nasice.hr
Vijesti

U Jelisavcu održana smotra “Slovenčina moja”

Literarno – recitatorsko – dramska smotra “Slovenčina moja” ove je godine obilježila 27. godinu postojanja. Ovaj tradicionalni međunarodni događaj održava se svake godine u drugoj školi te predstavlja učeničke aktivnosti na slovačkom jeziku. Ove godine domaćin je bila Osnovna škola Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac, a u organizaciji je, uz Slovački centar za kulturu Našice, sudjelovala i Matica slovačka Jelisavac. Smotra se održala danas, 12. studenog u Slovačkom kulturnom centru u Jelisavcu s početkom u 11 sati.

“Slovenčina moja” 2022

Prije umjetničko – recitatorskog nastupa učenika te nakon intoniranja hrvatske i slovačke himne, ravnateljica Osnovne škole I. B. Slovaka Ljerka Ćorković pozdravila je sve goste, učenike i učitelje te sve nazočne.

Posebno je pozdravila gradonačelnika Našica Krešimira Kašubu, predsjednika Saveza Slovaka Mirka Vavru, predsjednicu Vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko – baranjske županije Anu Legčević, ravnateljicu OŠ kralja Tomislava Našice Vlatku Zahirović, predsjednika Matice slovačke u Jelisavcu Danijela Kubalu i predsjednika Matice slovačke u Jurjevcu Punitovačkom Franju Drgu, umirovljene učitelje slovačkog jezika Branku Kandžera i Josipa Kvasnovskog te djelatnice Slovačkog kulturnog centra Našice, ravnateljicu Sandru Kralj Vukšić, kustosicu Tatjanu Seničanin i druge uvažene goste. Prisutnima su se obratili gradonačelnik Krešimir Kašuba i predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra, koji je otvorio smotru, te je naglasio kako je potrebno sve snage uprijeti u mladež koja treba njegovati očuvanje slovačkog jezika i slovačke kulturne baštine.

  • Uvijek naglašavamo važnost Slovaka u našoj sredini jer su najveća nacionalna manjina na našem području koja pokazuje jednu visoku razinu zajedništva u našem gradu na kulturnoj, političkoj i sportskoj sceni.  Kroz ovakva događanja ističemo nastavak dobre suradnje na više nivoa, ali prvenstveno u edukaciji mladih naraštaja i očuvanja slovačke kulture na ovim područjima – zaključio je gradonačelnik.
Bogat program

U sklopu programa predstavljen je Godišnjak Slovačkog centra za kulturu Našice za 2021. godinu, koji je predstavila ravnateljica Centra Sandra Kralj Vukšić, kao i novu zbirku učeničkih radova Kvapka XVII, koju je predstavila kustosica Tatjana Seničanin koja je ujedno prisutne upoznala i s postignutim uspjesima učenika na natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu u školskim godinama 2020./2021. i 2021./2022. U programu su se predstavili učenici iz 6 osnovnih matičnih škola i 3 područne: OŠ kralja Tomislava Našice i PŠ Markovac Našički, OŠ “Josip Kozarac” Josipovac Punitovački i PŠ Jurjevac Punitovački, OŠ Julija Benešića Ilok, OŠ Ivana Brnjik Slovaka Jelisavac, OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica – PŠ Miljevci, ZŠ Josipa Kozarca Lipovljani i OŠ Banova Jaruga.

 

Izvor: TV Našice

Više iz kategorije

Prijem brončanih Našičkih mažoretkinja Dora

Ivona

Gradonačelnik Grada Našica poželio dobrodošlicu španjolskom profesoru

Ivona

Nastup “Krila Oluje”

Ivona