nasice.hr
Vijesti

23. Dani slavonske šume

Festival 23. Dani slavonske šume započeo je otvaranjem međunarodne izložbe fotografija „Šuma okom šumara”. Izložbu su postavili Hrvatsko šumarsko društvo Bjelovar i Hrvatsko šumarsko društvo Našice. U nastavku programa održano je predavanje na temu „Novi izazovi u lovstvu“ s naglaskom na migracije divljači u slavonskim šumama i pojavu afričke svinjske kuge u Slavoniji prof. dr. Marijana Grubešića. Stručna predavanja održala su se i drugog dana festivala: Potencijalna prijetnja karantenskih vrsta kukaca u hrvatskim šumama te Napredni drvni materijali za graditeljstvo – ojačane i stabilizirane hrastove drvene ploče, a predavači su bili mag. ing. silv. Andrija Jukić i izv. prof. dr. sc. Vjekoslav Živković.

Dan našičkog sporta

Tradicionalni Dan našičkog sporta i ove je godine održan u sklopu Festivala, a predstavili su se brojni sportski klubovi i udruge. Glavni gradski trg bio je preplavljen najmlađima koji su prezentirali nogomet, šah, trening trčanja, borilačke vještine i drugo. Svi su sportaši pokazali da je sport u Našicama živ i plodonosan, a dokaz tome su i brojna priznanja.

Otvaranje Festivala

Prije samog otvaranja Festivala održan je prijem uzvanika u Uredu gradonačelnika kojima je gradonačelnik Kašuba poželio dobrodošlicu u naš grad.

I ove godine festival Dani slavonske šume okupio je velik broj sudionika, izlagača i posjetitelja u prelijepom našičkom parku, a ovogodišnji svečani program, kao i svaki do sada, vodio je počasni građanin našega grada Branko Uvodić. Sve okupljene pozdravili su gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba; uime Hrvatskih šuma govorio je Krešimir Žagar, direktor Sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma d.o.o. i predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica, zatim izaslanica predsjednika Vlade i ministrice poljoprivrede – ravnateljica Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renata Ojurović, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, dožupan Josip Miletić, a ovogodišnji Festival otvorio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Goran Ivanović. Otvorenju su prisustvovali i zastupnici Hrvatskog sabora, županijski te gradski vijećnici, gradonačelnici i načelnici, predstavnici Hrvatskih šuma, vojske, policije, udruga i brojni gosti Grada Našica. U sklopu svečanog otvorenja festivala nastupilo je HKD „Lisinski” Našice i KUD „Tamburica” Velimirovac.

Nakon svečanog dijela uslijedilo je natjecanje profesionalnih radnika sjekača u šumarskim disciplinama Hrvatskih šuma iz slavonskih podružnica te gledateljima svakako zanimljivo natjecanje rekreativaca u brzini prepiljivanja trupaca ručnom pilom. Nakon višesatnog natjecanja 23. Dani slavonske šume donijeli su i pobjednike: u kategoriji okretanja vodilice bio je najbolji Ante Zadro iz Vinkovaca, u obaranju jarbola pilom Ivica Kovačević iz Nove Gradiške, a Darko Pavošević iz Uprave šuma Našice osvojio je 1. mjesto u kategoriji obaranja jarbola sjekirom. U prerezivanju dvoručnom pilom za građane ili „amerikankom” 1. mjesto osvojili su i prošlogodišnji laureati Tomislav Katavić i Josip Katavić iz Donje Motičine.

Također, održano je i tradicionalno natjecanje u kuhanju čobanca „Podravka čobanac kup 2023.”, a brojnim posjetiteljima predstavio se i veliki broj udruga, OPG-ova te obrta na 17. Obrtničkom sajmu. Najbolji čobanac prema odluci žirija spravila je ekipa Konjogojske udruge Kršinci.

Svečani koncert HKD „Lisinski“ Našice

U sklopu Festivala Dani slavonske šume održan je i svečani koncert HKD-a „Lisinski“ Našice, kojim su obilježene obljetnice predsjednika i voditelja Miroslava Šarića: 25 godina plesnog staža, 20 godina umjetničkog rada i 10 godina vodstva folklorne sekcije HKD-a „Lisinski“. Neizmjeran je njegov doprinos HKD-u „Lisinski“ kao i kulturi našičkoga kraja, zato je ova svečanost bila prilika da mu zajednica izrazi zahvalnost i priznanje za njegov trud i predanost radu te promicanje zavičajne baštine i stvaralaštva.

 

Više iz kategorije

Grad Našice je siguran grad – potvrdila je to i vježba civilne zaštite

Ivona

Udruga „Našički cvijet” zapošljava 39 ljudi koji brinu o više od 100 osoba sa invaliditetom

Marac

Započeo Dječji tjedan u Našicama

Ivona