nasice.hr
Vijesti

Dan slovačkog filma u Našicama

Tradicionalno je u Domu kulture u Našicama održana manifestacija Dan slovačkog filma pod pokroviteljstvom Slovačkog veleposlanstva u Hrvatskoj. Okupljene je u ime organizatora Slovačkog centra za kulturu Našice pozdravila dr. sc. Sandra Kralj Vukšić, koja je uz gradonačelnika Grada Našica Krešimira Kašubu poželjela dobrodošlicu veleposlaniku Peteru Susku. Film “Sol nad zlato” iz 1983. u režiji Martina Hollya gledalo je 150 učenika iz tri osnovne škole koji uče slovački jezik. Svojim su dolaskom ovaj događaj uveličale i tajnica Saveza Slovaka u RH Branka Baksa, ujedno potpredsjednika Gradskog vijeća i članica Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, ravnateljica OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac i članica Gradskog vijeća Ljerka Ćorković, ravnateljica OŠ kralja Tomislava Našice Vlatka Zahirović, ravnateljica OŠ „Josip Kozarac“ Josipovac Punitovački Sanja Kanisek Kuric, nastavnice slovačkog jezika Maja Kanđera, Boženka Dasović, Ana Marošević te djelatnice Saveza Slovaka i Slovačkog centra za kulturu Našice.

  •  Danas slovačku kulturu predstavljamo na drugačiji način kroz film, što nije nije baš toliko često na ovim prostorima jer smo naučili na njegovanje tradicije kroz folklor. U Domu kulture okupili smo učenike je naglasak na mlade generacije koji njeguju slovački jezik u školi. Potporu oživljavanju nekadašnjeg vrlo čestog događaja dao nam je veleposlanik Slovačke kojeg smo danas i ugostili. Naćemo ovu manifestaciju razvijati i dalje, s novim filmom i s novim sadržajem, i vjerujemo da će biti lijepo osvježenje u ovom tjednu kada se obilježava Europski dan jezika. – istaknula je Sandra Kralj Vukšić.

Našice primjer otvorenog europskog grada

Gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba naglasio je da su Našice pravi primjer otvorenog europskog grada.

  • Iznimna mi je čast pozdraviti mog prijatelja veleposlanika gospodina Petera, koji je nakon elementarne nepogode prije godinu dana u Našicama bio prvi koji je došao i ponudio financijsku pomoć. To je samo još jedan dokaz kako funkcioniramo u Našicama i kakvu suradnju imamo s našom najvećom nacionalnom manjinom, a to su Slovaci. Naši Slovaci su uistinu uključeni u sva sportska, kulturna i politička događanja i velika nam je čast da možemo reći da je Našice u tom smislu primjer jednog otvorenog europskog grada. – istaknuo je gradonačelnik Kašuba.

Veleposlanik Slovačke u RH Peter Susko kazao je da se kroz nastavak dobre suradnje potiče poboljšanje i uljepšavanje veza između između Hrvata i Slovaka na ovom području.

  • Mi kažemo da je Slovačka nacionalna manjina most koji spaja Slovačku i Hrvatsku, a to se i pokazuje ovdje u Našicama koju i koji mi smatramo slovačkim gradom. Ovdje živi dosta velika slovačka nacionalna manjina i u prošlosti i danas i u budućnosti ćemo surađivati tako da uljepšavamo i poboljšavamo veze između između Hrvata i Slovaka na ovom području. – istaknuo je Veleposlanik Slovačke u RH Peter Susko.

Više iz kategorije

Naš grad u jesenskim bojama

Ivona

Nagrađene najbolje sportašice, sportaši i sportski kolektivi Grada Našica za 2023. godinu

Ivona

Okićene jelke u Gradskoj upravi

Ivona