nasice.hr
Vijesti

Kategorizacija i oprez – poručeno na sastanku sa uzgajivačima svinja

U Mjesnom domu u Zoljanu održan je danas sastanak sa zainteresiranim građanima s područja Grada Našica, ali i susjednih općina, na temu prevencije svinjske afričke kuge. Na sastanku se okupio velik broj uzgajivačima svinja, ali i lovaca kojima su se obratili gradonačelnik Krešimir Kašuba i direktor Veterinarske stanice Darko Damjanović.

Ovo nije posljednji sastanak

Gradonačelnik Kašuba je istaknuo  važnost ovakvih sastanaka koji je iniciran i na razini Ministarstva i Županije. Važno je informirati se na vrijeme i reagirati, a danas su okupljenima podijeljeni i letci sa najvažnijim informacijama.

  • Napomenuo bih kako su Grad Našice i 5 susjednih općina nedjeljiva cjelina, kako administrativno tako i veterinarski. Na osnovu koordinacije Osječko – baranjske županije koju je održao župan Anušić prije nekoliko dana te u suradnji s ministricom Vučković održali smo na lokalnoj razini sastanak s našim uzgajivačima. Treba naglasiti kako u ovom trenutku virus nije zabilježen u Osječko – baranjskoj županiji, pa je upravo zato danas bilo bitno donijeti zaključke kojima ćemo prevenirati dolazak virusa, a u slučaju njegovog dolaska maksimalno umanjiti štetu. U Republici Hrvatskoj uzgajivači svinja se dijele u 5 kategorija – nulta, 1., 2., 3. i 4.. nažalost, većina uzgajivača se nalazi u prve tri kategorije, a naša težnja, odnosno cilj Ministarstva poljoprivrede, Županije i Grada je da uzgajivači ispune uvjete za posljednje dvije kategorije jer one adekvatno štite proizvodnju od prodora virusa. Također se ovim putem zahvaljujem i direktoru Veterinarske stanice gospodinu Darku Damjanoviću kao i svim načelnicima općina koji su podržali ovu inicijativu – rekao je gradonačelnik te pozvao uzgajivače da se za eventualna pitanja obrate na SOS broj telefona Ministarstva i Županije. Pozvao je također okupljene da iniciraju nove sastanke kako bi svi bili informirani, jer Grad, Županija i više službe stoje na raspolaganju.

Opasna bolest kojoj nema lijeka

Direktor Veterinarske stanice je detaljnije ispričao o bolesti, načinu prevencije te rekao da je najvažnije prilikom uginuća ili bolesti obavezno zvati veterinara. Ova je bolest opasna, nema lijeka, i definitivno utječe na uzgoj svinja i gospodarstvo, no nije opasna za ljude.

  • Osječko – baranjska županiji, nažalost, spada u kategoriju visokog rizika prema Akcijskom planu koji je donesen na temelju Naredbe o mjerama za sprečavanje pojave afričke svinjske kuge. Trenutno smo u procesu popisivanja držaoca svinja i brojnog stanja svinja, a kada se on provede kreće kategorizacija. Dakle, prema tom popisu se posjednik odlučuje, ako se nalazi u prve tri kategorije, hoće li zaklati svinje ili osigurati uvjete za prelazak u 3. kategoriju. Dakle, smisao svega je da svi uzgajivači koji misle dalje držati svinje moraju biti u kategoriji 3 i nakon tog popisa. Ono što takvi uzgajivači moraju osigurati je ograđeno dvorište, deratizacija, briga o higijeni te prometu svinja i vođenju evidencija. Ukoliko se pak kod nekog od uzgajivača pojavi ova opaka bolest odmah kreće eutanazija svih svinja u tom dvorištu. – rekao je direktor te pozvao uzgajivače na oprez i odgovornost.

Sastanku je prisustvovao i načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević rekavši da će uzgajivači svinja i u Donjoj Motičini imati potporu, baš kao što to čini i Grad Našice, ali i sve lokalne-samouprave u okruženju. Naglasio je i kao uzgajač da smatra da ukoliko se svi budu pridržavali mjera, neće doći do velike štete i problema.

SOS telefon Ministarstva poljoprivrede

099 439 25 07 

Više iz kategorije

Započeo 5. međunarodni simpozij palijativne skrbi

Ivona

Prezentiran strateški razvojni dokument Grada Našica do 2030. godine

Ivona

Veliki dan za našičke pčelare – otvorena linija za proizvodnju satnih osnova

Ivona