nasice.hr
Vijesti

Prihvaćen nikad veći gradski proračun u visini od 128 milijuna i 400 tisuća kuna

4. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica, ponovno je bila maratonska. U nešto više od 4 sata prihvaćene su 43 točke dnevnog reda, od čega ona najvažnija proračun Grada Našica za 2022. godinu.

Aktualni sat

Aktualni sat i ovaj je puta ispunio svoj naziv, a počeo je zahtjevom građana, kojeg je iznijela vijećnica Vanja Horvat (SDP) o uređenju treće staze na novom groblju na što je gradonačelnik Krešimir Kašuba rekao da je taj zahtjev obuhvaćen u proračunu za 2022. godinu koji se dotiče dodatnog uređenja našičkog groblja. Vijećnik Samir Haj Barakat (SDP) pohvalio je ovogodišnji Advent u Našicama u smislu brige za psihološko i sociološko zdravlje građana. Dao je također prijedlog o snimanju i prijenosu sjednice Gradskog vijeća. Gradonačelnik se zahvalio na pohvalama te istaknuo da je ovogodišnji Advent osmislila skupina od pet mladih ljudi za koje je vjerovao da će ga učiniti i izvan njegovih očekivanja, dok je prijedlog uzeo u razmatranje za buduće sjednice. Anita Stanić-Plementi (SDP) upozorila je na problem pješačkog prijelaza na spoju Strossmayerove i Osječke ulice te na lošu osvijetljenost Strossmayerove ulice u dijelu od pošte do kružnog toka kod Lidla.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba istaknuo je kako su pružni prijelazi već u razradi, a da je zamjena osvijetljenja na području grada LED rasvjetom, koja je štedljivija i ekološki prihvatljiva, planirana u sljedećem proračunskom razdoblju. Vijećnica Knežić upitala je kada će se uvesti dežurstva dimnjačara, na što je gradonačelnik odgovorio da će upit poslati nadležnima. Vijećnik Bruno Wolf (HNS) se dotakao uređenja lice A.G.Matoša te zašto umjesto „Našičkog vodovoda“, sada kooperantska firma radi zamjene vodomjera te je li došlo do smanjenja radnika u „Vodovodu“. Gradonačelnik je istaknuo kako već ima uvid u problematiku navedene ulice, ali kako će ona biti kompletno uređena, ne u 2022. godini, ali svakako u vrijeme njegovog mandata. Uređenje same Matoševe ulice nije velik zahvat, ali je ona vezana uz Gajić što onda donosi milijunske iznose, pa će se sufinanciranje potražiti kroz fondove. Što se tiče Vodovoda, gradonačelnik je potvrdio da se broj radnika ne smanjuje, a da će pitanje o kooperantskoj tvrtki biti upućeno predsjedniku uprave.

Zvonko Ibriks (Nez) uputio je pitanje vezano za Radićevu ulicu u kojoj su uočene depresije nakon obnove. Gradonačelnik je rekao kako se Radićeva radila u etapama, a spomenuti dio bit će kompletno riješen u 4. etapi koja obuhvaća dio Radićeve sve do silosa. Zadnje pitanje upućeno je od Silve Miškulin, a vezano je uz dječje igralište na Urbariji na kojem su sprave uništene, na što je gradonačelnik reagirao slanjem komunalnog redara, već sutra, kako bi se utvrdio i riješio problem.

Aktivni vijećnici

„O radu Gradskog vijeća govori četverosatna sjednica, a ova četvrta koju smo upravo odradili na kraju godine iznimno je bitna. Prihvaćen je proračun, koji je do sada najveći, a s kojim se osigurava nastavak vrlo vrijednih radova, ali i početak naznaka niza novih investicija. Grad se potrudio iz proračuna zadržati i taj nivo društvenih, kulturnih, sportskih i ostalih aktivnosti u gradu i to je nešto što je iznimno pohvalno.

Zahvaljujući razumijevanju svih vijećnika, konstruktivnim raspravama, amandmanima koje su dali, a nisu prihvaćeni jer su praktički na neki način već predviđeni u proračunu, stvarno mogu biti vrlo zahvalan i zadovoljan. Vijećnike su birali ljudi, naši građani, i smatram da su odabrali stvarno aktivne ljude koji osluškuju potrebe naših sugrađana. U svoje osobno ime, siguran sam i u ime svih naših vijećnica i vijećnika, želim sve najljepše u 2022. g te da božićne blagdane provedemo u miru i radosti sa svojim obiteljima.” – poručio je nakon sjednice predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar.

Nikad veći proračun Grada

Većinskim glasanjem Vijeće je prihvatilo gradski proračun za 2022. godinu, u iznosu 128 milijuna i 400 tisuća kuna, nikad veći. On je razvojni, a tiče se povijesnih projekata.

„Proračun za 2022. godinu je razvojni. Najveći udio toga su investicije koje su vidljive u našem gradu, a koje su u povijesnom razmjeru u zadnjih par godina. Najveće investicije su obnova naša dva dvorca, parka te Gregerove vile. Drugi dio proračuna, onaj temeljni, u vrijednosti od 51 milijun kuna je proračun koji je bitan za funkcioniranje našeg grada. Znači kako za naše proračunske korisnike, za isplatu plaća, ali isto tako i za održavanje našeg grada. Povećali smo ulaganja u sport temeljeći to na važnosti odgoja u sportskom duhu, prije svega naše djece, naše mladeži, ali isto tako i rekreativaca. Povećani su iznosi i u vatrogastvu, u sigurnost našeg grada, jer upravo su oni u nemilim događajima bili prvi i na visini zadatka. Isto tako smo u našem proračunu povisili i neke stavke koje direktno utječu na našu kvalitetu života, posebice mladih obitelji osiguravajući iste uvijete za sve vrtićance kroz sufinanciranje boravka.

Ovo smo pokrenuli 2021. godine, a nastavljamo i u godini koja slijedi. Ulagat ćemo i u projekte, izgradnju vrtića u Markovcu kao i sportski centar. Pred desetak dana baš na tu temu, u medijima ste mogli vidjeti naš razgovor, i jednu sinergiju s državnom razinom, našom ministricom Natašom Tramišak, županom Ivanom Anušićem i našim najvećim gospodarskim subjektom Nexe d.d. Ovaj sportski kompleks uključivat će i bazene kao i teniske terene.”- rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba zahvalivši se svim vijećnicima i vijećnicama na dobroj suradnji u ovoj godini i istaknuo kako će se takav rad sljedeće godine nastaviti. Uz to svim je građanima Našica poželio čestitati Božić i zaželio uspješnu i još bolju 2022. godinu.

Amandmani

Klub Vijećnika Gradskog vijeća Grada Našica koalicije SDP, HNS i HSS predali su amandman na prijedlog proračuna Grada Našica za 2022. godinu i projekcije na 2023. i 2024. godinu. Amandmani su se ticali izgradnje bazena, gradnje doma za umirovljenike te povećanja plaće djelatnicima vrtića. Gradonačelnik nije prihvatio amandmane obrazloživši svoju odluku kroz isticanje da su svi ti prijedlozi već obuhvaćeni planom investiranja.

Za Dom umirovljenika traže se investitori, gradski bazeni dio su velikog projekta izgradnje sportskog centra u suradnji sa Osječko-baranjskom županijom, te Ministarstvom obrazovanja i sporta i tvrtkom Nexe d.d. Što se tiče vrtića, istaknuo je da se nikad više nije ulagalo upravo u odgoj djece kroz energetsku obnovu vrtića, didaktičku opremu i novo igralište. Plaće zaposlenicima vrtića, već su dva puta u toku godine podignute Za 5%, ukupno 10%. U lipnju je – rekao je – zaposlenima u vrtiću plaća porasla 5 posto.

Obavijesti

Biljana Kajgana Petričević postala vijećnica u Županijskom vijeću, dok se Zvonko Ibriks izjasnio kao nezavisni vijećnik Gradskog vijeća Grada Našica. Uz to na Sjednici je objavljen i osnutak Kluba vijećnika HDZ-a.

Više iz kategorije

Čestitka liječnicima povodom blagdana svetog Luke evanđeliste – zaštitnika liječnika

Ivona

Hrvatska i Slovačka povezane i preko Našica i Šal’e

Ivona

U Zoljanu uskoro završava izgradnja investicije ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna

Ivona