nasice.hr
Vijesti

Područni vrtić Jelisavac prvi u Hrvatskoj provodi Programom ranog učenja slovačkog materinjeg jezika

U Područnom vrtiću Jelisavac održana je svečana prezentacija Programa ranog učenja slovačkog materinjeg jezika za polaznike Područnog vrtića Jelisavac – Dječji vrtić „Zvončić” Našice. Od 11. rujna ovaj je dječji vrtić tako postao prvi i jedini u Hrvatskoj koji provodi ovakav program, a jezik će se učiti kroz radionice i igraonice u dopodnevnom terminu kako bi se više djece uključilo u učenje slovačkog jezika. Treba svakako istaknuti kako ovaj Program postavlja visoke standarde za obrazovanje u Hrvatskoj, ističući važnost jezične raznolikosti i kulturne baštine.

Ovaj veliki događaj svojim prisustvom upotpunili su dolaskom veleposlanica Slovačke Republike Hana Kovačova, saborski zastupnik Vladimir Bilek, gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, predsjednica Vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko – baranjske županije Ana Kanđera Legčević, te slovačke udruge iz Jelisavca. Cijeli program vodila je ravnateljica Vrtića „Zvončić” Našice – Grad Našice Snježana Kanđera koja je okupljenima poželjela dobrodošlicu. Potporu realizaciji ovog projekta od prvog dana dao je gradonačelnik Kašuba koji je istaknuo da Grad Našice tvori nedjeljivu cjelinu sa slovačkom manjinom na ovom području što je vidljivo od samih investicija, kao i njenog djelovanja u kulturnim, društvenim i sportskim aktivnostima u gradu.

Veleposlanica Hana Kovačova izrazila je oduševljenje ovom inicijativom te je napomenula važnost očuvanja jezične raznolikosti među najmlađima.

  • Ovim se putem zahvaljujem svima koji su doprinijeli na ostvarenju ovog projekta kojim polaznici područnog vrtića u Jelisavcu uče slovački jezik, a on je od velikog značaja za očuvanje naše tradicije. Od 1993. godine, kada smo se povezali diplomatskim odnosima, Republika Slovačka je investirala u Hrvatsku oko 380 milijuna eura. – rekla je veleposlanica Kovačova te pozvala mališane u posjet Veleposlanstvu u Zagrebu.
Ovo je prvi vrtić u Republici Hrvatskoj u kojem se uči slovački jezik

Saborski zastupnik Bilek rekao je da je u vrijeme kad se gradio ovaj vrtić bilo predviđeno da se baš ovdje na neki način pokrene Program ranog učenja slovačkog jezika. Zahvalio je u svom govoru svima koji su pomogli da se ovaj projekt i ostvari – prije svega Gradu i Vrtiću kao osnivaču, zatim Vijeću slovačke nacionalne manjine Osječko – baranjske županije, Savezu Slovaka i, naravno, OŠ Ivana Brnjika Slovaka i učiteljici Kanđeri. Predsjednica Vijeća slovačke nacionalne manjine OBŽ Ana Kanđera Legčević nije mogla sakriti ponos što je slovački jezik dobio prostor u ranom odgoju u Republici Hrvatskoj.

– Vijeće slovačke nacionalne manjine Osječko – baranjske županije nastojalo je pri inicijativi, koja je započela već samim otvaranjem ovog vrtića. S obzirom na to da ovaj vrtić pohađaju i djeca drugih prigradskih naselja koji nisu slovačkih korijena u suradnji s drugim institucijama Slovaka u Republici Hrvatskoj, ali i svim udrugama u mjestu Jelisavac došli smo do određenih zaključaka koje smo iznijeli na sjednicama našeg Vijeća. Oni su prihvaćeni te će polaznici učiti slovački jezik dva puta tjedno s ciljem povećanja satnice. – rekla je predsjednica.

Ravnateljica Snježana Kanđera izrazila je zahvalnost svim suradnicima, roditeljima i lokalnoj zajednici koji su podržali ovaj projekt. Ravnateljica je gostima, a posebno veleposlanici uručila ručno rađene poklone malenih vrtićanaca i njihovih odgajateljica.

Više iz kategorije

Ljepša vizura grada s povećanim uvjetima sigurnosti

Ivona

Gregerova vila bit će nova stalna adresa našičke knjižnice

Marac

Dodijeljeni certifikati domaćim proizvođačima

Ivona