nasice.hr
UncategorizedVijesti

Sjećanje na Doru Pejačević – Obilježena 100. obljetnica smrti najveće hrvatske skladateljice

5. svibnja 2023. godine, održano je svečano obilježavanje 100. obljetnice smrti prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević. U sklopu XXIX. Memorijala Dore Pejačević program je započeo u četvrtak s koncertom studenata Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu koji se održao u našičkoj crkvi sv. Antuna Padovanskog, a nastavio se u petak komemoracijom na Dorinom grobu te nastupom mješovitog pjevačkog zbora HKD-a „Lisinski” Našice kao i koncertima učenika OGŠ Kontesa Dora i Tamburaškog društva „Dora Pejačević”.

Ovaj događaj upriličila je i izložba renomiranog slikara Srečka Perkovića pod nazivom „Život cvijeća – ciklus radova inspiriran Dorinom glazbom” kao i Žive slike iz života Dore Pejačević koje je i ovaj put izvela kazališna i folklorna sekcija HKD-a „Lisinski”. Također, mnogobrojni posjetitelji su mogli okušati svoje likovne vještine u radionici Vino i Dora koje je vodila umjetnica Jelena Lulić, a istu je organizirala Udruga mladih INFO. Treba svakako napomenuti kako ova radionica privlači mnoge ljude koji žele naučiti slikati i u isto vrijeme uživati u čaši omiljenog vina.

Tamburaška glazba i dalje privlači veliki broj ljudi

Uz veliki broj posjetitelja, komemoraciji su prisustvovali gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, direktorica Turističke zajednice Grada Našice Ines Resler, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak, ravnateljica OŠ Dore Pejačević Našice Jasminka Falamić, ravnateljica OGŠ Kontes Dora Darija Vlajnić te mnogi drugi uvaženi gosti. Sam program, s nekoliko prigodnih riječi o Dorinom životu i radu, otvorio je Miroslav Šarić, predsjednik HKD-a „Lisinski” nakon kojeg su učenici Osnovne škole, koja ponosno nosi ime Dore Pejačević, paljenjem svijeća odali počast prvoj hrvatskoj skladateljici.

Nakon ovog simboličnog čina mješoviti pjevački zbor HKD-a „Lisinski”, pod ravnanjem dirigenta Ivana Krajačića, izveo je nekoliko skladbi posvećenih Dori, a koncert, u predivnom ambijentu kapele, izveli su i učenici OGŠ Kontesa Dora. Centralni događaj jučerašnje komemoracije bio je koncert Tamburaškog društva „Dora Pejačević” kojeg vodi dirigent i svjetski poznati skladatelj Dean Kopri, a ono je jedno od najprepoznatljivijih i najuspješnijih tamburaških društava u zemlji. Ovaj je koncert bio izvrstan primjer kako tamburaška glazba i dalje privlači veliki broj ljudi, unatoč raznolikosti glazbenog svijeta u kojem živimo.

Turistička zajednica promovira bogatu kulturnu baštinu Našica i regije

Gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba istaknuo je važnost obilježavanja ove obljetnice te je naglasio kako je Dora Pejačević ostavila neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbi.

„Ovo je izuzetno važan datum u povijesti Grada kada je Dora Pejačević sahranjena u Našicama. Dora je bila jedinstvena umjetnica koja je svojim radom i stvaralaštvom zaslužila da joj se oda počast na ovaj način. Ova obljetnica prilika je da se prisjetimo njezinog života i rada te da joj odamo počast koju zaslužuje.” – rekao je Kašuba.

Turistička zajednica Grada Našice, na čelu s direktoricom Ines Resler, imala je ključnu ulogu u organizaciji ovog događanja. Svojim naporima, Turistička zajednica promovira bogatu kulturnu baštinu Našica i regije, te time povećava svijest javnosti o važnosti očuvanja kulturne baštine.

„Dora Pejačević iza sebe je ostavila izuzetno veliku, čak možemo slobodno reći, nemjerljivu kulturnu i povijesnu baštinu. Ovakvim događanjima želimo Doru učiniti još više prepoznatljivom u Hrvatskoj, ali i šire. Ono što ima Našice je duh plemenitaške obitelji Pejačević, što Našice čini zaista jednom zanimljivom kulturnom destinacijom. Svakako moram naglasiti kako su u organizaciji ovog višednevnog događanja sudjelovali Osnovna glazbena škola Kontesa Dora, Tamburaško društvo Dora Pejačević, Zavičajni muzej Našice, Udruga mladih INFO te Grad Našice i Turistička zajednica koja prepoznaje važnost ovakvih događanja.” – izjavila je direktorica Resler te je zaključila kako je organizacija ovog događaja bila važan korak u promociji Našica i poticaj za daljnje obogaćivanje kulturnih aktivnosti.

100. obljetnica smrti Dore Pejačević bila je prilika da se podsjetimo njezinog doprinosa hrvatskoj, ali i svjetskoj glazbi

Zavičajni muzej Našice, kao kulturna institucija, daje vrijedan doprinos u očuvanju kulturne baštine grada Našica i regije stoga je Muzej sudjelovao u organizaciji ove velike obljetnica, a ravnateljica Silvija Lučevnjak osvrnula se s nekoliko riječi na Dorin posljednji ispraćaj.

„Ove godine Našice nizom programa i aktivnosti obilježava stotu obljetnicu smrti Dore Pejačević. Naravno, Našice uvijek komemorira značajne datume iz Dorina života, ali do sada nismo komemorirali obljetnicu njezinoga posljednjeg dolaska u Našice. Naime, Dora je umrla u Münchenu 5. ožujka 1923 godine gdje je bila privremeno sahranjena, ali dva mjeseca nakon smrti njezino tijelo i njezini posmrtni ostaci su došli u Našice. Kako kažu izvori, otprilike četiri tisuće ljudi je ispratilo Doru na posljednji počinak. Kao što sam istaknula u nekim razgovorima, mjesto rođenja i smrti ne možemo birati, ali mjesto sahrane možemo. Dora je izabrala Našice i na tome možemo biti ponosni i trebamo komemorirati njezin život i rad na različite načine, pa i ovakvim aktivnostima u okviru Memorijala Dore Pejačević.” – izjavila je ravnateljica Lučevnjak.

Izvor: TV NAŠICE

Više iz kategorije

Novi predsjednik Gradske udruge umirovljenika Našice Ivica Kozina

Ivona

Nastavak ERASMUS projekta u Našicama

Ivona

9. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica

admin