nasice.hr
Vijesti

Održan radni sastanak na temu projekta Aglomeracije Našice

Danas je u Gradskoj upravi Grada Našica održan radni sastanak u sklopu projekta Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice čiji je nositelj Našički vodovod d.o.o. Nakon uvodne riječi okupljene je pozdravio Davor Vukmirić u ime generalnog direktora Hrvatskih voda d.o.o. Zorana Đurokovića. Pohvalio je rad svih uključeni u projekt istaknuvši gradonačelnika Krešimira Kašubu, Željka Kovačevića iz VGO za Dunav i donju Dravu, te Damira Farkaša iz Našičkog vodovoda d.o.o.

  • Prije svega moramo se prisjetiti 2019. godine kada nismo bili sigurni hoće li se projekt našičke aglomeracije uopće pokrenuti, ali nakon sastanka u Vodnogospodarskom odjelu u Osijeku s današnjim gradonačelnikom Krešimirom Kašubom i načelnikom Donje Motičine Željkom Kovačevićem uspjeli smo sve riješiti i danas svjedočimo tome da smo na korak do završetka projekta. Nažalost, ne u roku koji zahtijeva operacija, što smo i pretpostavili jer se ipak radi o ogromnom naporu. Također, dolaskom gospodina Mateka na čelo Našičkog vodovoda stvorilo se jedno izuzetno partnerstvo i suradnja te povjerenje kojem danas svjedočimo, a i brojke to potkrepljuju. – rekao je Vukmirić i dodao da se produžuje rok projekta koji sada prelazi iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije u Nacionalni program oporavka i otpornosti, jer su Hrvatske vode procijenile, pa i Ministarstvo kako Grad Našice to zaslužuje. Da do ovoga nije došlo sav teret projekta pao bi isključivo na lokalne samouprave koje bi teško to mogle iznijeti.
  • Problemi koji se ovaj čas nalaze na projektu ga ne mogu ugroziti i on će biti dovršen, vjerujem, u prvoj polovici iduće godine. Našice će postati veliko ekološki osviješteno središte, ali i dovršetkom aglomeracije ono dobiva pretpostavke za ozbiljan gospodarski rast jer bez rješavanje otpadnih voda ne možete ozbiljnijem investitoru izdati bilo kakvu dozvolu. – dodao je i Vukmirić i zahvalio se stanovnicima koje obuhvaća projekt našičke aglomeracije na strpljenju i razumijevanju.

Povijesni projekt za grad Našice

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Krešimir Kašuba te naglasio da je ovo povijesni projekt za naš grad koji će svakako utjecati na kvalitetu života na širem našičkom područja, a investicija je vrijednosti 208 milijuna kuna odnosno oko 27 milijuna eura. Rekao je i da ne vidi nikakve veće pritužbe na izvođače radova, pritužbi ima dodao je, no sve su rješive. Sljedeći korak je napraviti sastanak sa izvođačima koji danas nisu mogli biti na sastanku, jer je od izuzetne važnosti da se nastavi dosadašnji tempo rada.

  • Ovaj projekt utjecat će na temeljnu kvalitetu života na kojoj gradimo i našu demografsku priču u Našicama. Njime ćemo postići 99% izgradnje vodovodne mreže, od rekonstrukcije stare preko izgradnje nove mreže i nekih 95% izgradnje kanalizacijske mreže gdje se dovodimo u zapadnoeuropski vrh što se tiče uvjeta stanovanja, a to nam je od izuzetne važnosti. Prilika je ovo zahvaliti se i premijeru Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću na osiguravanju sredstava iz Europskih fondova, jer u najvećoj su mjeri upravo europska sredstva, jer Grad Našice to nikada ne bi mogao sam osigurati iz vlastitih izvora. Zahvale idu i našem županu Ivanu Anušiću koji je uvijek ovdje kada je to potrebno, ali i generalnom direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću i njegovom zamjeniku Davoru Vukmiriću koji je redovito na operativnim sastancima ovdje. Na današnjem sastanku raspravljali smo i o određenim problemima, ali kad se vratimo u prošlost i 2018. godinu kada je i potpisan ovaj ugovor, pa onda sve do danas prošli smo jedan trnoviti put gdje smo od projekta koji je bio u velikim problemima sada došli u fazu sa zaključkom da je trentuno sve pod kontrolom. Ovo je isto prilika ispričati se svim našim građanima koji su imali razno raznih neugodnosti zbog provođenja projekta, pa evo i konkretno što sam dobio pritužbe na Ulicu Vatroslava Lisinskog i Strossmayerovu ulicu. Sve su to ulice gdje ćemo raditi rekonstrukciju i kolnika i nogostupa, baš kao i u naselju Zoljan, odnosno Poljani i Donjoj Maloj.– rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Planirani završetak radova je u prvoj polovici 2024. godine

Okupljenima se obratio i Josip Matek, direktor Našičkog vodovoda d.o.o. te je rekao da je stanje na projektu vrlo dobro, što je potvrdio i Željko Kovačević iz VGO za Dunav i donju Dravu.

  • Projekt je pod kontrolom bez obzira što u tijeku radova nailazimo na probleme. Vjerujemo da ćemo, prema obećanjima izvođača, u prvoj polovici sljedeće godine biti gotovi s radovima i da će svih 28 projekata u sklopu Aglomeracije biti završeni. – zahvalio se direktoru i zamjeniku Hrvatskih voda, gradonačelniku Grada Našica, a posebno građanima na čijem se prostoru izvršavaju radovi u sklopu projekta.

Na sastanku su izvješća komentirali inženjeri nadzora te izvođači koji su prisustvovali uživo i preko zoom platforme. Načelnik Donje Motičine Željko Kovačević također je rekao da je zadovoljan napretkom projekta bez obzira što su došli do manjeg zastoja koji je, dodao je, opravdan. Uvidom u već postojeću trasu odlučeno je da će se ona zanoviti, pa će to odužiti same radove, ali osigurati bolju kvalitetu u budućnosti.

Više iz kategorije

Odana počast Matiji Repincu prvoj civilnoj žrtvi Domovinskog rata s našičkog područja

Ivona

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Ivona

Zajedničko gledanje utakmice Hrvatska – Argentina

Ivona