nasice.hr
Vijesti

Gregerova vila bit će nova stalna adresa našičke knjižnice

U redovnom obilasku gradilišta Vile Greger, danas je sa suradnicima, izvođačima radova i ravnateljicom Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice bio gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba. Radovima su svi zadovoljni, a knjižnica bi sa selidbom u nove prostore mogla započeti u ljeto.

„Našice su jedno veliko gradilište gdje dolaze velika ulaganja. U Gregerovu vilu, koja je u obnovi, uložena su značajna sredstva financirana najvećim dijelom iz fondova EU, nekih 90%. Ova se građevina obnavlja u sklopu projekta obnove kulturne baštine Grada plemstva, za što je uloženo ukupno sto milijuna kuna. Projekt uključuje i veliki i mali dvorac te dendofloru u Perivoju oko dvorca. Vila Greger, možemo reći, bila je desetljećima pomalo zaboravljena, iako je imala svoju ulogu, domaćina većine našičkih udruga. Do sada je živjela tim životom, a sada dobiva novu opremu, osigurava se visoki standard, a bit će dom knjižnice i čitaonice i to po modernim standardima, s ulazom za osobe s poteškoćama u kretanju, liftom na 1190 m2. Velik prostor na pet etaža, kakav Našičani i zaslužuju. Ovim podižemo kulturni život u gradu, ali i samu kvalitetu života svakog građana. Ovakva knjižnica je prijeko potrebna u Našicama, a pružit će usluge za sve uzraste, posebno za djecu, gdje će biti i igraonica, obrazovni sustav, ali i za naše starije sugrađane mjesto za opuštanje. Dobiti ćemo sadržaj koji čini i urbani dio našeg grada.” – rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Novi prostor kao poklon za 185. rođendan

Novi prostori bit će ujedno savršen poklon za 185. rođendan knjižnice, jer prije točno toliko godina osnovana je prva knjižnica u Gradu. Silvija Šokić, ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice, s nestrpljenjem čeka ključeve novog prostora, a još više realizaciju novog koncepta knjižnice kao trećeg životnog prostora građana Našica.

„Novi koncept knjižnice temelji se na tome da nam knjižnica postane treći životni prostor svakog našeg građanina. Što bi naše kolege iz struke rekli, dnevni boravak svakog grada. Danas su knjižnice mjesta, gdje se ne čuva samo knjiga, one se danas ne definiraju brojem knjiga na policama, već uslugama koje nude svome gradu, odnosno svojoj lokalnoj zajednici. Kako ove godine punimo 185. godina postojanja knjižnice u gradu Našicama, bit će nam novi prostor pravi rođendanski poklon. Preseljenje u novi, stalni prostor, nosi određene promjene jer nije isto raditi u 150 do 200 kvadrata, kao do sada, i 1100m2. Novi koncept knjižnice zapravo donosi novu podjelu odjela, nove usluge za sve dobne skupine korisnika, a glavni nam je cilj podići kulturu grada na jednu višu razinu. Osigurat ćemo prostore za mlade, djecu, ali i starije korisnike. Novi prostor donosi poseban Dječji odjel, igraonicu, jedan centralni pult za posudbu, odnosno za razduživanje i zaduživanja građe, Odjel književnosti, Znanstveni odjel, Studijski odjel, Odjel zavičajne zbirke te višenamjenska dvorana.” – rekla je ravnateljica.

Obnova Vile dio je Projekta obnove kulturne baštine

Projekt obnove Vile Greger započeo je potpisivanjem ugovora u veljači 2021. godine rekla je Magdalena Vidaković Gelenčir, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, investicije i komunalni sustav Grada Našica.

„Sanacija i rekonstrukcija Vile Gregor, te prenamjena u našu čitaonicu i knjižnicu Našice dio je projekta obnove dvoraca Pejačević velikog i malog. Sama sanacija i rekonstrukcija započela je potpisom ugovora u veljači 2021. godine, na rok od četrnaest mjeseci prema kojem bi radovi trebali biti gotovi u proljeće. Radovi dobro napreduju s obzirom na neprilike kao posljedica pandemije koja redovito dovodi do velikog broja radnika u izolaciji i manjka radnika na gradilištu. Uz to znamo da je došlo do strahovitog porasta cijena, ali i do drugih komplikacija u tijeku izvršenja radova. Prilikom obilaska vidjeli smo nekoliko desetaka radnika na svim etažama Vile Greger pa očekujemo da će, ako uzmemo u obzir komplikacije, u ljeto biti završeni radovi.” – rekla je pročelnica.

Radovi su u samom završetku, još slijedi vanjska stolarija i fasada, te unutrašnje uređenje, izolacija i uljepšavanje.

„Kompletan objekt ojačali smo betonskom konstrukcijom te smo napravili lift u unutarnjoj strani. Napravljen je i kompletni pokrov i sad se nalazimo u fazi obrtničkih radova. Završni radovi će nastupiti za petnaestak dana. Prošlog tjedna usvojeni su od konzervatora profili za vanjsku stolariju koja je pod njihovom zaštitom. Tu je bilo dosta detalja, jer konzervatori imaju svoje uvjete, a na tržištu je danas jako teško naći prave majstore, kao što su nekad bili. Kad se stavi stolarija onda je stvarno velika glavnina radova završena. Što se tiče fasaderskih radova, ona je isto pod konzervatorskom zaštitom pa s unutarnje strane ide etics fasada, što znači da se zgrada energetski štiti s unutarnje strane vunom i gips pločama. Sve je pod kontrolom i očekuje se da će radovi biti završeni do ljeta.” – rekao je inženjer Zdravko Pažin.

Više iz kategorije

Čestitka gradonačelnika Krešimira Kašube

Ivona

Otvoreno klizalište u centru grada

Ivona

Treći AVD uređaj u Našicama postavljen u zgradi Gradske uprave

Ivona