nasice.hr
Vijesti

Donosimo vam najnovije informacije i fotografije obnove dvorca Pejačević

Danas smo imali prilike zaviriti u najvažnije gradilište na području Našica, dvorac obitelji Pejačević. Trenutne radove, uz ravnateljicu Zavičajnog muzeja Našice Silviju Lučevnjak i voditelje gradilišta, obišao je gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba i Božo Papac, voditelj investicija i urbanizma u Upravnom odjelu za gospodarstvo, investicije i komunalni sustav Grada Našica.

Obnova dvorca će promijeniti cijelu vizuru Našica

Milijunski projekt obnove dvorca Pejačević promijenit će vizuru Našica, a otvaranjem svojih vrata kao prostora Zavičajnog muzeja Našice, doprinijet će bogatijem kulturnom, društvenom i turističkom životu ovog područja. Gradonačelnik Krešimir Kašuba istaknuo je, prilikom obilaska, mogućnosti koje ova obnova donosi Našicama, ali i svim građanima te posjetiteljima.

„Danas smo u obilasku naše najveće investicije u gradu vrijedne 27,8 milijuna kuna na kojoj radi tvrtka Zuber. Opseg radova je stvarno jako velik, a ono što nas čeka zasigurno će promijeniti, kako vizuru grada tako i kulturni život u našem gradu. Ono što nam je važno ovdje istaknuti je činjenica da je dvorac Pejačević kulturna baština na kojoj želimo temeljiti našu buduću kulturnu i turističku priču. Uz njega temelj svega je naša prva hrvatska i druga europska skladateljica Dora Pejačević.” – rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba i istaknuo da se radovi obavljaju u predviđenim rokovima.

Potvrdio je to i Stanko Josipović, voditelj radova na projektu sanacije Velikog dvorca Pejačević u Našicama.

„Budući da je dvorac spomenik kulturne baštine moramo obavljati specifične radnje kako bismo ga obnovili na pravilan način. Projekt je zahtjevan u smislu što ne smijemo dirati, točnije moramo ostaviti netaknute stropove, zidove i drvene obloge, pa sve instalacije treba provesti što bezbolnije. Upravo smo u fazi postavljanja instalacija kroz pod kad je to posebno došlo do izražaja, jer su sve sobe raskopane. Prema trenutnom stanju, mi se nadamo da će sve biti do roka gotovo, ukoliko projektanti ne nađu potencijalne probleme gdje ćemo morati nešto dodatno rješavati.”- rekao je Josipović i dodao da se radovi nalaze na 1/3 odrađenog posla.

Muzej na pet etaža

Već smo nekoliko puta izvještavali o projektu obnove Velikog dvorca i svaki puta saznajemo nešto novo, pa vjerujemo da kao i svi građani, s nestrpljenjem očekujemo otvaranje vrata njegovog domaćina Zavičajnog muzeja Našice. Današnji obilazak radilišta kod dugogodišnje ravnateljice Silvije Lučevnjak izazvao je i osjećaje tuge, ali i nade te nestrpljenja.

„S jedne strane osjećam jednu svojevrsnu nostalgiju, jer ipak je ovo mjesto gdje smo ja i moje kolegice radile otprilike dvadesetak godina. S druge strane tu je svakako jedno veliko iščekivanje onoga što tek dolazi, kreiranja i postavljanja budućeg postava i budućeg izgleda Zavičajnog muzeja Našice. Ovom obnovom prvi će puta u povijesti, ne samo našeg Muzeja, a Muzej je ovdje 74 godine, biti u funkciji svih pet etaža dvorca Pejačević. Sve prostorije bit će stavljene u funkciju i to ne samo u muzejskoj i svrsi kulturnog turizma, jer prvenstveno će to biti prostor za sve građane grada Našica.

Sukladno tome ovdje će nastaviti djelovati dvije važne gradske udruge HKD Lisinki i Gradska glazba Našice. To je logično, jer su to udruge koje se bave glazbom i koje već desetljećima promiču glazbu u našem gradu, a znamo da će čitav prostor muzeja biti obilježen likom i djelom Dore Pejačević kao prve hrvatske skladateljice. Uz sve želimo da ovaj prostor ostane i dalje neka vrsta dnevnog boravka našega grada, da bude otvoren za naše sugrađane u trenutku kada se ovdje održavaju predavanja, predstavljanja knjiga ili otvorenja gostujućih izložbi.” – rekla je ravnateljica Lučevnjak i dodala da je izuzetno veseli što će napokon svim posjetiteljima moći pokazati baš čitav dvorac Pejačević.

Otkrila nam je i otvorenje Wine bara koji će biti još jedan dodatak turističkoj ponudi, ali i uređenje prostora za pedagoške aktivnosti posebno prilagođenog djeci.

Više iz kategorije

Isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena- informacija

Marac

3. vikend Adventa u Našicama

Ivona

Gradonačelnik osobno predao ključeve darovane kuće DVD-u Zoljan

Ivona