nasice.hr
Vijesti

NEXE teži zelenoj tranziciji – Grad Našice podupire inicijativu

Zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler te gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba posjetili su tvornicu cementa NEXE d.d., najveću tvrtku vodećeg regionalnog proizvođača građevinskog materijala NEXE Grupe, kako bi se detaljnije upoznali s jednom od najvećih planiranih investicija u industriju u Republici Hrvatskoj – projektom CO2NTESSA.

Ovaj projekt, koji će biti ogledni projekt u Europi i svijetu jer uključuje primjenu tehnologije koja će u potpunosti eliminirati emisije CO₂ u proizvodnji klinkera, prijavljen je na Inovacijski fond EU. Taj je fond stvoren kako bi pomogao poduzećima da ulažu u čistu energiju i industriju s ciljem poticanja gospodarskog rasta, stvaranja lokalnih radnih mjesta za budućnost te podržavanja prijelaza na klimatsku neutralnost, a rezultati evaluacije prijavljenih projekata očekuju se sredinom srpnja 2023. godine.

Zamjenik predsjednika Uprave i član Uprave za proizvodnju i tehnologiju NEXE d.d. Stjepan Ergović objasnio je kako ovaj jedinstveni projekt, vrijedan gotovo 400 milijuna eura, predviđa modifikaciju procesa proizvodnje klinkera na bazi Oxyfuel tehnologije druge generacije, najekonomičnijeg dugoročnog rješenja za potpuno uklanjanje CO₂ emisija. Ovaj projekt, inače primjer održive zelene tranzicije industrije, implementirat će se u cementari Našice koja predstavlja trećinu hrvatske proizvodnje cementa.

  • Inovativna Polysius pureoxyfuel tehnologija, u odnosu na ostale metode smanjenja CO2 emisija, omogućuje hvatanje 100 posto CO2 iz proizvodnog procesa, odnosno više od 700.000 tona CO2 godišnje. Količina CO2 koja bi se uhvatila je oko 3 posto ukupnih CO2 emisija na razini Republike Hrvatske. Ova inovativna tehnologija posebno je efikasna ako u blizini imate kvalitetno rješenje skladištenja uhvaćenog CO2, a naša je prednost da u istočnoj Hrvatskoj postoje geološke strukture koje stvaraju preduvjete za uspješan Carbon Capture projekt, što je prepoznao i Thyssenkrupp te je iz partnerstva stvoren projekt CO2NTESSA -, objasnio je Ergović dodavši kako se očekuje da će već do 2030. godine troškovi povezani s CO2 činiti do 45 posto ukupnih proizvodnih troškova cementa. Na taj način projekt CO2NTESSA stvara preduvjete za dugoročnu održivost hrvatske građevinske industrije kroz izbjegavanje rasta budućih proizvodnih troškova koje donosi CO₂.

Projekt CO2NTESSA provodit će se u suradnji s tvrtkom Plinacro koja bi bila zadužena za transport CO2 do napuštenih naftnih bušotina te Agencijom za ugljikovodike koja će se baviti skladištenjem CO2 u već spomenute bušotine.

Zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler pozdravio je ovaj projekt koji je na tragu Europskog zelenog plana.

  • Ovo je primjer kako bi zelena tranzicija trebala funkcionirati ne samo na razini Hrvatske, nego cijele Europske unije, s brzim prihvaćanjem novih tehnologija i inovativnih metoda koja će uspjeti dekarbonizirati ovu industriju koja danas, na europskoj razini, proizvodi oko 4 posto CO2 emisija. Činjenica je kako je bez te sirovine i bez cementa nemoguće zamisliti nove mostove, ceste, bolnice, škole…. Zato smo sigurni da ova industrija neće propasti, ali se mora transformirati, mora proći kroz prilagodbu zelenoj tranziciji i zato sam danas ovdje kako bih se s članovima uprave NEXE Grupe informirao o onome što oni rade najbolje, ne samo na razini Hrvatske, već i u širim europskim okvirima s primjerom dobre praksi, primjerom takozvane prednosti prvog poteza, što i Europa pokušava napraviti sa zelenom tranzicijom. To je smjer u kojem treba krenuti cijeli svijet, u smjeru prilagodbe industrije zelenoj tranziciji, a ne prema deindustrijalizaciji. – zaključio je Karlo Ressler.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Našica, g. Krešimir Kašuba koji je tom prigodom istaknuo.

  • Našice su grad obrtnika, a NEXE d.d. je gospodarski pokretač, ne samo Grada nego i Republike Hrvatske i cijele regije. Drago mi je da se u Našicama priprema i razvija zelena tranzicija koja je izuzetno važna i za naš grad i za cijelu Hrvatsku.- rekao je gradonačelnik.

IZVOR: TV Našice

Više iz kategorije

Čestitka povodom Međunarodnog dana sestrinstva i medicinskih tehničara

Ivona

18. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica

Ivona

2. Našička viteška priča

Ivona