nasice.hr
Vijesti

„Našička viteška priča” vraća nas u srednjovjekovno doba

Manifestacija ”Našička viteška priča” oživljava nikad ispričanu povijesnu tajnu jedine očuvane templarske crkve u Hrvatskoj. Kroz interaktivni prikaz povijesti koji poziva na sudjelovanje baš svakog posjetitelja ponudit će jedinstveno iskustvo srednjovjekovlja, ali i osvijestiti sve okupljene o bogatstvu baštine našičkog kraja koji je poseban po kulturnoj ostavštini templara.

Jedina očuvana templarska građevina u Hrvatskoj

Jedina očuvana templarska građevina u Hrvatskoj smještena je 3 kilometra od centra grada Našica, u selu Martin. Crkva sv. Martina sagrađena je u prvoj polovini 13. stoljeća za što su zaslužni upravo templari, pripadnici viteškog crkvenog reda. Danas je ona spomenik nulte kategorije pod zaštitom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Polazeći od povijesnih i kulturnih činjenica, ”Našička viteška priča” manifestacija je koja nudi  posjetiteljima jedinstveno iskustvo oživljene povijesti kroz okuse i mirise srednjovjekovne kuhinje, viteške borbe i uz spektakularnu vatrenu točku.” – istaknuo je gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba.

Bili vi avanturist, školarac, umirovljenik, Našičanin ili Slavonac, ili jednostavno zaljubljenik u staro, ovu manifestaciju ne smijete propustiti.

Sukladno povijesnim činjenicama Grad Našice u suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Našica i Našičkom razvojnom agencijom NARA organizira manifestaciju ”Našička viteška priča”. Cjelodnevni događaj održat će se u crkvi sv. Martina u Martinu, te na padini ispod crkve, u subotu 30. travnja 2022. godine. Program započinje u 16 sati interaktivnim povijesnim predavanjem otvorenim za javnosti, a nastavlja igraonicom „U potrazi za templarskim blagom” za djecu od 6 do 10 godina. Od 17 sati moći ćete uživati u eno i gastro ponudi srednjovjekovnih jela, a u isto vrijeme započinje i program oživljene povijest kroz prikaz tadašnjeg života, viteški turnir, radionice streličarstva i mačevanja, tradicionalne obrte, mušketire i srednjovjekovne dame.

Više iz kategorije

Gradonačelnik Krešimir Kašuba potpisao ugovor za nastavak projekta Zaželi

Ivona

32. obljetnica Dana pobjede na tzv. JNA u Našicama i Dana hrvatskih branitelja Grada Našica

Ivona

Započela obnova Ulice hrvatskih branitelja

Ivona