nasice.hr
Vijesti

Memorijal Dore Pejačević, 4. – 7. svibnja 2023.

Nizom događanja u spomen Dori, cilj nam je da njezino ime dobije veću prepoznatljivost, ali samim time cilj je i promovirati grad Našice kao njezin dom i mjesto koje je obilježilo njezino stvaralaštvo i njezin život. Dorini radovi ostavili su neizbrisiv trag u hrvatskoj i europskoj glazbenoj literaturi te su danas u svijetu poznati kao izuzetno vrijedan dio kulturne baštine.

Ovaj izuzetan događaj u trajanju od 4. do 7. svibnja, omogućit će svim sugrađanima našega grada i posjetiteljima vrhunski doživljaj glazbene, kulturne, scenske i turističke ponude.

Manifestacija ‘grofici u čast’ i ove će godine započeti impresivnom izvedbom studenata Muzičke akademije Sveučilišta iz Zagreba u četvrtak 4. svibnja 2023. u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Našicama s početkom u 19.30 sati, a nastavlja se u petak 5. svibnja 2023. kod kapele Uzašašća Gospodnjeg komemoracijom na grobu, glazbenom izvedbom pjevačkog zbora HKD “Lisinski” i učenika Osnovne škole Dore Pejačević Našice, koncertom učenika OGŠ “Kontesa Dora”, izložbom g. Srečka Perkovića, izvedbom kazališne i folklorne sekcije HKD-a “Lisinski” te zanimljivom likovnom radionicom Udruge mladih INFO Našice i koncertom TD “Dora Pejačević” uz prigodnu degustaciju vina. U subotu, 6. svibnja 2023. premijera je dokumentarnog filma o životu i djelu naše skladateljice “DORA – BIJEG U GLAZBU” u Domu kulture Našice s početkom u 19.30 sati.

Izložba prof. Marijana Slakića započinje u nedjelju 7. svibnja 2023. u 12.00 sati naziva “DORA KAO NADAHNUĆE” u pastoralnom centru Emaus u Našicama i svečani koncert našeg zlatnog tamburaškog orkestra TD “Dora Pejačević” pod nazivom “DORI U SPOMEN” i maestra Deana Koprija uz iznimne solističke goste iz Beča.

Očigledno je da su Našice i život u njima iskreirani velikim dijelom pomoću plemićke obitelji Pejačević. Osim što su imali veliki utjecaj na razvoj samih Našica i njegovih ljudi, ostavili su iza sebe mnogobrojnu kulturnu i prirodnu baštinu prepoznatu kao jedne od najvećih atributa u kontekstu Našica i njegovih destinacijskih prednosti. Stoga se može reći da je Našice grad koji odiše inspiracijom, kao rezultatom nekadašnje plemenitaške prisutnosti koja se još i danas osjeti. U tom kontekstu, ‘plemstvo’ možemo sagledati kao diferencijalni faktor u odnosu na ostale destinacije. Zbog toga se ‘plemstvo’ postavlja kao suština konkurentnog destinacijskog identiteta, odnosno brenda Grada Našica.

DOBRO DOŠLI NA XXIX. MEMORIJAL DORE PEJAČEVIĆ!

Izvor: Turistička zajednica Grada Našice

Više iz kategorije

Započela rekonstrukcija Ulice Antuna Gustava Matoša

Ivona

Okićene jelke u Gradskoj upravi

Ivona

18. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica

Ivona