nasice.hr
Vijesti

Radovi u sklopu Aglomeracije Našice započeli i u Granicama

U Gljivarskom domu u Granicama održana je tiskovna konferencija EU projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice”, povodom početka izvođenja radova na izgradnji linijskih objekata šireg našičkog područja – Aktivnost 4: Dogradnja vodnokomunalne infrastrukture šireg našičkog područja. Vrijednost radova Aktivnost 4: Dogradnja vodnokomunalne infrastrukture šireg našičkog područja iznosi 26.949.717,54 kn bez PDV-a, odnosno 33.687.146,93 kn s PDV-om.

Konferenciji su prisustvovali Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Željko Kovačević, direktor VGO Osijek, Krešimir Kašuba, gradonačelnik grada Našice, Oto Dudjak, predsjednik uprave Našičkog vodovoda d.o.o., Zoran Škorić, predstavnik Zajednice izvođača – OSIJEK KOTEKS d.d. Osijek, Vodovod – montaža d.o.o. Osijek i Gravia d.o.o. Osijek i drugi uvaženi gosti.

Našičko područje iznad standarda Republike Hrvatske

Konferencijom u Granicama službeno je otvoreno i zadnje gradilište u sklopu projekta Aglomeracije Našice što je dokaz da se brine o svakom, pa i najmanjem kutku Hrvatske izjavio je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

„Ovo je samo dokaz da se uistinu brine o svakom kutku Lijepe naše. Nedaleko od Granica je i i stvarna granica Osječko – baranjske županije, što pokazuje da na ovaj način rješavamo pitanje vodoopskrbe na svim, pa i ovim najudaljenijim područjima. Kada se završi Aglomeracija Našice ostvarit će se 99% pokrivenosti vodoopskrbe i gotovo jednako toliko i odvodnje na ovom području što je znatno iznad standarda Republike Hrvatske.

Ovom današnjom konferencijom praktično završavamo otvaranja gradilišta. Drago mi je da sam u Granicama, osobno po prvi puta i oduševljen sam prirodnom ljepotom kraja. Cilj nam je donijeti vodno-komunalnu infrastrukturu koja će ljudima omogućiti bolji komunalni standard, zdravije uvijete za život, a možda ćemo, na taj način i pozvati ljude da se ovdje dosele.„ – rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda te uputio pohvale kako Našičkom vodovodu d.o.o. tako i Gradu Našicama, te svim jedinicama lokalne samouprave sa ovog područja koje su dale svoj obol i trud u pripremi tog projekta.

„Trebalo je iskoristiti, u pravo vrijeme, mogućnosti dobivanja sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija koji u ovom slučaju financira 70% od ukupne vrijednosti projekta, 40-tak milijuna kuna je doprinos Vlade RH, putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda, te je udio lokalne komponente desetak milijuna kuna.” – dodao je Đuroković.

Pitka voda za sva domaćinstva

Dogradnjom vodnokomunalne infrastrukture šireg našičkog područja omogućit će se pitka voda u svim domaćinstvima koji je do sada nisu imali. Osnovni je to preduvjet za bolju kvalitetu života svih mještana grada Našica i okolnih naselja istaknuo je to i gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba naglasivši kako je ovo uistinu povijesni trenutak za našičko područje.

„Važno je naglasiti da projektom Aglomeracije podižemo kvalitetu života, kao i onaj osnovni standard življenja. Ovo je značajan trenutak ne samo za grad Našice, nego i šire područje u koje je uloženo oko 207 milijuna kn, te ovo čini najveći povijesni projekt za naše područje. Teško je govoriti u 21. stoljeću o osiguranju pitke, čiste vode, te je upravo to glavno pitanje na ekonomskoj, gospodarskoj i svjetskoj razini, stoga će naselja koja nisu imala vodu sada biti opskrbljena.

Posebno se zahvaljujem svima koji su doprinijeli da se ovaj projekt ostvari. Vodeći se demografskom politikom Vlade Republike Hrvatske, ali i naše zajednice, stvaramo uvjete za ostanak ovdje, za bolji život, onu temeljnu kvalitetu, a to je kanalizacija i voda. Stvaramo jednu sredinu koja pruža visoku kvalitetu života.” – rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba i zahvalio se svim sudionicima projekta na svemu što je do sada napravljeno te se nada da će nastavku sličnih projekata.

Otvoreno još jedno gradilište

Cijeli projekt, a posebno ovaj dan, važan je za tvrtku Našički vodovod d.o.o., jer i građani vide radove koji napreduju odličnom dinamikom.

„Do sada naši građani nisu mogli vidjeti šta mi radimo, a sad imaju prilike za to. Ono za što smo mislili da je daleko, što su ljudi komentirali da neće biti ni za 50 godina, ostvaruje se na današnji dan, 31. ožujka. Radovi su započeli, te vjerujem da će se završit do kraja godine. Izuzetno mi je drago što ćemo našim sugrađanima, malo dalje od središta grada, omogućiti pristup vodi, koji osigurava jedan bolji i kvalitetniji standard života.” – rekao je Oto Dudjak, predsjednik uprave Našičkog vodovoda d.o.o. te poželio izvođaču radova što bolje vremenske uvijete, rad bez problema, te da kvalitetno i dobro odradi svoj posao.

Sve prisutne pozdravio je i Zoran Škorić, predstavnik Zajednice izvođača – OSIJEK KOTEKS d.d. Osijek, Vodovod – montaža d.o.o. Osijek i Gravia d.o.o. Osijek.

”Posao je vrijedan 27 milijuna kuna po ugovoru, a rok za izvođenje radova je 2 godine te vjerujem da će sve ugovoreno uz dobru suradnju s investitorom odraditi se u roku i kvalitetno.” – rekao je Zoran Škorić.

Vrijednost projekta veća od 207 milijuna kuna

Općenito, vrijednost projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice“ iznosi 207.823.212,50 HRK, a najveći udio u sufinanciranju dolazi iz sredstava Europske Unije, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., u iznosu 116.461.394,99 HRK. Projekt se provodi na uslužnom području tvrtke Našički vodovod d.o.o. u svrhu ispunjavanja uvjeta Direktiva 91/271/EEC te 98/83/EC i s ciljem povećanja priključenosti stanovništva na sustave javne odvodnje i vodoopskrbe.

Projektom je predviđeno proširenje/rekonstrukcija sustava vodoopskrbe, proširenje/rekonstrukcija/sanacija sustava odvodnje, povećanje broja korisnika usluge vodoopskrbe te odvodnje i pročišćavanja i optimiziranje tlakova u vodoopskrbnoj mreži i poboljšanje sustava daljinskog nadzora i upravljanja sustavom vodoopskrbe. Ostali iznos prihvatljivih troškova sufinancirati će partneri u projektu, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode, Grad Našice, Općina Donja Motičina, Općina Podgorač i Općina Feričanci u ukupnom iznosu 49.797.175,01 HRK bez PDV-a. Predviđeni završetak projekta očekuje se do kraja 2023. godine.

Više iz kategorije

Predstavljen projekt Centra industrijske zone

Ivona

Kategorizacija i oprez – poručeno na sastanku sa uzgajivačima svinja

Ivona

Isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života – informacija i tiskanica

Marac