nasice.hr
Vijesti

„Našička viteška priča” vraća nas u srednjovjekovno doba

Manifestacija ”Našička viteška priča” oživljava nikad ispričanu povijesnu tajnu jedine očuvane templarske crkve u Hrvatskoj. Kroz interaktivni prikaz povijesti koji poziva na sudjelovanje baš svakog posjetitelja ponudit će jedinstveno iskustvo srednjovjekovlja, ali i osvijestiti sve okupljene o bogatstvu baštine našičkog kraja koji je poseban po kulturnoj ostavštini templara.

Jedina očuvana templarska građevina u Hrvatskoj

Jedina očuvana templarska građevina u Hrvatskoj smještena je 3 kilometra od centra grada Našica, u selu Martin. Crkva sv. Martina sagrađena je u prvoj polovini 13. stoljeća za što su zaslužni upravo templari, pripadnici viteškog crkvenog reda. Danas je ona spomenik nulte kategorije pod zaštitom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Polazeći od povijesnih i kulturnih činjenica, ”Našička viteška priča” manifestacija je koja nudi  posjetiteljima jedinstveno iskustvo oživljene povijesti kroz okuse i mirise srednjovjekovne kuhinje, viteške borbe i uz spektakularnu vatrenu točku.” – istaknuo je gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba.

Bili vi avanturist, školarac, umirovljenik, Našičanin ili Slavonac, ili jednostavno zaljubljenik u staro, ovu manifestaciju ne smijete propustiti.

Sukladno povijesnim činjenicama Grad Našice u suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Našica i Našičkom razvojnom agencijom NARA organizira manifestaciju ”Našička viteška priča”. Cjelodnevni događaj održat će se u crkvi sv. Martina u Martinu, te na padini ispod crkve, u subotu 30. travnja 2022. godine. Program započinje u 16 sati interaktivnim povijesnim predavanjem otvorenim za javnosti, a nastavlja igraonicom „U potrazi za templarskim blagom” za djecu od 6 do 10 godina. Od 17 sati moći ćete uživati u eno i gastro ponudi srednjovjekovnih jela, a u isto vrijeme započinje i program oživljene povijest kroz prikaz tadašnjeg života, viteški turnir, radionice streličarstva i mačevanja, tradicionalne obrte, mušketire i srednjovjekovne dame.

Više iz kategorije

Prezentiran strateški razvojni dokument Grada Našica do 2030. godine

Ivona

Čestitka gradonačelnika Krešimira Kašube povodom početka nove školske godine

Ivona

Povijesni uspjeh Našičkih mažoretkinja Dora

Ivona