nasice.hr
Vijesti

Potpisan ugovor za povijesni projekt obnove dvoraca Pejačević

U Osijeku je danas gradonačelnik Krešimir Kašuba potpisao, nikad vrijedniji ugovor, o obnovi dvoraca Pejačević s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak.

Obnova gotovo cijelog središta grada

Projekt “Rekonstrukcija dvoraca Pejačević – Velikog i Malog” vrijedan je gotovo 100 milijuna kuna, od čega je nepovratno 75 milijuna kuna. Njime će se kroz tri godine urediti dvorci Pejačević, Gregerova vila i hortikulturalno uređenje parka. Projekt će po završetku podići na višu razinu općeniti standard življenja na području Našica i okolice, s naglaskom na kulturni te društveni život građana.

Našice koje mijenja vizuru grada

Projektom obnove promijenit će se i cijela vizura grada Našica što će potaknuti dodatan turistički razvoj. Ključne kulturne investicije otvorit će i dodatne sadržaje te građanima ponuditi još bogatiji sadržaj istaknuo je gradonačelnik Kašuba.

„Našice je u ovome trenutku jedno veliko gradilište. Našice u ovom trenutku mijenja svoju vizuru. Evo upravo danas potpisali smo ugovor izuzetno vrijednog projekta, 10 milijuna kuna, sa udjelom u 100 milijuna kuna koji obuhvaćaju dva trga, veliki i mali dvorac, Gregerovu vilu i dendrofloru. Vjerujem da će se cijela priča završiti u ovih godinu, dvije, koliko imamo za izgradnju i rekonstrukciju. Grad će nakon završetka imat jednu novu, turističku priču, koja će se temeljiti na dvorcu kao muzeju sa cijelom muzejskom građom, malom dvorcu koji će biti prostor glazbene škole, ali i Gregerovoj vili sa svojih osamstotinjak kvadrata koja će, s obzirom na našu veličinu grada, postati knjižnica s višestrukom funkcijom.

Ono što je važno naglasiti u tome je i jedna buduća samoodrživost svega, jer sa našom turističkom pričom zasigurno idemo u tom smjeru. Izuzetna mi je čast danas se zahvaliti Vladi Republike Hrvatske, pogotovo našoj ministrici gospođi Nataši Tramišak, s kojom u mojih šest mjeseci mandata, imam treći sastanak. Ona nam je, kao i naš župan Ivan Anušić od izuzetne važnosti, jer stvaramo jednu sinergiju koja do sada nije postojala. Sinergija između grada, županije i države, što će zasigurno doprinijeti razvoju našeg grada.” – rekao je nakon potpisivanja gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Razvoj cijele Slavonije, Baranje i Srijema

Našički projekt svojom će realizacijom doprinijeti razvoju i cjelokupne Slavonije, Branje i Srijema u turističkom i gospodarskom smislu, naglasila je ministrica Tramišak.

„Današnjim potpisom ugovora vrijednih 10 milijuna kuna za pomoć u sufinanciranju provedbe europskog integriranog projekta obnove kulturne baštine dvoraca velikog i malog obitelji Pejačević u Našicama podižemo sufinanciranje ovog projekta na 85% njegove ukupne vrijednosti. Ovime završavamo ciklus potpisivanja ugovora iz Fonda za sufinanciranje europskih projekata. Diljem Republike Hrvatske uloženo je, samo u 2021. godini milijarda i 170 milijuna kuna. Govorimo o 650 različitih projekata kojima se pomaže, i lokalnoj razini općinama, gradovima i samim županijama, ali i njihovim komunalnim tvrtkama i institucijama, da u što bržoj mogućoj realizaciji podignu i samu realizaciju europskih projekata na području Republike Hrvatske.

Ono što ovim putem želim istaknuti da ovakvi projekti obnove kulturne baštine, obnove kulturnog identiteta, koje imamo u Republici Hrvatskoj zasigurno podižu i atraktivnost Republike Hrvatske u turističkom smislu posebno s osvrtom na pet slavonskih županija čiji je ovaj projekt i dio. U sklopu poziva za razvoj obnove kulturne baštine integriranih programa na području pet slavonskih županija potpisali smo ovaj tjedan i ugovore s Virovitičko – podravskom županijom za obnovu dvorca Janković, Gradom Pakracu za Svijet graševine te sa Lipikom za Terme Lipik.

Mogu reći da smo zaista priveli uspješno ovaj ciklus kraju i vjerujem da će se svi ovi projekti uspješno realizirati kroz narednih godinu do dvije dana. Kao što sam spomenula cilj nije samo podići atraktivnost, ne samo gradova gdje se kulturna baština obnavlja u turističkom smislu, nego dati nove vizure, nove sadržaje stanovnicima gradova, ali i podići cijelu Slavoniju, Baranju i Srijem u gospodarskom smislu te dati novu perspektivu gospodarskog razvoja.” – rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Potpisivanju vrijednog projekta prisustvovao je župan Ivan Anušić i dožupan Josip Miletić.

Više iz kategorije

Grad Našice se na razini Hrvatske istaknuo po izdvajanjima za obrtnike

Ivona

Maturanti otplesali quadrillu

Ivona

Međunarodni dan starijih osoba- Čestitka gradonačelnika

Ivona