nasice.hr
Vijesti

Inovativni pristupi za budućnost zelenog i pametnog grada

U centru Našica održana je prezentacija ekološke dekarbonizacije motora s unutarnjim izgaranjem, druga takva na području Osječko-baranjske županije.       Organizator tog javnog događaja bila je nonCarbon Akademija iz Zagreba, a rad uređaja za dekarbonizaciju motora kroz praktičan rad predstavila je tvrtka Jubeja d.o.o. iz Zagreba. Tom prigodom prikazaln je postupak čišćenja motora raznih motornih vozila, gradskih tvrtki Našičkog vodovoda i Našičkog parka, kao i dostavna vozila, teretna i druga s ovog područja.

Dobrodošlicu organizatorima nonCarbon Akademiji iz Zagreba i okupljenima poželio je gradonačelnik Krešimir Kašuba naglasivši kako Našice teži zelenom, kao što propisuje i Vlada RH, pa i Europska unija.

  • Prema politici Europske unije, ali i Vlade Republike Hrvatske težimo zelenoj Hrvatskoj što sam je od izuzetne važnosti. Grad Našice teži pametnom grdu u bliskoj budućnosti i zato podržavamo ovakve inovativne projekte.- rekao je gradonačelnik i zahvalio se na prezentaciji u Našicama.

Uz kratko prezentiranje stručnjaka iz zdravstvenog, cestovnog i hidro-meteorološkog područja, sam rad Akademije predstavio je direktor Tihomir Tomaž Pavičić.

  • Riječ je o neinvanzivnoj tehnologiji dekarbonizacije motora nakon koje se poboljšavaju perfomanse motora, znatno se smanjuju emisije čađi i štetnih plinova u atmosferu te se štedi na potrošnji goriva. Navedena tehnologija, odgovara i na zahtjeve koje postavlja u svojim ciljevima Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) Vlade Republike Hrvatske, posebice u dijelu Dekarbonizacije energetskog, odnosno prometnog sektora.- rekao je direktor.

Proces dekarbonizacije motora nonCarbon uređajima traje od 60 do 90 minuta i u cijelosti je neinvazivan jer u motor plovila i vozila ne ulazi nikakav kemijski sadržaj štetan po motor ili okoliš. Uređaj nonCarbon tako je osmišljen i dizajniran da pruža iznimnu sigurnost u radu i pogodan je za sve dizelske, benzinske i plinske motore – istaknuto je prilikom prezentacije. Građani Našica isti mogu probati u Nac servisu u Našicama.

Više iz kategorije

Grad Našice potpisao sporazum o međusobnoj suradnji na preventivnom projektu „Zajedno više možemo“

Ivona

U četiri prigradska naselja grade se četiri mrtvačnice

Ivona

Tradicionalna procesija za Dan Grada

Marac