nasice.hr
Vijesti

U Markovcu Našičkom obilježena 30. obljetnica prognaničke škole

Slovačka kulturno – umjetnička udruga “Franjo Strapač” i Matica slovačka Markovac organizirali su u petak prigodno obilježavanje. Povod je bio obilježavanje 30 godina Prognaničke škole u mjestu Martin u Slovačkoj, a ujedno su obilježene važne jubilarne obljetnice: 30. obljetnica Dana pobjede nad JNA u našem gradu, zatim 30 godina od odlaska 67 dragovoljaca u obranu Vukovara, 30. obljetnica samostalosti Hrvatske i 30. obljetnica ustroja 132. brigade.

U mjestu Martin u Slovačkoj bilo je smješteno ukupno 154 učenika

Sve nazočne pozdravila je predsjednica Matice slovačke Markovac Branka Baksa koja je, uz pomoć video – prezentacije podsjetila na ratna događanja zbog kojih su djeca, upravo na današnji datum – 9. listopada 1991. godine, otputovala u Slovačku. Prvu skupinu činilo je 54 učenika sa svojim učiteljima, a ukupno je u mjestu Martin u Slovačkoj bilo smješteno 154 učenika. Voditeljica Prognaničke škole bila je učiteljica Biserka Dundović koja je također s nazočnima podijelila svoja sjećanja i dojmove, a u Markovcu je kao učiteljica provela svojih jubilarnih 30 godina. Nakon priznanja Republike Hrvatske, učenici su se 18. siječnja 1992. godine vratili u Hrvatsku.

Na ratna zbivanja na našem području i područjima koje je branila naša 132. brigada, nazočne je podsjetio bojnik Nikola Masnikosa. Stariji su se tako prisjetili ratnih događanja 90-ih, a mlađi saznali i naučili o tom vremenu. Na ovom prigodnom programu domaćinima je čestitao gradonačelnik Krešimir Kašuba, a čestitkama se pridružio i predsjednik Mjesnog odbora Markovac Karlo Kanis te markovački župnik Patrik Alatić. Pokrovitelj programa bio je Savjet za nacionalne manjine RH, Grad Našice i Savez Slovaka u RH.

Više iz kategorije

Na 17. sjednici Gradskog vijeća usvojen proračun od 16.000.059,00 eura

Ivona

Na radnom sastanku dogovoreni daljnji koraci u organizaciji Svjetskog prvenstva u lovu šarana u Našicama  

Ivona

Uskrsna igraonica u Našicama okupila mnoštvo mališana

Ivona