nasice.hr
Vijesti

Kategorizacija i oprez – poručeno na sastanku sa uzgajivačima svinja

U Mjesnom domu u Zoljanu održan je danas sastanak sa zainteresiranim građanima s područja Grada Našica, ali i susjednih općina, na temu prevencije svinjske afričke kuge. Na sastanku se okupio velik broj uzgajivačima svinja, ali i lovaca kojima su se obratili gradonačelnik Krešimir Kašuba i direktor Veterinarske stanice Darko Damjanović.

Ovo nije posljednji sastanak

Gradonačelnik Kašuba je istaknuo  važnost ovakvih sastanaka koji je iniciran i na razini Ministarstva i Županije. Važno je informirati se na vrijeme i reagirati, a danas su okupljenima podijeljeni i letci sa najvažnijim informacijama.

  • Napomenuo bih kako su Grad Našice i 5 susjednih općina nedjeljiva cjelina, kako administrativno tako i veterinarski. Na osnovu koordinacije Osječko – baranjske županije koju je održao župan Anušić prije nekoliko dana te u suradnji s ministricom Vučković održali smo na lokalnoj razini sastanak s našim uzgajivačima. Treba naglasiti kako u ovom trenutku virus nije zabilježen u Osječko – baranjskoj županiji, pa je upravo zato danas bilo bitno donijeti zaključke kojima ćemo prevenirati dolazak virusa, a u slučaju njegovog dolaska maksimalno umanjiti štetu. U Republici Hrvatskoj uzgajivači svinja se dijele u 5 kategorija – nulta, 1., 2., 3. i 4.. nažalost, većina uzgajivača se nalazi u prve tri kategorije, a naša težnja, odnosno cilj Ministarstva poljoprivrede, Županije i Grada je da uzgajivači ispune uvjete za posljednje dvije kategorije jer one adekvatno štite proizvodnju od prodora virusa. Također se ovim putem zahvaljujem i direktoru Veterinarske stanice gospodinu Darku Damjanoviću kao i svim načelnicima općina koji su podržali ovu inicijativu – rekao je gradonačelnik te pozvao uzgajivače da se za eventualna pitanja obrate na SOS broj telefona Ministarstva i Županije. Pozvao je također okupljene da iniciraju nove sastanke kako bi svi bili informirani, jer Grad, Županija i više službe stoje na raspolaganju.

Opasna bolest kojoj nema lijeka

Direktor Veterinarske stanice je detaljnije ispričao o bolesti, načinu prevencije te rekao da je najvažnije prilikom uginuća ili bolesti obavezno zvati veterinara. Ova je bolest opasna, nema lijeka, i definitivno utječe na uzgoj svinja i gospodarstvo, no nije opasna za ljude.

  • Osječko – baranjska županiji, nažalost, spada u kategoriju visokog rizika prema Akcijskom planu koji je donesen na temelju Naredbe o mjerama za sprečavanje pojave afričke svinjske kuge. Trenutno smo u procesu popisivanja držaoca svinja i brojnog stanja svinja, a kada se on provede kreće kategorizacija. Dakle, prema tom popisu se posjednik odlučuje, ako se nalazi u prve tri kategorije, hoće li zaklati svinje ili osigurati uvjete za prelazak u 3. kategoriju. Dakle, smisao svega je da svi uzgajivači koji misle dalje držati svinje moraju biti u kategoriji 3 i nakon tog popisa. Ono što takvi uzgajivači moraju osigurati je ograđeno dvorište, deratizacija, briga o higijeni te prometu svinja i vođenju evidencija. Ukoliko se pak kod nekog od uzgajivača pojavi ova opaka bolest odmah kreće eutanazija svih svinja u tom dvorištu. – rekao je direktor te pozvao uzgajivače na oprez i odgovornost.

Sastanku je prisustvovao i načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević rekavši da će uzgajivači svinja i u Donjoj Motičini imati potporu, baš kao što to čini i Grad Našice, ali i sve lokalne-samouprave u okruženju. Naglasio je i kao uzgajač da smatra da ukoliko se svi budu pridržavali mjera, neće doći do velike štete i problema.

SOS telefon Ministarstva poljoprivrede

099 439 25 07 

Više iz kategorije

Tradicionalno blagdansko druženje

Marac

Manifestacija Večer vina u Perivoju oduševila posjetitelje

Marac

Popis ´21

Marac