nasice.hr
Vijesti

Memorijal Dore Pejačević, 4. – 7. svibnja 2023.

Nizom događanja u spomen Dori, cilj nam je da njezino ime dobije veću prepoznatljivost, ali samim time cilj je i promovirati grad Našice kao njezin dom i mjesto koje je obilježilo njezino stvaralaštvo i njezin život. Dorini radovi ostavili su neizbrisiv trag u hrvatskoj i europskoj glazbenoj literaturi te su danas u svijetu poznati kao izuzetno vrijedan dio kulturne baštine.

Ovaj izuzetan događaj u trajanju od 4. do 7. svibnja, omogućit će svim sugrađanima našega grada i posjetiteljima vrhunski doživljaj glazbene, kulturne, scenske i turističke ponude.

Manifestacija ‘grofici u čast’ i ove će godine započeti impresivnom izvedbom studenata Muzičke akademije Sveučilišta iz Zagreba u četvrtak 4. svibnja 2023. u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Našicama s početkom u 19.30 sati, a nastavlja se u petak 5. svibnja 2023. kod kapele Uzašašća Gospodnjeg komemoracijom na grobu, glazbenom izvedbom pjevačkog zbora HKD “Lisinski” i učenika Osnovne škole Dore Pejačević Našice, koncertom učenika OGŠ “Kontesa Dora”, izložbom g. Srečka Perkovića, izvedbom kazališne i folklorne sekcije HKD-a “Lisinski” te zanimljivom likovnom radionicom Udruge mladih INFO Našice i koncertom TD “Dora Pejačević” uz prigodnu degustaciju vina. U subotu, 6. svibnja 2023. premijera je dokumentarnog filma o životu i djelu naše skladateljice “DORA – BIJEG U GLAZBU” u Domu kulture Našice s početkom u 19.30 sati.

Izložba prof. Marijana Slakića započinje u nedjelju 7. svibnja 2023. u 12.00 sati naziva “DORA KAO NADAHNUĆE” u pastoralnom centru Emaus u Našicama i svečani koncert našeg zlatnog tamburaškog orkestra TD “Dora Pejačević” pod nazivom “DORI U SPOMEN” i maestra Deana Koprija uz iznimne solističke goste iz Beča.

Očigledno je da su Našice i život u njima iskreirani velikim dijelom pomoću plemićke obitelji Pejačević. Osim što su imali veliki utjecaj na razvoj samih Našica i njegovih ljudi, ostavili su iza sebe mnogobrojnu kulturnu i prirodnu baštinu prepoznatu kao jedne od najvećih atributa u kontekstu Našica i njegovih destinacijskih prednosti. Stoga se može reći da je Našice grad koji odiše inspiracijom, kao rezultatom nekadašnje plemenitaške prisutnosti koja se još i danas osjeti. U tom kontekstu, ‘plemstvo’ možemo sagledati kao diferencijalni faktor u odnosu na ostale destinacije. Zbog toga se ‘plemstvo’ postavlja kao suština konkurentnog destinacijskog identiteta, odnosno brenda Grada Našica.

DOBRO DOŠLI NA XXIX. MEMORIJAL DORE PEJAČEVIĆ!

Izvor: Turistička zajednica Grada Našice

Više iz kategorije

Konstituirana Vijeća mjesnih odbora na području Grada Našica

Ivona

Čestitka za Dan policije

Ivona

Grad Našice vas poziva na blagdansko druženje uz girice

Ivona