nasice.hr
Vijesti

Odavanjem počasti započeo 30. Memorijal Dore Pejačević

Današnjim odavanjem počasti Dori Pejačević na njenu 101. obljetnicu smrti započeo je jubilarni 30. Memorijal Dore Pejačević. U organizaciji OGŠ Kontesa Dora i Grada Našica predstavnici kulture, obrazovanja, udruga i pojedinci okupili su se na Dorinom grobu te joj cvijećem i svijećama odali počast. Dorinu vrijednost za grad Našice istaknuo je gradonačelnik Krešimir Kašuba koji je zahvalio profesoru Josipu Patajcu na lijepim riječima uvoda u današnje obilježavanje.

  • Danas se na poseban način sjećamo naše najpoznatije sugrađanke Dore Pejačević koja je brend našeg grada. Prošla je godina u kulturnom smislu za naš grad bila uistinu velika, obilježavanje 100. obljetnice smrti, a ove godine nastavljamo sa velikim događanjima u istom smislu, a to je otvaranje Kulturna baštine, malog i velikog dvorca, Grögerove vile. Želimo dostojno prezentirati Našice kao grad glazbe, kulture i svjetski poznate Dore. – rekao je gradonačelnik.

Značajna okrugla obljetnica Dorine smrti obilježena je dostojanstveno prošle godine, naglasila je ravnateljica Silvija Lučevnjak, te dodala da se isto nastavlja i u ovoj godini s posebnim naglaskom na izdavanje monografije Dore Pejačević autora Domagoja Marića i Vilene Vrbanić te otvaranjem glazbenog salona u Dvorcu Pejačević koji će preuzeti funkciju spomen sobu Dore u starom stalnom postavu Zavičajnog muzeja Našice.

Drugi dio programa u sklopu Memorijala očekuje nas sutra

Ravnateljica OGŠ Kontesa Dora Darija Vlajnić najavila je i ostale događaje u sklopu Memorijala koji građane očekuju sutra, 5. ožujka u Malom dvorcu Pejačević.

  • Pozivamo građane da nam se pridruže i sutra u prostorijama škole na otvorenju izložbe učenika „U Dorino ime“ te koncertu studenata Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka. Prigodni program započinje u 11:30 sati. – rekla je Vlajnić.

Počast su Dori odali predstavnici Grada Našica, OGŠ Kontesa Dora, OŠ Dore Pejačević, Zavičajnog muzeja Našice, Ogranka Matice hrvatske, Udruga za hrvatsku povjesnicu, TD “Dora Pejačević” i drugi.

Više iz kategorije

I licitari u centru Grada obilježili Antunovo

Marac

Gradonačelnik ugostio najuspješnije odgojno – obrazovne radnike u školskoj godini 2020./2021. s područja Našica

Marac

Prvi digitalni popis stanovništva u RH počinje u ponedjeljak – Putem sustava e-Građani bit će omogućeno samopopisivanje

Marac