vodovod d.o.o. ide u postavljanje solarnih panela koji su usko vezani za projekt Aglomeracije kojim podižemo kvalitetu usluge na razini cijelog Grada Našica. U budućem periodu bit će postavljene pumpe kojima će se voda dovoditi do 99% naših kućanstava, a one iziskuju značajnu potrošnju električne energije koja će upravo kroz panele biti nadomještena. – rekao je gradonačelnik i ispričao se zbog nestanka vode koja je uzrokovana opsežnim radovima u sklopu EU projekta Aglomeracije.

Sjednica Gradskoj vijeća Grada Našica prenošena je uživo.

Više iz kategorije

Otvoreno klizalište u centru grada

Ivona

Mališani na prijemu kod gradonačelnika povodom Dječjeg tjedna  

Ivona

Dan našičkog sporta okupio nikad veći broj sudionika

Marac